• Cum s-ar putea diminua pierderile din industria de panificație și cum pot fi valorificate deșeurile de pâine?
• Un nou parteneriat între Clean Food Group, cu sediul în Marea Britanie, și Roberts Bakery dă răspunsul la această întrebare.
Clean Food Group, o companie de biotehnologie, va folosi o tehnologie de fermentare brevetată pentru a transforma deșeurile de pâine ale companiei Roberts Bakery în uleiuri și grăsimi care pot fi folosite cu succes ca materii prime în obținerea de alte produse.
Deșeurile alimentare reprezintă, ca în multe alte sectoare, o reală problemă și în industria de panificație. Date puse la dispoziție de diverse organizații internaționale arată că aproape un milion de tone de pâine se pierd din lanțul de aprovizionare în fiecare an.
Acest nivel de deșeuri alimentare creează, de asemenea, o problemă climatică, eliberând în atmosferă cantități semnificative de gaze cu efect de seră. De altfel, după cum declară profesorul Chris Chuck, cofondator al Clean Food Group, pentru FoodNavigator, grâul, principalul ingredient al majorității produselor de panificație, are o amprentă de mediu importantă din cauza cantității considerabile de îngrășăminte necesare și a practicilor agricole utilizate în cadrul procesului de cultivare.
Iar producerea unei cantități mai mari de pâine decât este necesar în piață duce la un număr important de deșeuri care, în urma descompunerii, produc o cantitate semnificativă de gaz metan eliberat în atmosferă.
În cadrul parteneriatului dintre cele două companii, Clean Food Group își propune să utilizeze și să transforme deșeurile furnizate de Roberts Bakery, reducând astfel emisiile de gaze cu efect de seră.
Transformarea revoluționară a deșeurilor
„Evitând ca deșeurile de pâine să ajungă la gropile de gunoi”, declară profesorul Chuck, „se va produce mai puțin metan. Tehnologia ne permite, de asemenea, să producem mai multe alimente, mai eficient, fără o creștere a utilizării terenurilor. Obținând efectiv mai multe produse comestibile pe hectarul de grâu cultivat.”
Procesul de fermentare va transforma deșeurile în uleiuri și grăsimi, care pot fi folosite ca materii prime pentru a înlocui alte produse. De exemplu, uleiul obținut astfel poate fi folosit pentru a înlocui uleiul de palmier.
Reprezentantul companiei Clean Food Group afirmă că uleiurile comestibile produse în urma procesului unic de fermentare, sunt echivalente din punct de vedere structural și ca funcționalitate nutrițională cu un ulei de palmier cu conținut ridicat de acid oleic.
Roberts Bakery va putea folosi uleiurile și siropul de glucoză obținute astfel înapoi în procesul de producție, reutilizând în esență propriile deșeuri în produsele de panificație proaspete.
Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă
Citiți pe Arta Albă și: Consumatorii împotriva risipei de pâine