Nutriția pentru sănătate cognitivă: o piață de nișă în creștere în preferințele consumatorilor

• Există o cerere din partea consumatorilor și multiple posibilități de inovare în ceea ce privește alimentele și băuturile pentru sănătatea cognitivă.

Starea de spirit și cogniția deveniseră procupări importante chiar înainte de pandemie, dar, odată cu efectul pandemiei asupra sănătății mentale și fizice, aceste aspecte au fost aduse în prim-planul atenției multor consumatori, observă experții companiei Mintel.

Pe lângă multe modalități diferite prin care oamenii își pot susține sănătatea cognitivă, fie că este vorba de exerciții fizice, medicamente, socializare, o rutină mai bună sau terapie, mâncarea și băutura reprezintă o nouă cale care nu a fost luată în considerare cu adevărat până în ultimii ani.

Nutriția pentru sănătate cognitivă

Astfel antioxidanții, vitaminele B și adaptogenii au devenit ingredientele cheie pentru inovații în domeniul alimentelor și băuturilor axate pe sănătatea creierului. Însă, pentru majoritatea consumatorilor „noutatea” acestei legături cu sănătatea a ingredientelor menționate ar putea fi descurajantă, avertizează în cadrul unui podcast Stephanie Mattucci, cercetător în domeniul alimentar și Director al Departamentului Food Science la Mintel. Aceasta subliniază și că foarte puțini consumatori știu ce sunt adaptogenii sau ce beneficii pentru sănătate oferă aceștia.

Pentru a-i atrage și pe consumatori mai precauți, ea sugerează producătorilor să se îndrepte către alegerea unor ingrediente mai cunoscute sau mai demne de încredere, care au beneficiat de-a lungul vremii de mai multe cercetări.

Ingrediente inedite

Nutriția pentru sănătate cognitivă

Vorbind despre unul dintre cei mai populari adaptogeni care se utilizează ca ingredient pentru produsele menite să susțină sănătatea, Mattucci amintește importanța ashwagandha, datorată folosirii sale în medicina ayurvedică, a numeroaselor studii și cercetări științifice care au avut această plantă drept subiect și a multiplelor beneficii pentru sănătate, certificate de către specialiști.

Ea subliniază, de asemenea, că busuiocul sfânt sau Tulsi, este un alt ingredient popular, despre care se sugerează că are un impact pozitiv asupra memoriei și a funcției cognitive, menționând și popularele plante ayurvedice maca și ginseng.

Nutriția pentru sănătate cognitivă

Mai puțin convenționale, dar care își au totuși rădăcinile în medicina tradițională, sunt ciupercile adaptogene, care au devenit soluții populare pentru o serie de probleme de sănătate cognitivă. Stephanie Mattucci recunoaște faptul că acestea prezintă provocări în ceea ce privește integrarea lor în diverse produse, datorită gustului lor pregnant. Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care sunt utilizate frecvent în cafea, cunoscută ca o aromă puternică și dominantă.

Privind dincolo de ingredientele pe bază de plante, colina a fost menționată în podcastul Mintel ca fiind un alt ingredient cu un potențial important.

Multiple posibilități de dezvoltare

Colina este un nutrient care se găsește în multe alimente, iar creierul și sistemul nervos au nevoie de ea pentru a regla memoria, starea de spirit, controlul mușchilor și alte funcții. Cu toate acestea, mulți oameni prezintă carențe din acest nutrient.

„Acesta este un ingredient interesant, deoarece mulți dintre noi nu obținem din alimentație aportul minim necesar“, susține Mattucci. Acest ingredient este utilizat în mare parte în segmentul de piață al alimentației pentru copii și al vitaminelor prenatale, dar este un nutrient care poate aduce beneficii pe tot parcursul vieții, așa că specialiștii văd în asta o mare oportunitate pentru inovare.

„Și cred că, probabil, este văzut ca fiind mai sigur de către consumatori decât unele dintre cele mai noi ingrediente”, adaugă Mattucci.

În concluzie, există o mulțime de oportunități pentru companiile de produse alimentare și băuturi de a inova în acest spațiu. Pentru produsele adaptate susținerii sănătății în general și susținerii sănătății mentale în particular, de la cogniția generală, la aspecte specifice precum somnul și stresul, există ingrediente de nișă, precum adaptogenii, și există ingrediente bine stabilite, precum vitaminele.

Însă pentru a cuceri și a crește și acest segment de piață, companiile producătoare ar trebui să se focuseze pe profilul consumatorilor proprii și să dezvolte sau să reformuleze produsele în funcție de necesitățile și dorințelor acestora.

Sursa: www.mintel.com

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă: Efectul Stroop folosit pentru a influența alegerile alimentare ale consumatorilor

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente