Făina obținută din turta de măsline – inovație pentru industria de profil

• Compania israeliană PhenOlives produce făină din turtă de măsline („pomace”) – un flux secundar al procesului de producție a uleiului de măsline.

Uleiul de măsline este o afacere mare, cu peste trei milioane de tone produse în fiecare an. Cu toate acestea, sectorul este extrem de risipitor: pentru a produce ulei de măsline, se utilizează doar 15% din fruct. Deșeurile semisolide rămase, cunoscute sub numele de turtă, se oxidează rapid, devin toxice și sunt, în mare parte, aruncate.

Dar potrivit companiei israeliene PhenOlives, cu tehnologia potrivită, restul de 85% poate fi valorificat, reciclând aceste deșeuri și obținând un produs nou. După brevetarea unei tehnologii avansate, PhenOlives transformă acest flux secundar al producției de ulei de măsline în făină pentru industria alimentară.

PhenOlives este prima companie care a dezvoltat o soluție pentru a opri oxidarea deșeurilor de ulei de măsline, iar această tehnologie ar putea revoluționa industria uleiului de măsline.

PhenOlives

O posibilă rezolvare a problemei deșeurilor de măsline

La companiile producătoare de ulei de măsline, camioanele încărcate cu măsline sosesc în mod regulat pentru a lăsa încărcături mari de materie primă pentru producția de ulei. Ceea ce mulți nu știu este că, de asemenea, camioanele încărcate părăsesc frecvent spațiul de producție, însă nu toate transportă ulei, ci și reziduuri, fluxul secundar al procesului de producere a uleiului de măsline.

Deoarece reziduurile se oxidează rapid, acestea ajung de obicei la groapa de gunoi. O parte poate fi depozitată lângă culturi, dar se știe că aceasta contaminează solul. De asemenea, mirosul turtei în descompunere este greu de tolerat.

În efortul de a valorifica aceste deșeuri, ajutându-i în același timp pe cultivatorii de măsline să câștige mai mult pentru eforturile lor, PhenOlives a dezvoltat această tehnologie brevetată, capabilă să prevină oxidarea turtei de măsline. Start-up-ul trece turta printr-o serie de utilaje care separă produsul secundar în diferitele componente: pulpă, zeamă și sâmburi.

Pulpa este apoi uscată și măcinată într-o făină fără gluten, din zeamă se pot extrage antioxidanții, iar sâmburii au potențialul de a fi utilizați de alte industrii decât cea alimentară și a băuturilor. Astfel, prin acest proces, rezultatul va fi de zero deșeuri.

PhenOlives

Potențialul făinii de măsline 

Pentru start-up-ul PhenOlives pulpa de măsline, uscată și măcinată pentru a o transforma în făină, reprezintă focusul. Făina obținută astfel nu are culoarea albă standard a unei alternative la grâul rafinat, ci are o culoare ușor maronie. Însă are o mulțime de proprietăți uimitoare pe care nu le are nicio altă făină de pe piață în prezent susțin reprezentanții companiei.

O parte din acestea sunt antioxidanții (cum ar fi tirozolul și hidroxitirozolul) proveniți din zeama de măsline, iar o altă parte sunt polifenolii ( cei care au inspirat și numele PhenOlives) prezenți în mod natural în măsline.

Făina de măsline este, de asemenea, extrem de bogată în fibre. În timp ce o făină albă obișnuită conține mai puțin de 3% fibre, făina de măsline PhenOlives conține 80%. Este, de asemenea, săracă în zaharuri, săracă în grăsimi, săracă în calorii și bogată în carbohidrați.

Beneficiile nutriționale

PhenOlives

De altfel, PhenOlives nu este prima companie care recunoaște potențialele beneficii pentru sănătate ale măslinelor. Anul trecut, Starbucks și-a lansat marca Oleato, specialitate de cafea amestecată cu ulei de măsline extravirgin.

PhenOlives vizează sectorul panificației. Fiind neutră la gust și fără gluten, făina de măsline are un potențial enorm, variind de la pâine la paste, fursecuri și biscuiți. În funcție de produs, se introduce o proporție diferită de făină de măsline.

Biscuiții, de exemplu, pot fi făcuți cu 100% făină de măsline, în timp ce pastele vor folosi mai degrabă 50%. Pâinea poate fi făcută cu un adaos de 20%, iar fursecurile, cu 30%.

Pulpa uscată are potențial și pentru alte aplicații în afara panificației, servind ca stabilizator fără gluten, de exemplu, sau ca supliment de fibre în sectorul nutraceutic. PhenOlives explorează, de asemenea, oportunități în domeniul hranei animalelor domestice.

PhenOlives

Perspectivele lansării pe piață

Deși măslinele sunt consumate de milenii, procesul de antioxidare al PhenOlives este complet nou. Astfel, în Israel, țara de origine a start-up-ului, făina de măsline a necesitat aprobare ca aliment nou, iar pentru SUA, tehnologia PhenOlives este în prezent supusă evaluării GRAS ( Generally Recognized as Safe ).

Pentru UE, PhenOlives nu se așteaptă să aibă nevoie de aprobare ca aliment nou, având în vedere că făina este un derivat al măslinelor. În plus, procesul de obținere a făinii de măsline este complet natural, nefiind utilizate substanțe chimice sau aditivi. Pe listele de ingrediente, start-up-ul se așteaptă să fie agreat mesajul simplu de făină de măsline.

Din perspectiva prețului, PhenOlives dorește ca făina sa să fie competitivă cu alte făinuri fără gluten de pe piață și asta și datorită faptului că nu trebuie să cultive măslinele pentru a produce făina, ci folosește un flux secundar.

PhenOlives

Susținerea cultivatorilor

În ceea ce privește modelul său de afaceri, PhenOlives se asociază cu producătorii de ulei de măsline pentru a asigura materia primă, prelucrând-o în propriile sale locații ( situate relativ aproape de fabricile de ulei de măsline ) și producând ingrediente pentru a le vinde B2B. În acest fel, PhenOlives se așteaptă ca producătorii de ulei să plătească mai mult agricultorilor pentru măslinele lor.

Turta va proveni aproape exclusiv din Europa, unde este produsă marea majoritate a uleiului de măsline. Deși Israelul produce ulei de măsline, acesta reprezintă doar 0,1% din producția mondială. PhenOlives vizează țări precum Spania, Grecia, Italia și Portugalia.

PhenOlives a primit 698.000 euro de la Autoritatea Israeliană pentru inovare și, după încheierea primei runde de finanțare, intenționează să extindă comercializarea făinii sale de măsline, dezvoltând în același timp noi produse.

PhenOlives

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Bread Free – Făină de grâu sigură pentru celiaci produsă în Spania

spot_img

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Instagram

spot_img

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.