Sistemele CEPI – soluții „la cheie“ pentru industria de morărit și panificație

• Sistemele CEPI sunt soluții „la cheie“ pentru industria de morărit și panificație ce permit crearea unor linii automate de producție.
• Sunt dezvoltate în urma cercetărilor riguroase respectând viziunea companiei, axată pe tehnologie, flexibilitate și personalizare.

După creșterea spectaculoasă din ultimul deceniu, CEPI a construit o nouă unitate care a triplat suprafața de producție a companiei la un total de 15.000 m², cu o fabrică de 13.000 m², restul fiind dedicat birourilor. Noul sediu include și o cameră de testare și dezvoltare prototipuri de 240 m² dotată cu echipamente de  metrologie, reflectând dedicarea CEPI pentru cercetare. Astfel în noul sediu se pot efectua mai multe teste și se poate oferi mai mult suport pentru clienții din industria alimentară.

Sistemele CEPI

Sistemele CEPI sunt „la cheie“, ceea ce are o semnificație importantă pentru companie. De la diversitatea tehnologică la inovația personalizată ținând cont de exigențele clientului, de la echipamente pentru depozitarea unor volume mari de materii prime la dozare, CEPI își propune să ofere sisteme care să poată fi gestionate în totală independență odată puse în funcțiune.

Testări personalizate

„În camera de testare, clienții noștri vor putea efectua, direct pe materialele lor, teste de dozare și transport. De asemenea, intenționăm să dezvoltăm prototipuri la nivelul întregului sistem. Cu prototipurile mereu disponibile, vom putea testa o gamă tot mai largă de materiale. Dozajul ingredientelor în micro volum, de exemplu, include adesea produse noi sau mixuri alimentare, iar impactul echipamentului asupra caracteristicilor acestora nu este cunoscut, lucru care necesită testare în condiții controlate.“

Este cazul mixurilor pentru alimente cu regim special cum ar fi cele fără gluten, sau  în cazul rășinilor și pigmenților artificiali. În sectorul cofetăriei este important să se testeze orice produs cu un procent ridicat de grăsime, cum ar fi laptele integral și untul sub formă de pulberi.

„Pentru noi, personalizarea și inovația sunt strâns legate una de cealaltă. Cercetarea noastră este adesea determinată de nevoile specifice pe care ni le comunică fiecare producător de alimente: cea mai recentă stație de dozare 3 IN 1 (combinând cântărirea, amestecarea și încărcarea directă pe linia pneumatică) a fost dezvoltată ca răspuns la nevoia unui client de a-și optimiza zona de producție. Suntem capabili să furnizăm sisteme la cheie deoarece gama noastră tehnologică este de neegalat.“

Sistemele CEPI

Ce reprezintă un sistem „la cheie“?

Un astfel de sistem este o soluție care face utilizatorul independent. Ce înseamnă asta în practică? În primul rând, procesul tehnologic este acoperit în întregime, de la depozitare până la dozarea ingredientelor. În al doilea rând, oferta tehnologică trebuie să fie diversificată pentru a putea susține toate materialele și procesele pe care utilizatorul dorește să le includă, fără a fi nevoie să implice un alt furnizor.

Prin urmare, ofertantul unei astfel de soluții trebuie să posede toate abilitățile necesare pentru a proiecta, construi și pune în funcțiune sistemul. Nu în ultimul rând, sistemul trebuie să furnizeze datele legate de operațiunile sale. CEPI a fost fondată și a crescut în jurul ideii de a fi un furnizor de sisteme la cheie. Beneficiile pentru client sunt evidente. Va folosi un sistem personalizat care a fost conceput pentru a satisface nevoile lui specifice. CEPI automatizează și optimizează producția, permițând beneficiarului să se dezvolte într-un mod modular, fără a-i deranja procesul tehnologic.

Aceasta înseamnă că un producător din sectorul de morărit și panificație nu va trebui să se adapteze la o soluție prefabricată, ci mai degrabă se întâmplă invers. Dincolo de considerațiile evidente privind reducerea costurilor, lucrul cu un singur furnizor înseamnă și faptul că acesta cunoaște în mod intim sistemul pe care l-a proiectat, construit și pus în funcțiune.

Fiecare ingredient aduce noi provocări specifice. Grăsimile, derivatele din lapte și cremele necesită managementul temperaturii atât la depozitare cât și la dozare, în timp ce pentru materiale higroscopice, precum zahărul și sarea, este necesară dezumidificarea aerului. Ingredientele vâscoase necesită metode specifice de transport și dozare. Un partener precum CEPI va fi capabil să identifice toate aceste nevoi și să ofere soluțiile necesare. Mai presus de toate, aceste probleme vor fi gestionate organic, coordonând complexele procese în cel mai eficient mod.

Proiecte adaptate

Sistemele CEPI

„La CEPI, considerăm fiecare instalație unică. Fiecare are povestea ei. Aceasta este inima sistemului «la cheie»: dialogul deschis și schimbul permanent de informații cu clientul, ceea ce aduce beneficii importante de ambele părți. Dacă clientul își dorește, pe baza experienței noastre și a înțelegerii procesului tehnologic specific al acestuia,  CEPI îi poate propune optimizarea întregului proces. Acesta este cazul unei colaborări recente în care am conceput o soluție pentru includerea și pentru dozarea eficientă a fructelor și ciocolatei într-o linie de biscuiți, totul fără a modifica aroma autentică a produsului lor.“

Un sistem la cheie este un sistem care gestionează toate procesele de la depozitare până la dozare. Sistemele CEPI sunt capabile să facă acest lucru pentru toate materialele, oferind pe lângă urmărirea tuturor ingredientelor și furnizarea de date aferente procesului de producție.

„Suntem capabili să oferim un sistem integrat și complet trasabil care permite operatorilor din sectorul alimentar să aibă întotdeauna producția sub control. Software-ul nostru oferă control complet asupra procesului tehnologic. Clienții noștri primesc o imagine completă a procesului de producție în timp real: le oferim istoricul operațiunilor de depozitare și dozare, statistici de consum, rapoarte, afișare stoc și grafice dinamice. Toate datele noastre pot fi integrate cu ușurință cu ERP sau MES global pentru a obține o trasabilitate completă la nivel de organizație. Software-ul nostru de control al proceselor este disponibil și informațiile pot fi accesate imediat de către utilizator, care le poate folosi după cum preferă.“

Sisteme performante

Colectarea, stocarea și punerea la dispoziție a datelor procesului tehnologic este esențială pentru un sistem sănătos, permițând trasabilitatea și garantând siguranța alimentară. „Cu ajutorul Sistemului nostru de Urmărire, este posibilă efectuarea rapidă a bilanţurilor producţiei în masă, controlul consumului, generarea de informaţii pentru Controlul Calităţii şi Achiziţii, crearea proiecţiilor producţiilor viitoare şi optimizarea procesului în desfăşurare.“

Gama de instalaţii CEPI pentru stocare, transport pneumatic, dozare făinuri şi alte micro-ingrediente o găsiți la Nova Pan SRL, importator și distribuitor al produselor CEPI Italia SpA în România.

Articol editat de Redacția Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Ovăzul – la început un aliment controversat

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente