Procedeul de fortificare în industria alimentară și efectele sale

• Fortificarea devine rapid o opțiune pentru mărcile din industria alimentară și a băuturilor care doresc să sporească beneficiile pentru sănătate ale produselor. Dar ar putea acest lucru să aibă de fapt efectul opus?

De la cereale îmbogățite cu vitamina D la băuturi răcoritoare infuzate cu CBD, mărcile investesc masiv în îmbogățirea produselor lor, creând așa-numitele alimente și băuturi funcționale.

În prezent, nu există o definiție universal acceptată a termenilor de alimente sau băuturi funcționale. Cu toate acestea, alimentele și băuturile funcționale sunt larg acceptate ca fiind cele îmbogățite cu nutrienți funcționali, în plus față de valoarea nutritivă de bază a produsului, pentru a oferi multiple beneficii legate de sănătate. Acești nutrienți includ aminoacizi, vitamine, minerale, proteine, acizi grași, precum și pre- și probiotice.

Procedeul de fortificare

Iar acestea se dovedesc extrem de profitabile, piața globală a alimentelor și băuturilor funcționale fiind evaluată în prezent la peste 281 de miliarde de dolari. Mai mult, potrivit Statista, se estimează că această cifră va crește la peste o jumătate de trilion până în 2028.

Pandemia a sporit gradul de conștientizare cu privire la sănătate și nutriție, mulți consumatori căutând opțiuni alimentare mai sănătoase. Acest lucru a fost alimentat și de creșterea preocupărilor cu privire la sănătate intestinală, pe măsură ce înțelegerea microbiomului intestinal și impactul acestuia asupra imunității a devenit o prioritate. Conform studiilor efectuate de Mintel în ultimii zece ani, numărul brevetelor și al cererilor legate de alimente și băuturi cu probiotice a crescut exponențial.

Procedeul de fortificare

Noi cercetări sugerează că fortificarea poate avea efecte nedorite

Cercetătorii de la Universitatea Toho din Japonia au găsit dovezi care sugerează că îmbogățirea alimentelor și băuturilor duce la un consum excesiv de anumiți nutrienți, cunoscut sub numele de supraalimentație.

Echipa de la Facultatea de Medicină a Universității Toho, condusă de profesorul Keiko Asakura și profesorul asistent Minami Sugimoto, a studiat modul în care alimentele îmbogățite și suplimentele alimentare contribuie la aportul global de nutrienți.

Cu toate acestea, rezultatele studiului au fost departe de a fi alarmante. De fapt, datele au arătat că o proporție ridicată de participanți la studiu au îndeplinit nivelurile de aport adecvat stabilite de standardele nutriționale de referință, concluzionând că alimentele îmbogățite și suplimentele alimentare au contribuit la aportul adecvat de anumiți nutrienți în rândul utilizatorilor lor. Însă echipa de cercetători și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că 2% dintre participanții la studiu erau expuși riscului de niveluri excesive de vitamina B6.

Procedeul de fortificare

Conform National Heath Service (NHS) din Marea Britanie, administrarea a 200 mg sau mai mult de vitamina B6 pe zi poate duce la o pierdere a sensibilității la nivelul brațelor și picioarelor, cunoscută sub numele de neuropatie periferică. În majoritatea cazurilor, această afecțiune se ameliorează odată ce nivelurile de B6 revin la niveluri sigure, însă simptomele pot persista la persoanele care au luat cantități mari de vitamina B6 mai mult de câteva luni, iar în unele cazuri, efectul poate fi permanent.

Va rămâne procesul de fortificare în tendințe?

În ciuda dovezilor recente, este puțin probabil ca producătorii de alimente și băuturi să renunțe la îmbogățirea produselor lor sau ca consumatorii să nu le mai cumpere.

Acest lucru este întărit de faptul că mulți consumatori caută în mod activ să își completeze dietele, alegerea produselor îmbogățite fiind o modalitate ușoară și convenabilă de a realiza acest lucru.

Procedeul de fortificare

Iar majoritatea companiilor de pe piața alimentelor funcționale lansează constant produse noi pentru a atrage și satisface nevoile consumatorilor, îmbunătățindu-și vânzările și captând o cotă mai mare din piață. Însă mărcile ar putea să discearnă la cât de necesar este să fortifice alimentele și băuturile cu B6, un nutrient care apare în mod natural într-o gamă largă de alimente, inclusiv carne, ouă, pește, leguminoase, nuci și semințe.

Și, pe de altă parte, preocuparea globală mai mare se învârte în jurul malnutriției, chiar și în rândul persoanelor care consumă suficiente calorii. Astfel, îmbogățirea alimentelor și băuturilor va rămâne, dar poate evolua, pe măsură ce industria și consumatorii vor înțelege mai bine nivelurile sănătoase de nutrienți.

Procedeul de fortificare

Sursă articol:  Contribution of fortified foods and dietary supplements to total nutrient intakes and their adequacy in Japanese adults ( Contribuția alimentelor fortificate și a suplimentelor alimentare la aportul total de nutrienți și adecvarea acestora la adulții japonezi ) autori: Prof: Minami Sugimoto, Keiko Asakura, Nana Shinozaki, Kentaro Murakami, Shizuko Masayasu & Satoshi Sasaki

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor-Șef Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Ciocolata vegană – o piață în creștere

spot_img

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Instagram

spot_img

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.