Prețul pâinii a crescut, vânzările au scăzut

Prețul pâinii este puternic influențat de prețul grâului. În prezent, grâul se vinde la un cost aproape dublu comparativ cu începutul anului 2020, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a prețului pâinii. Cele mai mari scumpiri sunt înregistrate în zona Moldova, deoarece culturile din această regiune au fost cele mai afectate de secetă. Producătorii de pâine și alte produse de panificație afirmă că majorarea prețurilor a început încă din luna septembrie a acestui an. Vânzările au scăzut din cauza prețului prea mare al produselor, care s-au scumpit și cu 40%.

Unii producători din industria de morărit și panificație sunt de părere că scumpirea produselor nu este 100% justificată la nivel național, deoarece în multe județe din țară producția de grâu a fost suficientă pentru a acoperi necesarul intern. Aurel Popescu, președintele ROMPAN, clarifică acest aspect, precizând că nu producția de grâu este problema, ci prețul grâului. „Nu a spus nimeni că nu este grâu destul. Dacă prețul grâului va crește, categoric va crește și prețul pâinii. Ceea ce s-a și întâmplat.”

Pâinea s-a scumpit cu 40% în unele magazine din Iași

Dacă în magazine alimentare, scumpirea pâinii a început din luna septembrie, în cele de cartier, s-a observat o creștere a prețului doar din data de 16 noiembrie. Clienții nu au primit foarte bine această majorare și este de înțeles. Pâinea este un aliment cumpărat zilnic sau aproape zilnic, așadar cheltuielile lunare cu acest aliment de bază reprezintă o bună parte din bugetul alocat cumpărăturilor casnice. În plus, mulți dintre consumatori se confruntă cu venituri mai mici din cauza pandemiei. Scumpirea pâinii și situația actuală a consumatorilor au determinat vânzări mai scăzute. ”Am comandat jumătate din cantitatea de pâine care se vinde normal, într-o zi, în magazin, și tot nu s-a vândut toată. Oamenii nu mai cumpără pentru că e prea scumpă. De luni (16 noiembrie) a început să se scumpească pâinea. O franzelă e acum 2,2 lei, de la 1,6 lei, iar una feliată e 4,3 sau 4,6 lei, cu 50-60 de bani mai scumpă”, susține Petronela Ichim, administratorul unui magazin alimentar din Iași.

pretul painii

Pe de altă parte, Vel Pitar, un producător de renume din România, susține că momentan nu va crește prețul pâinii. Acest lucru se va întâmpla doar dacă se va scumpi făina. „Acum nu cred că este justificată creșterea. Noi suntem stabili din punct de vedere al prețului pâinii, iar în zona produselor de panificație avem un preț mediu la pâine”, Adrian Șerpeanu, executive manager Vel Pitar Iași. Probabil nu va mai trece mult timp până ce prețul făinii va crește considerabil, acest lucru fiind inevitabil având în vedere prețul actual al grâului și estimările specialiștilor. „Vor avea câștig de cauză făinurile de bună calitate”, este de părere Mircea Ureche, reprezentantul companiei Boromir.

Produsele artizanale, mai scumpe cu 35%

Micii producători artizanali sunt și ei afectați de fluctuațiile de preț ale grâului. Coșul cu pâini, de exemplu, este o brutărie artizanală din Iași, unde prețurile au crescut și cu 35% la produsele cu făină integrală. „Producătorii îl țin în silozuri și îl vând la suprapreț. Din februarie încoace, când a început să crească prețul la grâu, am ținut pe loc prețul produselor în magazin din solidaritate și să ne păstrăm clientela. Un kilogram de grâu se vindea la începutul anului 2020 cu 60 de bani, iar acum este comercializat cu un 1 leu per kilogram”, a declarat Mariana Leț, producător artizanal de pâine cu maia și administratorul companiei „Coșul cu pâini”.

Studiu privind evoluția prețurilor în pandemie (Consiliul Concurenței)

De la declanșarea pandemiei de coronavirus, respectiv primăvara acestui an, și până în prezent, preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu o medie de 18%, potrivit un studiu efectuat de Consiliul Concurenței. Bunurile alimentare au o pondere de 33% în totalul cheltuielilor de consum, așadar orice scumpire a acestor produsele, mai ales a celor de bază, se va resimți puternic în buzunarul românilor. De asemenea, este de reținut faptul că România se află pe primul loc în Uniunea Europeană din punct de vedere al ponderii alimentelor în coșul de consum. Cu alte cuvinte, cele mai multe cheltuielile ale populației sunt îndreptate către industria alimentară, respectiv o treime din cheltuieli.

cheltuieli de consum produse alimentare romania 2019

Tot la nivel european, datele Eurostat indică faptul că pâinea a fost cel mai scump aliment de bază în intervalul de timp ianuarie – septembrie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Situația de la noi din țară este similară evoluției de ansamblu observate la nivelul UE. Creșterea lunară medie a prețului pâinii în primele 9 luni ale anului a fost de aproximativ 5%.

În ceea ce privește tipurile de pâine și făina, acestea au înregistrat următoarele scumpiri în perioada martie – iulie: 14,3% – pâine albă ambalată, 13% – pâine intermediară, 9,7% – făină albă. În termeni absoluți, prețurile au crescut în medie cu 0,2 lei pentru fiecare unitate (kg/pachet).

evolutia preturilor paine martie iulie 2020
1 Unitate = 300 gr pâine/ 1 kg făină

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente