Interviu cu Dorian Lungu de la Luado Chocolate

• Transformând pasiunea într-o afacere de succes, Dorian Lungu creează și livrează fericire celor din jur prin brandul Luado. Și-a rupt o fărâmă din timpul atât de prețios pentru a răspunde întrebărilor noastre, demonstrându-ne că munca susținută, ambiția și standardele înalte sunt ingredientele folosite de cei ce vor să reușească în orice domeniu.

1. Spuneți-ne câteva cuvinte despre omul din spatele brandului Luado. Cine este Dorian Lungu?

Dorian Lungu spune despre el că este „always in construction”. Nu doresc să par inteligent că o spun în engleză, dar traducerea sună tare rău în românește, cu progres și construcție în compoziție.
Din capul locului trebuie să vă spun că teoretic o fi Dorian în spatele brandului Luado, dar practic, în același loc cu mine, este Alina, soția mea, și toată echipa Luado. Iar în fața brandului sunt toți oamenii care ne apreciază și care ne cumpără produsele. Și nu spun aspectele acestea dintr-o comodă complezență. Asta este realitatea, crudă și faină.

Adept convins al calității și al inovației

Cât despre Dorian, el este un adept convins al calității și al inovației. De-a lungul celor 48 de ani de viață am învățat multe și decât să consemnez aici aspecte din CV-ul meu, o să vă relatez o întâmplare care m-a marcat și care mă definește.
În clasa a 5-a, eram la ora de desen, făceam ore după-amiază și profesorul de desen avea bunul obicei de a ne permite ca în ora lui să îi punem întrebări anonime pe bilețele, pe care apoi le strângea și la unele dintre ele ne răspundea. Fiind pasionat de literatura science fiction, l-am întrebat dacă crede că suntem singuri în Univers și dacă există civilizații extraterestre. Deh, curiozități de copil în era comunistă și fără internet…

„Mă cațăr pe următorul bloc în căutare de extratereștri“

S-a nimerit să citească bilețelul meu și a spus că cine a pus întrebarea în cauză, să rămână după ore, dacă vrea să afle răspunsul. L-am așteptat și m-a dus pe blocul turn din apropiere, m-a urcat pe terasă, după ce l-a deranjat pe administrator să ne deschidă drumul către acoperiș. Mi-a arătat orașul și m-a întrebat ce văd, până unde văd. Era întuneric deja, fiind iarna după ora 17, ne-am dat jos și ne-am urcat în tramvai, până am ajuns la locul unde cuprinsesem eu detalii cu vederea. Ne-am urcat și acolo pe un bloc înalt și mi-a spus: „…vezi tu, dacă te urci tot așa mai departe pe următorul bloc, o să vezi și mai departe și tot așa, o să cunoști și o să vezi mai multe și, cine știe, într-o zi poate o să realizezi că nu suntem singuri în Univers.”Asta fac de atunci. Mă cațăr pe următorul bloc în căutare de extratereștrii.

2. De ce ciocolată? Ce v-a făcut să alegeți acest domeniu?

Soarta. Așa le place românilor să spună. Povestea începe în urmă cu 40 de ani, când fiind copil, așteptam cu mare nerăbdare ciocolata de casă făcută de mama, eveniment care avea loc de câteva ori pe an. Erau vremurile comuniste, cu rații și multe lipsuri. De Crăciun, ciocolata de casă a mamei era nelipsită în ziua de Ajun, o făcea într-o tavă îngustă și neagră, pe care o folosește și astăzi. O lăsa să se răcească și apoi o tăia în bucățele paralelipipedice mici, pe care le înveleam în staniol. Acestea erau bomboanele noastre pe care le puneam în pomul de Crăciun. Evident că le mâncam în primele 2 zile, dar lăsam staniolul de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat.
Așa s-a întâmplat cu ani în urmă, doar că noaptea, împreună cu fratele meu, am găsit tava plină cu ciocolată și am mâncat o bună parte din ea. Dimineața, mama ne-a certat și cu precădere pe mine, cel mai mic, care eram și capul răutăților, trebuie să recunosc. Atunci m-am supărat și am fugit în camera, spunându-i că nu îmi trebuie ciocolata ei și că atunci când o să mă fac mare, o să îmi fac singur ciocolata mea. Și așa a fost…

Gustul bunătăților de acasă

Doar că astăzi gust cu cel puțin aceeași plăcere ciocolata mamei.
Probabil că acesta a fost pelicula care mi-a rulat de -a lungul anilor și care, la un moment dat, m-a adus în preajma unui amic, un doctor belgian care mi-a povestit mai multe despre ciocolata belgiană și chiar mi-a adus o carte și câteva forme vechi, alături de un mic bol de topit ciocolata. Acestea au fost începuturile, în urmă cu mai bine de 20 de ani. După, sunt multe de povestit, de la călătoriile în Belgia, Franța sau Elveția, până la zilele albe, nopțile negre prin care trece orice antreprenor pasionat.  Sper că lucrurile acestea se vor regăsi într-o carte pe care îmi propun să o scriu de vreo 8 ani.

