Rețetă – Prăjitură cu brânză și caise

•30 iulie este Ziua Internaţională a prăjiturilor cu brânză!
•Arta Albă propune o rețetă pentru acest delicios și răcoros desert de vară! Prăjitura cu brânză și caise este o combinaţie deosebită între aroma fin-dulceagă de brânză şi cea dulce-acrişoară a caiselor.

Despre prăjiturile cu brânză

Istoria nu consemnează exact data când a apărut prima prăjitură cu brânză.  Unele surse spun că prăjitura a fost creația grecilor antici și că aceasta ar fi fost creată special pentru ceremonia de la Jocurile Olimpice. Prăjitura de la acea vreme presupunea crearea unor straturi succesive de aluat și brânză amestecată cu miere şi ierburi aromatizante, înainte de a fi coaptă. Se mai spune că rețeta a fost preluată apoi de romani. Aceștia ar fi adăugat ouă la compoziția originală şi obișnuiau să servească desertul, cald. De atunci, secole de-a rândul, imaginația patiserilor și bucătarilor lumii au condus la crearea a nenumărate rețete pentru a prepara cele mai gustoase prăjituri cu brânză.

Ziua dedicată prăjiturilor cu brânză a apărut inițial în America, fiind un mod de a omagia cheesecake-ul. De ani buni însă, 30 iulie a devenit Ziua Internaţională a prăjiturilor cu brânză. O zi dedicată doar acestui desert, pentru care patiserii, bucătarii și cofetarii lumii au creat o multitudine de rețete, care mai de care mai interesante. Așadar, în prezent, cu atât mai mult în această dată din an, este un bun prilej de a oferi clienţilor savuroasele prăjituri cu brânză: cheesecake-uri, tarte, rulade…

Prăjitură cu brânză și caise

Ingrediente pentru 14 porții

Ingrediente blat:

115 ml – apă
225 g – făină albă
3 g  – sare
25 g – zahăr pudră
25 g  – unt topit
5 g – drojdie

Ingrediente umplutura cu brânză:

40 g – zahăr pudră
140 g – mascarpone
175 g – brânză dulce de vacă
2 buc – ouă
9 buc – caise proaspete tăiate în jumătate
1 lingură – amidon de porumb
2 linguri – caise din compot
2,5 ml – esenţă de vanilie

Mod de preparare

Pregătim umplutura astfel:

Unim zahărul pudră cu amidonul; adăugăm brânza de vaci și brânza mascarpone, apoi ouăle bătute și esenţa de vanilie.
Păstram la frigider pâna la utilizare.

Pentru blat:
Mixăm ingredientele şi le frământăm până obţinem un aluat neted şi elastic.
Din aluatul obținut întindem o foaie. Așezăm în tavă foaia de aluat, astfel încât să creăm o bordură de jur împrejur.
Pentru mai bune rezultate la coacere este de preferat să acoperim iniţial tava cu foaie de copt.

Mixăm caisele din compot până obținem o pastă fină.
Acoperim blatul cu un strat din pasta de caise, apoi turnăm umplutura cu brânză. Deasupra, pozitionăm jumătățile de caise proaspete, cu partea tăiată în jos.
Coacem 25 – 30 minute, la 180° C.

Porționăm prăjitura abia după ce aceasta se răceşte.

Alte reţete propuse de Arta Albă:

Prosecco cu zmeură și ciocolată

Tort cu mousse de ciocolată și cremă de portocale

Pâine cu maia îmbogăţită cu roşii deshidratate şi ierburi de Provence

Reţetă pentru bagheta franţuzească

 

 

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.