Tortul Caprese, deliciosul desert din insula Capri – Rețeta

Tortul Caprese

Tortul Caprese este un desert napoletan originar din insula Capri, un tort fin cu gust delicios, pe bază  de ciocolată neagră și migdale. Este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate dulciuri din Italia.

Tortul Caprese, un succes născut dintr-o greșeală

Cea mai răspândită legendă spune că acest desert italian perfect s-a născut prin anul 1920 dintr-o greșeală a patiserului Carmine del Fiore. Pe insula Capri se oprise celebrul gangster Al Capone. El și doi camarazi din banda sa au ales să ia masa în localul lui Carmine del Fiore. Au comandat și desert. Patiserul, din frică şi grabă,  a uitat să pună și făina de grâu în aluat. Eroarea însă s-a transformat într-un succes. Tortul care abunda în ciocolată, cu gust delicat de migdale, cu o crustă crocantă la exterior și o inimă umedă, s-a dovedit a fi rafinat și delicios. Chef Carmine del Fiore a botezat apoi prăjitura Torta Caprese. Desertul a devenit repede unul dintre simbolurile gastronomiei insulare.

Tort Caprese

Tortul Caprese, mândria insulei Capri

Tortul Caprese se servește acum în restaurantele italiene din New York, precum și în trattoriile din Milano sau Roma. Dar, susțin napoletanii, rețeta tortului Caprese din Capri are o aromă complet diferită. Este un „mare clasic” și toată lumea servește acest desert, fiecare bar, fiecare patiserie, fiecare restaurant și fiecare hotel. În hotelul de cinci stele în care lucrează de 13 ani, Chef Luigi Lionetti a inclus tortul Caprese în meniul său. Ba mai mult, oaspeții hotelului sunt întâmpinați în camere cu deliciosul ,,dulce”, ca un semn de bun venit.

 

Rețeta lui Chef Luigi Lionetti din Capri

Ingrediente pentru 8 persoane:

4 buc –  ouă
150 g –   zahăr
150 g –  unt
200 g –  migdale curățate
250 g –  ciocolată neagră
zahăr pudră pentru decorare

Preparare
Amestecați untul, care a fost înmuiat la temperatura camerei, cu zahărul, adăugând, pe rând, gălbenușurile. Puneți migdalele tocate mărunt și ciocolata topită. Apoi completaţi cu albușurile bătute spumă, amestecând delicat cu o spatulă de patiserie. Se toarnă amestecul într-o tavă unsă și se coace în cuptor pentru aproximativ 45 de minute la 180 ° C. După ce se răcește se pudrează cu zahăr.

Citește AICI în Arta Albă și alte rețete de deserturi delicioase