Prețul pâinii va crește din toamnă

Potrivit reprezentanților din industria alimentară, prețul pâinii și a produselor de panificație va crește începând cu luna septembrie. Motivele care stau la baza acestei majorări sunt: prețul mare de vânzare a grâului în luna iunie, seceta cu care se confruntă agricultorii în acest an și pandemia de coronavirus.

Aurel Popescu, președintele ROMPAN, confirmă că prețul grâului este într-o continuă creștere, ceea ce va duce automat la un efect de domino al scumpirilor. „În luna iunie am înregistrat cele mai mari prețuri de vânzare a grâului. Cine nu a modificat prețurile până acum probabil că le va modifica după cumpărarea grâului nou și se va vedea în piață o creștere de prețuri la pâine, creștere care este necesară pentru că trebuie să pui de acord cheltuielile cu veniturile pe care realizezi”, a declarat Aurel Popescu, președintele ROMPAN.

Institutul Național de Statistică (INS) anunță că prețul tuturor alimentelor ar putea să fie mai mare în următoarea perioadă, atingând chiar o creștere de 23%. Cea mai resimțită majorare va fi la pâine și produsele de panificație. „Pe lângă această pandemie, am avut cea mai puternică secetă din ultimii 30 de ani. Este evident că în toamnă vizavi de prețul grâului, porumbului, floarea-soarelui vom asista la scumpiri pentru că seceta nu a fost numai în România. În momentul în care la aceste materii prime prețul va crește, obligatoriu vor vom asista la creșteri de prețuri în lanț.”, a declarat Dragoș Frumosu, coordonatorul Departamentului pentru Industrie Alimentară al PPU-SL.

Specialiștii atrag atenția că puterea de cumpărarea a românilor a scăzut odată cu evoluția pandemiei. Dacă la începutul acestei consumatorii își făceau stocuri de alimente, în prezent situația este diferită. Mulți români au intrat în șomaj, deci au câștigat mai puțin, ceea ce i-a determinat să cheltuiască mai calculat. „Pandemia a blocat industria alimentară destul de mult. Chiar dacă am avut un început când ne speriam vizavi de cantitatea mare de cumpărături pe care o făceau românii, apoi am ajuns în situația să facem stocuri pentru că au scăzut vânzările”, a declarat Dragoș Frumosu.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.