Ceva dulce dar și sănătos? Anul 2024 demonstrează că se poate!

• Urmând tendința alimentației sănătoase, manifestată la nivel global, în 2024 și gustările dulci devin alimente funcționale prin reformulare.

Adăugarea de probiotice, proteine și fibre și reducerea sau eliminarea completă a zahărului și a ingredientelor de origine animală modelează industria de profil în 2024, an care se dovedește a fi anul dulciurilor mai bune pentru sănătate.

O gustare dulce reprezintă pentru marea parte a consumatorilor un răsfăț, iar răsfățul va fi întotdeauna o prioritate absolută pentru iubitori de dulciuri. Însă, în ultima perioadă, mulți dintre ei caută, pe lângă gust, ingrediente funcționale care să ofere și beneficii pentru sănătate.

Acest lucru a dus la o adevărată revoluție a inovațiilor în domeniul dulciurilor, producătorii lansând produse cu alternative naturale la zahăr sau arome obținute din fructe autentice și menționând pe eticheta acestora beneficiile pentru sănătate.

Analizând piața de profil se desprind cinci importante tendințe în materie de alimente funcționale în domeniul dulciurilor în 2024.

Ceva dulce dar și sănătos

1. Gustare dulce ca sursă de proteine

După cum arată datele unui studiu realizat de Institute of Food Technologists (IFT), percepția consumatorilor în ceea ce privește proteinele se centrează pe produse naturale, sațietate și gust. Prin urmare, nu este surprinzător faptul că producătorii lansează în ritm alert gustări dulci cu adaos de proteine.

Producătorii din industria de nutriție sportivă inovează continuu în sectorul batoanelor proteice, oferind variante cu conținut mai ridicat de proteine, cu arome noi și inedite, sau texturi crocante, destinate pieței de pre sau post antrenament. Compania Warrior lansează astfel batonul proteic Crunch cu ciocolată albă și conținut redus de zahăr, conținând 10 grame de proteină din lapte la 64g de produs.

Ceva dulce dar și sănătos

Dar nu toate lansările de noi produse sunt destinate celor care merg la sală. Producătorul columbian Luker Chocolate, de exemplu, a scos pe piață noua sa ciocolată proteică formulată cu proteine din mazăre. Acest baton savuros de ciocolată neagră 44% conține cinci grame de proteine la o porție de 25 de grame.

Brandul Oobli, adevărat disruptor în domeniul tehnologiei alimentare, a lansat, de asemenea, o gamă de batoane de ciocolată formulate cu proteine dulci, rădăcină de cicoare și fibre de tapioca folosind fermentarea de precizie. Derivate din fructe care se găsesc în principal în Africa de Vest și în alte medii ecuatoriale, proteinele dulci sunt o clasă de proteine care oferă o dulceață asemănătoare zahărului, dar niciunul dintre efectele negative asupra sănătății.

2. Jeleurile și bomboanele gumate combină funcționalitatea cu distracția

Brandurile de jeleuri și bomboane gumate oferă consumatorilor din acestă categorie textură, arome și ingrediente noi. Ingredientele pe bază de plante intră din ce în ce mai mult în scenă ca răspuns la tendințele în materie de sănătate și durabilitate. Pectina, amidonul și caragenanul sunt utilizate ca alternative vegetale populare la gelatină.

Valoarea nutrițională este, de asemenea, adăugată prin minerale, vitamine și probiotice, mărcile subliniind pe ambalajele acestora prezența ingredientelor active.

Brandul Bear Balanced a lansat gama sa de bomboane gumate pe bază de creatină. Creatina, care ajută la dezvoltarea forței musculare și la îmbunătățirea concentrării mentale, este un ingredient popular în perfect adaptabil pentru a fi utilizat în producerea jeleurilor. Produsul brandului Bear Balanced conține pe lângă creatină și vitamina B12, care promite să sporească energia, forța și concentrarea.

Jeleurile și bomboanele gumate medicinale care conțin CBD reprezintă, de asemenea, o zonă de mare interes și dezbatere în acest segment. În timp ce un număr tot mai mare de mărci intră în scenă, lipsa armonizării juridice limitează pătrunderea pe scară largă pe piață.