3. Vă amintiți cel mai mare obstacol în drumul spre succes al brandului Luado?

Da. Este foarte simplu. Cum să faci o mică afacere dintr-o pasiune, acesta este cel mai dificil lucru. Astăzi este destulă lume care rostește foarte ușor cuvântul pasiune. Toată lumea face cu pasiune ceva. Adică îți faci rapid o afacere și după aceea spui că ești pasionat de ea. Poate că dă bine, poate că așa îți spune omul de la marketing. Lucrurile nu stau chiar așa… Cu pasiunea nu este așa de ușor. Ea te trezește noaptea la 2 ca să îți spună că trebuie să faci ceva, ea te ține conectat la informație ore întregi, ei îi dedici sute și mii de ore de studiu, tot ei îi aloci preponderent resursele tale financiare.

De la pasiune la afacere

Pasiunea mistuie și arde din interior, nu te face să arăți bine împachetat la exterior. Ei bine, când ești pasionat cu adevărat de ceva, ești ca un vulcan de informație și de energie. Doar că ești pentru tine, cheltuiești economii și timp fără a te gândi la profit. Să transformi o pasiune într-o afacere este foarte ușor pentru că ai toate ingredientele în buzunarul tău dar este și cel puțin la fel de dificil, pentru că este complicat să le pui pe masă și să le faci să funcționeze pentru a-ți aduce profit. Pentru că tu, în esență, ești condus de pasiune și nu de profit. Și, iertată-mi fie lipsa de modestie, cred că asta se vede și la Luado. Sau, dacă nu se vede, vă spun eu că așa este .

4. Care sunt cele mai mari satisfacții pe care vi le aduce alegerea acestei cariere?

Faptul că sunt copii care mă recunosc pe stradă și mă salută cu Domnul Luado. Asta e de râs.
Faptul că vin străini avizați și gustă din produsele noastre și se minunează că la Brașov, în România se poate produce așa ceva. Cu asta ne mândrim.
Mă uit vara, de pe terasa Luado, la turiștii care intră la noi și își cumpără 2 praline și o cupă de înghețată, se uită unii la alții în timp ce le mânâncă și apoi intră din nou ca să își cumpere o cutie cu praline și alte cornete cu înghețată. Asta înseamnă să vinzi prin calitatea a ceea ce faci.
Faptul că am reușit ca împreună cu Alina, soția mea, să creăm o mica echipă Luado, una dintre cele mai profesioniste și zâmbitoare din Brașov. Asta este despre fericirea de zi cu zi.
Nu în ultimul rând, astăzi pot să mânânc câtă ciocolata vreau și nu mă mai ceartă mama. Asta este despre “ți-am spus eu”.

5. Cum arată o zi obișnuită de lucru pentru Dvs?

Haotică. Deși mă organizez destul de bine și pot gestiona mai multe lucruri în paralel, faptul că îmi place să mă implic în multe proiecte, nu este neapărat calea cea mai scurtă către succes. Dar am ajuns să mă cunosc și să înțeleg că, între ziua sau noaptea de lucru și familie, sănătate și timpul de calitate, trebuie să existe un echilibru. Este esențial pentru trup și suflet. Orice brand sau produs de succes, are nevoie de oameni sănătoși la minte și la suflet. Nu poți să creezi și să livrezi fericire altora, dacă tu nu ești primul ei promotor și totodată cel mai onest.

6. Ce ne puteți spune despre echipa Luado? Cum alegeți oamenii care să facă parte din lumea Luado? Ce așteptări aveți de la aceștia?

Echipa Luado este cea mai importantă resursă de care dispun, după materia primă de calitate. Am învățat de-a lungul timpului destul de multe despre cum se compune și funcționează o echipă ideală. Nici în 20 de pagini nu cred că pot reda un rezumat care să răspundă la aceste întrebări. Dar, în mod esențial, oamenii care creează la Luado au câteva trăsături comune: sunt corecți, organizați, în permanență învață și sunt veseli. Mă mai supără uneori, dar cred că și eu pe ei, așa că ne trece repede și pentru că nu facem nimic cu rea intenție ne concentrăm pe treaba bine făcută. Și ne place să inovăm în permanență , de-am avea mai mult timp să o facem…

7. Este clar că atunci când spui Luado te gândești la produse premium. De unde vă inspirați în crearea deliciilor Luado?

Calitate și bun gust. Cu ideea aceasta am plecat de la bun început. De-a lungul timpului am văzut destule produse care au început bine, promiteau. După câteva luni de zile sau ani, acestea au decăzut calitativ, s-au schimbat din rău în mai rău.

