Rețetă – Tortul Caprese

Tortul Caprese

Tortul Caprese este un desert napoletan originar din insula Capri, un tort fin cu gust delicios, pe bază  de ciocolată neagră și migdale. Este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate deserturi din Italia.

Tortul Caprese, un succes născut dintr-o greșeală

Cea mai răspândită legendă spune că acest desert italian a apărut prin anul 1920 dintr-o greșeală a bucătarului Carmine del Fiore. Legenda spune că pe insula Capri se oprise celebrul gangster Al Capone. Acesta, împreună cu doi camarazi din banda sa au ales să ia masa în localul lui Carmine del Fiore. Au comandat și desert. Carmine del Fiore, de frică şi în grabă,  a uitat să pună și făina de grâu în aluat. Eroarea însă s-a transformat într-un succes. Tortul care abundă în ciocolată, cu gust delicat de migdale, cu o crustă crocantă la exterior și o inimă umedă, s-a dovedit a fi rafinat și delicios. Chef Carmine del Fiore a botezat apoi desertul Torta Caprese. Acesta a devenit ulterior unul dintre simbolurile gastronomiei insulare.

Tort Caprese

Tortul Caprese, mândria insulei Capri

Nimeni nu a stat să facă statistici, dar este sigur că pe insula Capri 100% dintre turiști servesc tradiționalul Tort Caprese. Este un desert care a făcut astfel înconjurul lumii, fiind servit astăzi în multe trattorii din Milano, precum și în restaurantele italiene din New York. Dar, susțin napoletanii, tortul Caprese servit pe insula Capri are o aromă complet diferită.
Acesta a devenit pe insulă un „mare clasic” și toată lumea servește aici acest desert. Îl poți găsi în fiecare bar, în fiecare patiserie, în fiecare restaurant sau hotel.
În hotelul de lux Punta Tragara din Capri, unde lucrează de 13 ani, Chef Luigi Lionetti a inclus tortul Caprese în meniul său. Mai mult, oaspeții hotelului sunt întâmpinați în camere cu deliciosul ,,dulce”, în semn de bun venit. Desertul este însoțit de un bilet, în care este prezentată atât povestea, cât și rețeta acestuia, un dulce suvenir din vancanța în Capri.

 

Rețeta Chef-ului Luigi Lionetti din Capri

Ingrediente pentru 8 porții:

4 ouă
150 g –   zahăr
150 g –  unt
200 g –  migdale fără coajă
250 g –  ciocolată neagră
zahăr pudră pentru decorare

Preparare
Untul moale, la temperatura camerei, se mixează cu zahărul; se încorporează, unul câte unul, gălbenușurile.

Se adaugă apoi migdalele mărunțite fin și ciocolata topită. Se omogenizează compoziția.

La final, se adaugă albușurile bătute spumă, se amestecă delicat (pentru a nu destructura spuma), de jos în sus, cu o lingură de lemn sau cu o spatulă pentru patiserie.

Se toarnă amestecul într-o tavă unsă în prealabil cu unt și se coace în cuptor aproximativ 45 de minute, la 180° C.

După răcire se pudrează cu zahărul pudră.

Sursa Rețetă Chef-ului Luigi Lionetti din Capri

Citește AICI în Arta Albă și alte rețete de deserturi delicioase