Rețetă pentru prăjitura cu brânză și caise

prajitura cu branza si caise
  •  Pe 30 iulie este Ziua Internaţională a prăjiturilor cu brânză, o sărbătoare dedicată acestui desert pentru care patiserii, bucătarii și cofetarii lumii au inventat adevărate minuni gastronomice. Dar şi un prilej de a le oferi clienţilor savuroase prăjituri cu brânză: cheesecakeuri, tarte, rulade…
  • Arta Albă vă împărtășește cu această ocazie o rețetă specială: Prăjitura cu brânză și caise, o combinaţie fantastică între aroma fin dulceagă de brânză şi cea dulce acrişoară a caiselor coapte.

REȚETA: Prăjitură cu brânză și caise

De Ziua Internaţională a prăjiturilor cu brânză, Arta Albă vă împărtășește o rețetă specială: Prăjitura cu brânză și caise, un delicios și răcoros desert de vară:

Ingrediente necesare pentru 14 bucăți

Ingrediente blat:

115 ml – apă
225 g – făină albă
003 g  – sare
025 g – zahăr pudră
025 g  – unt topit
005 g – drojdie

Ingrediente umplutură de brânză:

000040 g – zahăr pudră
1 lingură – amidon de porumb
000140 g – brânză mascarpone
000175 g – brânză dulce de vacă
0002 buc – ouă bătute
002,5 ml – esenţă de vanilie
2 linguri – caise din compot
0009 buc – caise proaspete tăiate în jumătate

Mod de preparare:

  • Amestecăm ingredientele pentru blat şi le frământăm până obţinem un aluat neted şi elastic.
    Din aluat se întinde o foaie cu ajutorul maşinii de foietat.
  • Între timp, mixăm ingredientele pentru umplutură: zahărul şi amidonul, brânza de vaci, brânza mascarpone, ouăle bătute și esenţa de vanilie.
  • Punem foaia de aluat în tava aşa încât să creăm o bordură de jur împrejur. Pentru rezultate mai bune de coacere este de preferat să acoperim iniţial tava cu folie de copt,
  • Mixăm caisele din compot până obținem o pastă fină.
  • Acoperim blatul cu pasta de caise preparată, apoi turnăm amestecul de umplutură cu brânză.
  • Deasupra aranjăm jumătățile de caise proaspete punându-le cu partea tăiată în jos.
  • Coacem în cuptorul de patiserie timp de 25 – 30 minute.
  • Tăiem prajitura felii, abia după ce se răceşte.

Rețetă preluată din cartea „Rețete delicioase pentru prepararea pâinii”, Editura Aquila, www.aquilashop.ro.

Despre prăjiturile cu brânză

Prăjitura cu brânză, în zi de sărbătoare

Pe 30 iulie este Ziua Internaţională a prăjiturilor cu brânză, o sărbătoare dedicată minunatului desert preparat, după sute și sute de rețete, pe toate meridianele lumii.  Ziua prăjiturilor cu brânză a apărut inițial în America, drept omagiu adus cheesecake-ului. De ani buni însă, 30 iulie a devenit Ziua Internaţională a prăjiturilor cu brânză, o zi specială dedicată acestui desert pentru care patiserii, bucătarii și cofetarii lumii au inventat adevărate minuni gastronomice.

Grecii antici au creat prăjitura cu brânză pentru Jocurile Olimpice

Istoria nu consemnează exact data când a apărut prima prăjitură cu brânză.  Unele  surse spun că prăjitura a fost invenția grecilor antici și ar fi fost creată special pentru ceremonia de la Jocurile Olimpice. Rețeta presupunea straturi suscesive de aluat, umplut cu brânză şi miere şi aromatizat înainte de a fi copt. Rețeta a fost preluată apoi de romani, care au adăugat ouă în compoziție şi au servit desertul cald. De atunci, secole de-a rândul, imaginația și talentul bucătarilor lumii pare să nu fi avut  limite pentru a găti cele mai gustoase prăjituri cu brânză.

Alte reţete propuse de Arta Albă:

Prosecco cu zmeură și ciocolată

Tort cu mousse de ciocolată și cremă de portocale

Pâine cu maia îmbogăţită cu roşii deshidratate şi ierburi de Provence

Reţetă pentru bagheta franţuzească