Deficit al forţei de muncă de peste 10% în industria de morărit şi panificaţie

  • Aurel Popescu, preşedintele ROMPAN, afirmă că sectorul nu beneficiază de fonduri europene, iar o schemă de ajutor de stat nu este posibilă, nefiind finalizat Planul Naţional Strategic
  • „Pâinea nu este purtătoare de Covid”
  • Rompan intenţionează să pregătească un nou studiu de piaţă, având în vedere modificările comportamentului de consum la produsele de panificaţie din ultima perioadă

Industria de morărit şi panificaţie se confruntă cu un deficit al forţei de muncă de peste 10%, în condiţiile în care în acest domeniu lucrează în jur de 60.000 de oameni, susţine preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, Aurel Popescu. „Forţa de muncă este deficitară în acest sector în care nivelul salariilor este destul de scăzut şi oamenii vor să meargă şi la sparanghel numai să câştige mai mult. Noi încercăm să-i atragem, încercăm să facem cursuri, dar acum cu pandemia nici cursuri nu am mai putut ţine. Deficitul este de câteva mii de oameni, de circa 10%. În condiţiile în care în sectorul de morărit şi panificaţie lucrează 60.000 de oameni. Este o situaţie grea”, a declarat pentru AGERPRES Aurel Popescu.

Fără fonduri europene pentru sector

În ceea ce priveşte programele de investiţii din acest sector, şeful ROMPAN afirmă că situaţia este critică. În perioada de tranziţie sectorul nu beneficiază de fonduri europene, iar o schemă de ajutor de stat nu este posibilă, pentru că nu este finalizat Planul Naţional Strategic (PNS). „În domeniul prelucrării secundare a cerealelor ceea ce înseamnă panificaţie, patiserie, paste făinoase, biscuiţi şi alte produse făinoase situaţia este critică. Doi ani nu vom beneficia de niciun euro din fonduri europene. În anexa Tratatului de Aderare, prelucrarea secundară a cerealelor nu este trecută ca beneficiar de fonduri europene şi noi până acum am atras fonduri prin scheme de ajutor de stat”, precizează preşedintele ROMAPAN.

Promisiuni nerespectate pentru o schemă naţională de ajutor pentru domeniu

Aurel Popescu subliniază că în decursul timpului au fost făcute cinci scheme de ajutor pentru domeniu „în care am adus la egalitate sectorul acesta de panificaţie şi astfel a beneficiat şi el de bani la fel ca şi celelalte sectoare ale industriei alimentare”. „Anul acesta nu putem să facem o schemă de ajutor pentru că nu este gata PNS-ul (Planul Naţional Strategic). Dacă nu a fost finalizat nu poţi să vii cu o schemă de ajutor. Noi am făcut şi intervenţii la Bruxelles, pentru că nu numai în România este această problemă ci în toată Europa. Practic, sectorul acesta, în perioada de tranziţie, nu va avea bani de dezvoltare decât dacă guvernanţii noştri vor aloca pentru această zonă bani mai mulţi”, concluzionează preşedintele patronatului ROMPAN. Acesta a adăugat că situaţia a fost prezentată Guvernului, care a promis o schemă naţională de ajutor pentru sector, însă, ulterior, a transmis că va lansa IMM Invest şi pe agricultura şi industrie alimentară, dar „s-a ales praful”.

„Pâinea nu este purtătoare de Covid”

Preşedintele patronatului de morărit şi panificaţie a reamintit şi de reclama negativă din spaţiul public. Potrivit acesteia pâinea neambalată ar reprezenta un risc de contaminare cu virusul Sars-Cov-2.  El a subliniat încă o dată că „pâinea nu este purtătoare de Covid”. „Vedeţi că se face de ceva timp o reclamă negativă la adresa produselor de panificaţie din piaţă. Sunt unii interesaţi în acest domeniu. Ca să rămână pe piaţă sau să încurajeze importul de produse. Și atunci fac reclamă negativă pâinii neambalate ca şi când ar fi numai în România. Deşi în toate statele UE, şi în Germania, Franţa sau Olanda, sunt produse ambalate şi neambalate pentru populaţie. La noi este şi un specific: lumea preferă produsul proaspăt cu durată de valabilitate mică. Din studiul nostru de piaţă, 70% din populaţie doreşte să cumpere pâine proaspătă caldă. Ori aceasta nu se poate ambala aşa caldă. Aş vrea să transmit consumatorilor: pâinea nu este purtătoare de Covid. Aşa cum spun unii care au făcut această reclamă negativă ca să îşi câştige un segment de piaţă, nici nu se pune problema de aşa ceva”, a transmis Aurel Popescu.

Un nou studiu de piaţă privind consum de pâine

Nu în ultimul rând, şeful ROMPAN a anunţat că intenţionează să contracteze efectuarea unui nou studiu de consum strict pe pâine.  Având în vedere modificarea comportamentului de consum din ultima perioadă este important de ştiut ce preferă acum românii. „Vrem să facem un nou studiu pe consum. Pentru că vrem să vedem ce preferă românii: pâinea proaspătă, pâinea congelată, pâinea feliată, pâinea ambalată. Suntem în căutare de fonduri ca să contractăm o firmă specializată, să facem acest studiu strict pe pâine. Consumul actual este 78 de kg de pâine pe om într-un an. Dar eu cred că trebuie să facem şi o analiză a consumului de cereale pe cap de om. Pentru că s-au produs modificări importante, în ideea că oamenii preferă produse de simigerie, patiserie, şi acestea sunt în detrimentul produsului pâine”, explică Aurel Popescu.

„Pâinea ca atare nu este un indicator care să îţi arate gradul de bogăţie”

Pâinea ca atare nu este un indicator care să arate nivelul de bogăţie. Ci faptul că se mănâncă şi alte produse, este de părere preşedintele ROMPAN. „Deocamdată nu am făcut o analiză. Ne lipsesc nişte date de simigerie, patiserie şi date despre importurile de produse procesate de brutărie. Firmele mari din România, care fac produse congelate, produse care merg foarte bine la export, au făcut ele analize de piaţă. Și nu rezultă că s-au importat mai mult de 40.000 de tone de produse congelate într-un an. Ori datele statistice arată că sunt sute mii de tone de produse de brutărie”.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

  1. Toate informațiile primite sunt reale.Exista o situație critica in domeniul panificației.Din toate punctele de vedere exista un deficit.Deficit al forței de munca,al rentabilității,al comenzilor,al forței de munca calificate…Pentru a merge mai departe eforturile sunt foarte mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente