Tava de copt – accesoriu vital pentru orice Chef

• Tava de copt este utilizată zilnic în bucătăriile Chefilor din întreaga lume.

Aparent un accesoriu ușor de trecut cu vederea, fără tava de copt utilarea unei brutării, a unui laborator de cofetărie sau patiserie nu este completă. Perforată, neperforată, cu margini înalte sau fără margini, fiecare tavă își are întrebuințarea proprie. Orice Chef va ști care tavă se potrivește perfect, pentru ca produsul finit să se ridice la nivelul așteptărilor.

Tava de copt

Tăvile de copt sunt de obicei realizate din aluminiu sau oțel inoxidabil, iar unele modele sunt acoperite cu o suprafață antiaderentă teflonată. Părțile laterale pot fi cu margini joase, înalte sau complet deschise, caz în care sunt numite baking sheets ( „plăci de copt” ).

Ideal, tăvile ar trebui să fie rigide și nu flexibile, iar materialul din care sunt realizate să fie de calitate superioară, pentru a se împiedica deformarea lor la temperaturi înalte.

De cele mai multe ori tăvile sunt simple, în culoarea oțelului inox. Pe piața de profil putem găsi însă și tăvi de copt de culoare închisă, utilizarea lor necesitând o atenție sporită. Acestea se încălzesc mai tare în cuptor, câteodată chiar și neuniform, determinând rumenirea excesivă a părții inferioare a produsului la coacere.

Tava de copt
Sursa foto: DALL·E

Categorii de tăvi

În funcție de aria de utilizare a tăvilor, acestea se împart în două mari categorii:

  • Tăvi standard pentru HORECA
  • Tăvi standard pentru Patiserie / Cofetărie
  • Tăvi cu forme specifice

Pentru HORECA există dimensiuni standard de tăvi de copt, reglementate de Sistemul Gastro-Norm, elaborat în anii 1960 în Elveția. Acest sistem se folosește preponderent în Uniunea Europeană. Cunoașterea sistemului de dimensionare GN facilitează elaborarea echivalentelor pentru diverse dimensiuni de tăvi. Totodată, pentru aceste dimensiuni standard cunoscute de profesioniști, se pot achiziționa și separatoare pentru a împărți tăvile, la nevoie, în secțiuni mai mici.

Tava de copt

Dimensiunile tăvilor în sistem GN sunt următoarele:

GN1/1 530 × 325 mm
GN1/2 325 × 265 mm
GN1/3 325 × 176 mm
GN1/4 265 × 162 mm
GN1/6 176 × 162 mm
GN1/9 176 × 108 mm
GN2/1 650 × 530 mm
GN2/3 355 × 325 mm
GN2/4 530 × 162 mm

 

Aceste dimensiuni sunt în concordanță cu sistemele de gătire / refrigerare sau depozitare din HORECA pentru o optimizare maximă a spațiului, timpului și energiei utilizate. Înălțimea marginilor este de obicei: 20 mm, 40 mm, 65 mm, 100 mm, 150 mm, 200 mm.

Pentru Patiserie / Cofetărie s-au standardizat următoarele dimensiuni:

  • 300 x 400 mm
  • 600 x 400 mm
  • 600 x 800 mm

Acestea pot fi perforate, în special pentru patiserie, sau neperforate pentru cofetărie. Înălțimile cele mai uzuale sunt 10 mm, 20 mm, 30 mm, 40 mm, 60 mm, 80 mm sau 100 mm. Se mai utilizează și tăvi de copt fără margini denumite plăci de copt sau baking sheets. In procesul de coacere sau congelare se utilizează împreună cu aceste tăvi hârtie de copt sau covorașe reutilizabile din silicon.


Sursa foto: DALL·E

Pentru a putea coace produse cu forme specifice s-au realizat tăvi de copt care satisfac așteptările celor mai exigenți Chefi: de la formele creative de mașină sau locomotivă până la clasicele forme pentru prăjiturile Bundt, sau tăvi simple pentru cozonaci și checuri în fomat tradițional dreptunghiular. Dintr-o brutărie, patiserie sau cofetărie nu vor lipsi nici tăvile de brioșe sau de chifle.

Forme inedite

Pentru sărbători specifice sau pentru ocazii speciale, tăvile pot lua forme inedite și spectaculoase. De ce nu ai coace un tort în formă de Ponei? Sau o prăjitură – dovleac de Halloween? Inimioare, flori, fluturi, ponei! Nu există limite în creativitate!

Tava de copt

Pe lângă produsele standard în diverse dimensiuni și tipuri de materiale, la Cofetarul Isteț veți găsi și tăvi de copt în formate, dimensiuni și materiale personalizate conform cerințelor specifice ale clienților.

Astfel, deși nu pare, tava este un element esențial pentru fluxul de lucru într-un laborator de Cofetarie, Patiserie sau Bucătarie de restaurant. Alegerea tăvilor potrivite pentru optimizarea proceselor de producție este la fel de importantă pentru un Chef ca și alegerea ingredientelor utilizate în produse.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă cu sprijin Mihai Todor, Director de vânzări la Cofetarul Isteț.

Citiți pe Arta Albă și: Vitrina de expunere – fereastra către sufletul consumatorului

 

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.