Sorgul, alternativă fără gluten pentru făina de grâu

• Făina de sorg poate fi folosită la prepararea unor produse de panificaţie sănătoase

Sorgul, a cincea cea mai cultivată cereală din lume, după orez, grâu, porumb și orz, începe să fie apreciată și în România. Din semințele acestei plante se prepară o făină sănătoasă ce nu conține gluten. Sorgul este considerat o cereală a viitorului, datorită valențelor multiple și a proprietăților sale nutritive. Pentru că aceste culturi rezistă bine la secetă, au sezon scurt de cultivare și costuri relativ reduse de producție.

Din făina de sorg se pot face diverse produse de panificaţie, atât dospite cât şi nedospite, cum ar fi: pâine, prăjituri, biscuiți, paste sau blat de pizza. Din punct de vedere nutrițional, sorgul este bogat în fier, calciu, potasiu sau policosinol, un compus care poate reduce colesterolul şi îmbunătăţi sănătatea inimii. În plus, se digeră lentă şi are un indice glicemic scăzut.

Sorgul, cereala viitorului

Sorgul pentru boabe poate fi cultivat într-un mod similar cu porumbul, dar este mai nutritiv. În 2020, suprafața semănată cu  sorg a crescut cu 18% în Uniunea Europeană. Această creștere se aplică atât sorgului boabe (+20%), cât și sorgului furajer (+12%).  Din păcate, în România producția, depășește puțin 7 tone de boabe/ha, ceea ce nu acoperă încă nici necesarul intern.

 Cum se folosește făina de sorg

Sorgul poate fi consumat în siguranță de persoanele care suferă de boala celiacă. Studiile au confirmat faptul că glutenul lipsește din toate speciile de sorg. Făina de sorg trebuie să fie obținută din bobul întreg măcinat. Făina de sorg este folosită ca ingredient la fabricarea produselor fără gluten ca: pâine, paste, biscuiţi etc. De fapt, este utilizată ca ingredient în mixurile de făină fără gluten, alături de amidon și agenți de coacere.

Făina de sorg este recomandată doar pentru produsele de cofetărie uscate cum ar fi biscuiții. Totuși pentru a obține rezultate bune este indicată amestecarea acesteia cu amidonul de tapioca, deoarece se îmbunătăţește textura și volumul. Pentru a creşte conținutul de umiditate se poate adăuga mai mult ulei sau ouă. Oțetul de cidru de mere sau acidul ascorbic poate, de asemenea, să dezvolte volumul aluaturilor făcute cu făină de sorg. Nutriționiștii spun că se poate înlocui o treime din făina de grâu în rețeta de pâine cu făină de sorg, scrie  www.celiaci.ro/articole/sorg/.

Sorgul conține 43% din necesarul zilnic de proteine

Sorgul are o cantitate de 22 de grame de proteine la o singură cană (192 de grame) de cereale întregi, preparate. Asta în condițiile în care doza zilnică recomandată de proteine pentru femei este de 46 de grame, iar pentru bărbați, de 56 de grame. În medie, sorgul conține 43% din necesarul zilnic de proteine. O porţie conține 47% din necesarul de fier și 55% din valoarea recomandată de fosfor. Este și o sursă bună de magneziu, cupru, calciu, zinc și potasiu. De asemenea, o porție de sorg mai conține şi aproximativ 30% din cantitatea recomandată de niacină şi tiamină, două tipuri de vitamina B necesare pentru metabolizarea corectă a carbohidraților și a nutrienților.

Sorgul este bogat în antioxidanți

Sorgul conține o gamă variată de fitochimicale care acționează ca antioxidanți  în corp. De fapt, învelișul bobului de sorg este comestibil și are o cantitate mai mare de antioxidanți decât afinele.  Nutriționiștii spun că alimentele bogate în antioxidanți sunt asociate cu un risc redus de boală cardiacă, diabet, cancer și unele boli neurologice. Multe studii confirmă faptul că un consum de cereale integrale reduce rata deceselor cauzate de o boală cardiovasculară,  reduce colesterolul și previne îngroșarea arterelor.

Sursă de fibre alimentare

Sorgul este unul dintre cele mai bune surse de fibre alimentare. O porție conține 48% din doza zilnică recomandată de fibre. În același timp reglează nivelul zaharului din sânge și reduce colesterolul.

Inhibă dezvoltarea cancerului

Anumite  fitochimicale din sorg s-au dovedit a avea proprietăți de inhibare a cancerului, în special cancerul gastrointestinal și cel de piele. Studiile arată că există o legătură între consumul de sorg și incidența scăzută de cancer la esofag, la nivel global, în zone din Africa, Rusia, India, China și Iran.

Articol realizat de Redacția Arta Albă

Citește  în Arta Albă și Făina de sumac conferă noi calități pâinii

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.