3. Fibrele și proteinele adăugate devin importante în batoanele snack

Odată cu promovarea prin toate mijloacele a modalităților de îmbunătățire a sănătății organismului și sectorul gustărilor dulci intră în acțiune prin lansarea de batoane cu fibre sau proteine adăugate pentru a atrage consumatorii preocupați de sănătate.

Compania finlandeză Fazer a lansat în acest an, în Singapore, o tabletă de ciocolată bogată în fibre și proteine utilizând o nouă tehnologie de fermentare pentru a produce proteina pe bază de celule Solein, care a fost testată cu succes și în înghețată. Solein® este fabricat din organisme naturale unicelulare, care sunt cultivate în cadrul unui proces de fermentare. Celulele Solein sunt hrănite cu CO2, hidrogen și nutrienți minerali, conținând până la 70% proteine și 5% minerale.

De asemenea, în martie 2024, brandul de snackbar-uri Nakd și-a extins gama de produse din portofoliu pentru a include opțiuni cu fructe și fibre. Disponibile în varietățile Apple & Cinnamon și Strawberry & Raspberry, batoanele conțin fiecare 6 grame de fibre.

4. Produse care susțin sănătatea intestinelor

Prebioticele, probioticele și obiectivul de a obține un microbiom intestinal sănătos, cu o prezență constantă deja pe piața mai largă a alimentelor și băuturilor pătrund și pe piața dulciurilor. Preocuparea consumatorilor în ceea ce privește sănătatea, starea de bine și relația dintre creier și intestin stimulează inovațiile și lansări de noi produse în sectorul dulciurilor.

În martie 2024, compania britanică Savvy Sweets a lansat o gamă de jeleuri în scopul de a atrage consumatorii preocupați de sănătate care caută un desert funcțional. Cu fibre vegetale prebiotice și pectină ca ingrediente, marca își propune să se adreseze atât consumatorilor care doresc să încurajeze bacteriile intestinale bune, cât și celor care suferă de afecțiuni digestive.

Ceva dulce dar și sănătos

Sănătatea intestinală fiind o parte esențială a mesajelor sale de marketing, Bio&Me, companie a cărei fondatoare este supranumită  „Doctorul sănătății intestinului”, a lansat gama sa de batoane Flapjack Gut-Loving. Batoanele cu mesajul „bune pentru intestinul tău” conțin până la 11 ingrediente vegetale, inclusiv migdale, semințe de dovleac și alge marine.

Ceva dulce dar și sănătos

5. Promovarea produselor pe bază de plante

Dulciurile care nu conțin produse de origine animală sunt foarte apreciate de consumatorii care doresc să se bucure de alimente provenite din natură. În mai 2024, creatorul elvețian de ciocolată de lux Lindt a prezentat în SUA noul său produs pe bază de plante: o alternativă la îndrăgitele sale trufe Lindor.

Un alt nume cunoscut pregătește de lansare, de asemenea, versiunea sa pe bază de plante a unui produs dulce foarte îndrăgit. Este vorba de marca de ciocolată Ferrero, care sărbătorește anul acesta cea de-a 60-a aniversare și se pregătește să lanseze Nutella pe bază de plante în Europa în următoarele câteva luni.

Ceva dulce dar și sănătos

În concluzie, anul 2024 marchează o revoluție în industria dulciurilor, în care gustul se îmbină cu funcționalitatea și beneficiile pentru sănătate. Tendințele emergente din acest sector reflectă o schimbare semnificativă în preferințele consumatorilor, care caută acum produse ce oferă nu doar satisfacția unei gustări dulci, ci și avantaje nutriționale.

Inovațiile care includ adăugarea de proteine, fibre, probiotice și utilizarea ingredientelor pe bază de plante sunt dovada clară a direcției spre care se îndreaptă această industrie. Pe măsură ce consumatorii devin din ce în ce mai conștienți de impactul alegerilor alimentare asupra sănătății lor, producătorii sunt motivați să creeze dulciuri care nu numai că încântă gusturile, dar contribuie și la bunăstarea generală. Această evoluție pozitivă subliniază potențialul continuu al gustărilor dulci de a se transforma și adapta la nevoile și așteptările tot mai complexe ale pieței globale.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Nutriția pentru sănătate cognitivă: o piață de nișă în creștere în preferințele consumatorilor

spot_img

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Instagram

spot_img

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.