„Pariul meu este să facem ceea ce facem din ce în ce mai bine.“

Un rol esential îl are Alina, care este fixistă atunci când vine vorba despre cum trebuie să arate și să se prezinte un produs. Apoi mai sunt și eu, cu ideile mele și cu dorința de calitate și nu în ultimul rând echipa Luado care le pune în practică. Este foarte important să ai lângă tine oameni care să înțeleagă și să fie convinși de ceea ce fac.
Datorită ușurinței de a călători și a Internetului, astăzi ai nenumărate surse de inspirație. Trebuie doar să știi să le selectezi și să nu te abați de la principiile tale. Apoi, natura, cultura și învățarea continuă, sunt sfetnici de mare calitate!

8. Sunt românii pregătiți să aleagă un produs de calitate superioară la prețul corect?

În general, NU. Dar pot să învețe dacă știi cum să le prezinți lucrurile.
Este foarte ușor să dai vina pe client atunci când nu îți merge treaba așa cum vrei. Este și una dintre marile probleme ale societății românești, la modul general. Dacă tu ai avut șansa și știința de a progresa, de a deveni mai bun într-un anumit domeniu, trebuie să înțelegi și să fii capabil să transmiți aceste lucruri și altora. Asta cred că trebuie să facem, să ajutăm și să îl ridicăm pe cel de lângă noi, acolo unde ne pricepem mai bine. Dacă fiecare ar face așa ceva, am trăi într-o societate mult mai unită și cu o cultură de grup greu de demontat.
Până astăzi am avut mii de oameni care au participat la degustările și atelierele Luado. Și cei mai mulți au fost copiii, care au învățat că puțin și bun în stomac, creier sau suflet, este întotdeauna de preferat pentru mult și prost.
Trebuie răbdare, pasiune și dedicare și lumea o să învețe să caute și să recunoască calitatea. Și, în aceeași măsură, o să fie dispuși să plătească prețul corect pentru ea.

9. Cât de greu vă este, în condițiile actuale, să păstrați standardele înalte ale brandului Luado?

Oricât de greu ne este, standardele nu se discută. Cel puțin nu la Luado. Când voi simți că o luăm la vale din punctul acesta de vedere, am plan de backup imediat. Micșorez producția dar păstrez standardul. Nu am muncit toți acești ani degeaba, nu am promis că suntem calitativi și de bun gust, ca să stric totul pentru că un furnizor este mai dificil sau pentru că s-a scumpit curentul. Scuzele sunt ușor de găsit oricând. Un brand de calitate este dator să ofere soluții, nu scuze.
A, da, singurul aspect care poate să afecteze standardele Luado și la care nu am avea reacție, este dacă dispare arborele de cacao. Sau nu mai ajunge ciocolata de calitate în România. Sau ne cotropește careva și ne interzice ciocolata, obligându-ne să bem votcă, spre exemplu.

10. Aveți și o gama de deserturi reci, înghețată și sorbet. Cum s-a născut această idee?

A fost o mișcare gândită cu ceva timp înainte, atunci când echipa a crescut și când eram conștient de faptul că pe timpul verii consumul de ciocolată scade. Aveam nevoie de un produs complementar care să acopere mult mai bine cererea pe timpul verii. Așa că am plecat de la aceleași principii și am învățat să facem înghețată adevărată și sorbeturii: calitate și bun gust. Nu puteam și nici nu doream să pun lângă o ciocolată premium, decât o înghețată premium.
Continuăm să învățăm și să inovăm și aici, iar aceste lucruri se vor vedea chiar în sezonul 2022.

11. Care dintre produsele Luado este preferatul Dvs?

Aici ar trebui să vă răspund diplomatic. Ceva de genul: vai, toate produsele noastre sunt bune, sunt atât de bune încât nu pot să aleg unul. Consumați-le cu încredere pe toate.
Sau pot să vă răspund total nediplomatic, enumerându-vă care sunt primele mele opțiuni:
Pralinele cu: busuioc infuzie, cafea infuzată, ganache cu scotch, nucă și marțipan, fistic și zmeură, trufele, ciocolata cu cânepă, batonul copilăriei Luado cu vanilie, hot choco stickul cu mentă, cojile de portocală și curmalele trase în ciocolată neagră. Eclerul cu fistic este de neratat. Înghețata cu ciocolată și portocale. Și mai sunt unele în teste, o să le vedeți curând.

