Cel mai vândut cozonac pe piața românească este cel cu nucă, stafide şi cacao

• Produsele de panificaţie nu se vor scumpi până la Crăciun, precizează Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN

Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase – ROMPAN, spune că, pe piaţa românească, cel mai vândut cozonac este cel cu nucă, stafide şi cacao. Este  urmat de cozonacul cu rahat şi de cel care conţine toate aceste umpluturi, însă, mai ales în perioada sărbătorilor, foarte bine se vând şi alte specialităţi.
Chiar dacă industria de panificație a trecut prinr-o perioadă dificilă, prețul cozonacilor a rămas în perioada Sărbătorilor de Paște similar cu cel din luna decembrie a anului trecut, susține șeful ROMPAN.

Patiserii au mizat pe o creştere a vânzărilor

Patiserii au mizat pe o creştere semnificativă a vânzărilor de cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale din acest an, în comparaţie cu 2020, când pandemia de coronavirus a redus vânzările cu peste 50%.
„Majoritatea colegilor din industrie a decis să nu modifice preţurile acum, de Paşte, mai ales după un an cu vânzări proaste, considerând că trebuie impulsionat consumul. Mai vinzi şi la nivelul preţului de cost numai ca să creşti vânzările şi să dai de lucru la oameni. Şi aici este o problemă. Forţa de muncă este un lucru foarte, foarte important, pentru că dacă ai pierdut-o nu o mai recâştigi. Aşa că îi ţinem ca pe un bibelou”, a subliniat Popescu.

Nu există niciun risc ca după Paşte să se majoreze preţurile

Șeful ROMPAN  a mai afirmat că nu există niciun risc ca după Paşte să se majoreze preţul la produsele de panificaţie, deoarece vânzările scad de aproape 10 ori. „Probabil către Crăciun, vom vedea ce va mai fi”, a transmis el. Cozonacii se vând cu preţuri cuprinse între 12 lei/kg şi 50 de lei/kg.

Printre cele mai scăzute prețuri din Uniunea Europeană la pâine

Cu toate acestea preşedintele ROMPAN susţine că preţurile produselor din industria alimentară din România sunt destul de mici. Iar cele din morărit şi panificaţie nu fac excepţie, fiind printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană. „Preţul nostru la pâine este în lei la fel cât este în euro în Germania, Spania sau Franţa. Sunt cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană. Și trebuie să te încadrezi şi cu salariile în preţurile acestea. Toate lumea ţipă când măreşti preţul la produs: s-a mărit cu 10 bani, dar dacă îi vezi pe jos nu îi iei, dai cu piciorul”, spune acesta.

2020, cea mai mare vânzare de făină

Aurel Popescu a mai amintit un fenomen care s-a petrecut anul trecut, ca efect al pandemiei, și care a influențat această piață. În 2020 s-a înregistrat cea mai mare vânzare de făină. Oamenii şi-au făcut provizii în cazul în care situaţia s-ar fi agravat în perioada stării de urgenţă şi au gătit în casă produse de patiserie şi panificaţie.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente