ANSVSA a aplicat 121 de amenzi în octombrie

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță că a aplicat 121 de sancțiuni contravenționale în urma controalelor efectuate în luna octombrie. Amenzile se ridică la o valoare totală de 558.100 de lei. Operatorii economici care au fost sancționați își desfășoară activitatea în domenii precum fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, fabricarea altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare și alcoolice sau unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume – fructe.

Printre cele mai des întâlnite neconformități, descoperite de inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, se numără:

• neconformităţi privind respectarea bunelor practici de igienă și fabricație – de exemplu: neîntreținerea igienică a spațiilor de depozitare, întreținerea necorespunzătoare a spațiilor tehnologice de producție, lipsa sursei de apă și a grupului sanitar, lipsa vestiarului pentru angajați, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanțe destinate operațiunilor de dezinfecție, neefectuarea operațiunilor de DDD în condițiile legislației specifice domeniului alimentar; neconformităţi privind întreținerea și igiena echipamentului de protecție sanitară a personalului muncitor și/sau legate de atestarea stării de sănătate a acestuia;
neconformităţi privind monitorizarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;
neconformităţi legate de asigurarea trasabilității și conformității produselor alimentare – de exemplu: etichetare, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, vânzarea produselor cu termen de valabilitate expirat;
alte tipuri de neconformități – de exemplu: desfășurarea de activități neînregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, nu există evidenţe în ceea ce priveşte triajul epidemiologic şi registrul clienţilor, lipsa înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor a mijloacelor de transport.

ansvsa

În total, au fost efectuate 11.407 controale în unităţile din industria agroalimentară din țară. Rolul acestor controale este de a preveni și consilia operatorii economici, urmărindu-se încadrarea calității produselor alimentare în limitele maxime admise. Sancțiunile contravenționale sunt acordate în momentul în care deficiențele constatate inițial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.