12. Care sunt recomandările lui Dorian Lungu pentru cei nehotărâți? Cum alegem ciocolata protrivită?

Ciocolata potrivită se alege cultivându-ți gustul și ascultându-ți corpul.
Nu trebuie să mânânci o ciocolată anume pentru că îți spune colega sau, mai rău, pentru că aia este la modă. Aici nu este ca atunci când râde lumea de tine dacă porți blugi cu talie joasă în era blugilor cu talie înaltă.
Cel mai important însă, este să cauți calitatea. Sunt copii care gustă laptele direct de la vacă, după ce 10 ani au băut numai lapte pasteurizat și degresat din tetrapack. Și se strâmbă zicând că vaca nu dă lapte.
Recomandarea mea este să vină la degustările și atelierele pe care le facem. Noi sau alții de profil. Să viziteze un atelier artizanal de ciocolată. Un muzeu de profil. Să citească o carte sau să asculte un podcast despre ciocolată. Să urmărească un canal youtube al unui cicolatier consacrat.
Și apoi o să știe ce vrea, ce îi place și ce îi face bine deopotrivă. Bine, asta după ce o să guste și o să tot guste. Dar asta nu știu să refuze mulți…

13. Care este în opinia Dvs. cea mai bună ciocolată din lume și de unde provin cele mai bune boabe de cacao?

Aici nu pot da un verdict. În primul rând pentru că nu mă pot erija în marele specialist atotcunoscător. Cum ar fi să vă zic că le-am gustat pe toate și am citit despre toate? Nu sunt genul care să fac așa ceva.
Pot să vă spun că nu îmi place ciocolata albă și ruby. Dar este o opțiunea mea și o nuanță de gust. Am gustat destule tipuri de ciocolată, de la “from bean to bar” care are cam tot timpul nuanțe diferite, la cea mai procesată, căreia i se păstrează un gust relativ constant.
Dar nu, nu am un răspuns la întrebarea aceasta. Mă mai documentez și revin.

14. Ce poziție adoptați în dezbaterea mondială cu privire la ciocolata albă? Este sau nu ciocolată?

Păi dacă scrie pe ea că e ciocolată, atunci așa este.
Nu sunt fanul ciocolatei albe, cum deja am afirmat, poate și pentru că de asta mi se dădea când eram mic, cacaoa se spunea că mă agită…
Belgienii nu o prea consideră ciocolată. Eu sunt prieten cu belgienii și prin tranzitivitate, o să cred și eu la fel.
Lăsând gluma la o parte, faptul că bobului de cacao i se extrage printr-un proces industrial cacaoa, nu îmi place, deși rămâne acolo untul de cacao. Haide să spunem că ciocolata alba este incompletă. Că este în căutarea jumătății ei, așa cum se întâmplă și în viață cu oamenii…

15. Ce surprize ne mai pregătește Luado în perioada care urmează?

Nu vă spun, că nu mai sunt surprize.
Tot timpul pregătim ceva, este în natura mea să nu stau locului. Acum dezvoltăm o mică locație de degustare în centrul Brașovului, poate niște sortimente noi de ecleruri, o colecție vegană și încă ceva dar nu vă mai spun că mă ceartă fetele din laborator…

16. Cum vedeți viitorul domeniului pe care l-ați ales?

Luminos și ciocolatiu. Doar că trebuie să respectăm natura asta, de care deseori ne batem joc, oamenii aceia fantastici care trudesc pe câmpurile ce rodesc prețioasele boabe de cacao și cărora trebuie să le mulțumim pentru fiecare bucățică de ciocolată pe care o punem în gură.
Dacă lanțurile de producție și distribuție vor funcționa, viitorul este fain, cum spun ardelenii.
Sau, cum spun ciocolatierii, “sky is the limit”.

17. Aveți un motto după care vă ghidați, o persoană care vă inspiră?

Da, cred că l-am spus la început, eu și Luado suntem “always in construction”.
Am multă lume care mă inspiră. De la cei dragi mie și până la Florin Munteanu sau Seth Godin spre exemplu. Dar tatăl și mama tuturor în materie de inspirație, cel puțin pentru mine, este și va rămâne natura. Frumosul ăsta infinit care ne înconjoară zi de de zi și la care ar trebui să rămânem conectați în permanență. Pentru că de aici venim și aici o să plecăm. Cu ciocolată în buzunare, firește…

Interviu realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citește pe Arta Albă și: Rețetă – Praline în două straturi

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.