Interviu Pastry Chef Marinel Bejan

• Drumul ales de Pastry Chef Marinel Bejan a fost determinat de dorința de a duce mai departe tradiția familiei. Dacă bazele viitoarei cariere de succes în domeniul deserturilor s-au pus din clipa în care a trecut pragul cofetăriei deținute de părinții săi, formarea profesională și ambiția de a face lucrurile la alt nivel au făcut din Marinel Bejan un ciocolatier de excepție, cu propria rețetă unică în lume.
• Și-a făcut timp să stea de vorbă cu Redacția Arta Albă, pentru a-l cunoaște mai bine și pentru a descoperi cheia succesului său.

1. Cum v-ați descrie în câteva cuvinte pentru cineva care nu vă cunoaște? Cine este Marinel Bejan?

Cred că aș putea să mă descriu ca fiind o persoană foarte hotărâtă în tot ceea ce îmi doresc să fac, curajoasă, disciplinată în domeniul meu și, bineînțeles, cu simțul răspunderii.

Interviu Pastry Chef Marinel Bejan

2. De ce ciocolată? Ce v-a făcut să alegeți acest domeniu?

Ciocolata nu este ceva nou pentru mine și de-a lungul timpului m-am întâlnit cu ea de mai multe ori. Întotdeauna am avut un gust format către ciocolată, însă, în ultimii ani, am simțit o reală chemare către domeniul ciocolateriei. Cu o experiență de peste 20 de ani în cofetărie, am experimentat de-a lungul timpului cu tot felul de arome, ca să mă reîntorc de fiecare dată la ciocolată.

Interviu Pastry Chef Marinel Bejan

3. Vă amintiți cel mai mare obstacol în drumul spre succes?

Cel mai mare obstacol cred că îl reprezintă neîncrederea oamenilor în ceva nou, neîncrederea în lucruri pe care nu le-au mai văzut, cu care nu s-au mai întâlnit. Asta am perceput eu ca fiind un obstacol.

De fiecare dată când m-am implicat într-un proiect nou, am făcut-o cu hotărâre și cu mult curaj. Însă mulți mi-au spus că nu se poate, nu merită făcută o investiție sau chiar că nu este de „nasul nostru“… Și totuși, am considerat întotdeauna că nu suntem cu nimic mai prejos decât alții și am perseverat în ceea ce mi-am propus.

Interviu Pastry Chef Marinel Bejan

4. Sunteți primul ciocolatier din Estul Europei cu propria rețetă de ciocolată. Cum s-a născut această idee de a crea propria Dvs. ciocolată?

Da, este adevărat! Povestea a început acum circa un an și jumătate sau chiar mai mult, când am văzut acest proiect Or Noir™ pe site-ul producătorului nostru de ciocolată. Urmărind rețete și alți ciocolatieri sau cofetari care lucrează cu Cacao Barry®, mi-a stârnit curiozitatea.

După ceva timp, m-am întâlnit cu ciocolatierul și tehnologul Florin Crăciun, care mi-a povestit mai multe despre acest proiect și m-a încurajat să iau decizia de a mă implica. Lui trebuie să-i mulțumesc că mi-a readus în minte Or Noir™ și m-a determinat să îl duc la bun sfârșit.

Interviu Pastry Chef Marinel Bejan

5. Care este în opinia Dvs. cea mai bună ciocolată din lume și de unde provin cele mai bune boabe de cacao?

Este o întrebare dificilă la care nu știu dacă poate răspunde cineva. Sunt câteva criterii care pot fi subiective, altele obiective, cum ar fi finețea unei ciocolate, granulația ei, fluiditatea, aromele, tipul de procesare, cât de corect este produsă ea, pentru că există ferme în lume unde sunt exploatați copii sau lucrătorii nu sunt plătiți.

Interviu Pastry Chef Marinel Bejan

Revenind acum la gustul meu și preferințele mele în materie de ciocolată… Ciocolata cât mai intensă, cât mai neagră, este pe primul loc pentru mine. În opinia mea, cea de la Cacao Barry® este cea mai bună pentru gustul meu și destul de variată. Fiecare sortiment este diferit de celălalt.

Vă dau un exemplu: la noi în cofetărie avem 4 sortimente de ciocolată, cu 75 și 76% masă de cacao. Deși sunt similare și mulți ar spune că este doar ciocolată neagră, ele în realitate sunt foarte, foarte diferite. Nu este nici măcar una amăruie, boabele de cacao nefiind prăjite excesiv, pentru a nu-și pierde din aromă și a nu interveni acea degradare a gustului.

6. Consumatorul român este pregătit pentru inovațiile din domeniul ciocolateriei? Sau este încă nevoie de o cultivare a gustului?

Interviu Pastry Chef Marinel Bejan

Nu cred că este pregătit. Dar este datoria noastră să le cultivăm gustul, să le explicăm ce consumă, să le oferim suportul și să le transmitem toate cunoștințele noastre. Evident că este o muncă mult mai dificilă în domeniul ciocolateriei față celelate domenii – patiserie, cofetărie sau gelaterie – și necesită mult timp și răbdare. Oamenii sunt deschiși către inovații, însă mulți nu sunt familiarizați cu acest gust aparte al unei bomboane artizanale obținută dintr-o ciocolată de calitate, prelucrată cu drag și cu simț de răspundere.

7. Care sunt cele mai mari satisfacții pe care vi le aduce alegerea acestei cariere?

Cred că unele dintre cele mai mari satisfacții ar fi recunoașterea muncii noastre și a efortului depus. Mă bucură foarte mult atunci când discut cu oamenii, cu clienții și povestim despre ciocolată, sau despre deserturi create de mine și reușesc să le deschid mintea către lucruri noi. Și ne întoarcem astfel la rolul nostru ca formatori de gust.

Interviu Pastry Chef Marinel Bejan

8. Cum vedeți viitorul domeniului pe care l-ați ales?

Cred că suntem încă la început în acest domeniu și este loc de dezvoltare. În câțiva ani probabil, partea de ciocolată artizanală va lua avânt din ce în ce mai mult. Am rămas puțin în urmă față de restul Europei și avem clar un decalaj în acest domeniu, ca în multe domenii de altfel. Observ însă că recuperăm destul de repede, chiar mai repede decât mă așteptam eu. De altfel și cifrele de vânzare spun acest lucru, iar vânzătorii de ciocolată și de echipamente pentru prelucrarea acesteia pot confirma.

9. La ce nivel considerați că este în acest moment piața de ciocolaterie din România? A ajuns la maturitate sau mai există potențial de creștere?

Nu suntem la maturitate. Avem potențial de dezvoltare destul de mare. Dar, deocamdată, mulți nu au curajul să treacă la alt nivel și să facă produse puțin mai rafinate. Se rezumă la lucruri relativ simple precum figurine de ciocolată făcute în mulaj, sau cel mult tablete de ciocolată, produse glazurate. Dar pe partea de praline sau piese de ciocolată mai complicate, nu am văzut o dezvoltare în ultimii ani.

Ciocolatierii români încă nu au curajul de a trece la alt nivel, curaj pe care ar trebui să îl găsească atât în ei, cât și în exemplele altora. Noi, cei care producem bomboane sau piese de ciocolată diferite de ce există pe piața de profil, ar trebui să ne promovăm mai mult, să ieșim din zona de confort, să comunicăm mai mult și să devenim modele pentru alții.

10. Considerați că, în România, este în creștere sectorul de ciocolată artizanală sau industrială?

Interviu Pastry Chef Marinel Bejan

Evident că producția industrială este la cote foarte mari la noi, deși nu chiar ca în restul Europei, dar și producția artizanală este în creștere.  Nu cunosc motivele pentru care ultima fabrică de ciocolată românească  a intrat în insolvență, dar noi, ciocolatierii artizanali, ne adresăm altei piețe.

Tot ceea ce producem noi nu se regăsește pe raft în supermarket și, probabil, nici nu ne-am gândit să ajungem acolo. Iar mulți nici nu ne dorim asta. Pentru că acolo nu am putea să concurăm nici ca preț, nici ca expunere…

11. Aveți un motto după care vă ghidați, sau o persoană care vă inspiră?

Interviu Pastry Chef Marinel Bejan

Nu am o persoană anume care mă inspiră. Evident că primele persoane care mă inspiră sunt cei apropiați, familia, apoi ciocolatierii celebri pe care-i urmăresc. Nu aș putea să numesc o singură persoană.

Însă, de cele mai multe ori, inspirația și determinarea le găsesc în mine. Sunt o persoană destul de încăpățânată care a demonstrat că se poate, chiar și atunci când mi s-a spus că nu este posibil. Și consider că, ajutat și de experiența de 20 de ani de cofetărie, am luat întodeauna deciziile corecte.

Această determinare m-a ajutat și în proiectul Or Noir™, într-o perioadă în care timpul limitat nu îmi permitea să mă lansez în ceva atât de complex. Dar iubind ciocolata și fiind hotărât să lucrez cu ea, m-am decis să urmez acestă pasiune pentru mine, pentru sufletul meu, conștient că nu va fi ușor și va însemna și o investiție mare, care nu se recuperează rapid.

Fotografii realizate de Fotograf Florin Ștefan.

Varianta audio a interviului:

Interviu realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Or Noir™ – Un ciocolatier român descoperă „Aurul Negru“!

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente