• Xilitolul este o alternativă a zahărului care se găsește într-o mare varietate de plante, inclusiv în multe fructe și legume. Are un gust dulce și un aport caloric cu până la 40% mai mic decât zahărul.
Îndulcitorii naturali sunt un instrument important de gestionare a sănătății pentru multe persoane, deoarece conțin mai puține calorii decât zahărul, pot susține sănătatea dentară și pot fi folosiți în dieta restrictivă a diabeticilor. Din ce în ce mai mulți producători sunt dispuși să îi folosească într-o varietate în creștere de produse alimentare și de panificație, și același lucru este valabil și pentru industria farmaceutică.
Dacă majoritatea îndulcitorilor sunt sintetizați prin elaborate procese chimice, xilitolul este un produs derivat din natură, deci este considerat o opțiune mai sigură, în special pentru persoanele care nu pot procesa îndulcitorii artificiali. Este un ingredient comun în gumele de mestecat fără zahăr, bomboane, suplimente alimentare, alimente pentru diabetici și produse de îngrijire orală.
Xilitolul se găsește în cantități mici în multe fructe și legume și, prin urmare, este considerat natural. O sursă importantă a acestui îndulcitor o reprezintă seva arborelui de mesteacăn, prin procesarea acesteia obținându-se zahărul de mesteacăn.
Are, de asemenea, același nivel de dulceață ca și zahărul obișnuit, ceea ce înseamnă că poate înlocui utilizarea zahărului în preparate. Cu 40 la sută mai puține calorii decât zahărul, xilitolul are indice glicemic 7, mult mai mic în comparație cu zahărul obișnuit, al cărui indice glicemic este de 60-70. Pentru persoanele diabetice ori care suferă de obezitate, xilitolul este o alternativă excelentă la zahăr.
Transformarea subproduselor agricole în îndulcitori
Într-o economie circulară, nimic nu este irosit, deoarece subprodusele dintr-o industrie pot fi folosite pentru a dezvolta un alt produs valoros. Astfel, se reduce impactul asupra mediului deoarece totul este reciclat sau reutilizat.
Fiind un îndulcitor natural, xilitolul are numeroase surse în natură. De exemplu, fructele de pădure, ciupercile și salata verde conțin această substanță, dar în cantități atât de mici încât nu se ia în calcul să fie extrasă din aceste alimente, care au beneficii pentru sănătate consumate ca atare. Cu toate acestea, xilitolul provenit dintr-un precursor de zahăr cunoscut sub numele de xiloză, se găsește în aproape orice tip de biomasă.
Materialele vegetale necomestibile, cum ar fi paiele de orez și planta miscanthus, conțin niveluri suficiente de xiloză pentru a face posibilă extragerea și utilizarea biotehnologiei pentru a o transforma în îndulcitorul xilitol. Aceste materiale vegetale sunt adesea disponibile din abundență, au o valoare limitată în forma lor neprelucrată, iar procesul de cultivare și de extracție a xilozei poate elimina din atmosferă mai mult carbon decât cel eliberat.
În majoritatea cazurilor, este necesară o anumită formă de pretratare. Procesarea materiilor prime din paiele diferitelor tipuri de plante implică un tratament fizico-chimic pe bază de abur a materialului pentru a elibera zaharurile. Acestea sunt apoi transformate în xilitol brut prin fermentație, care este în cele din urmă separat și purificat, cu ajutorul unor etape suplimentare de prelucrare, pentru a obține xilitol pur.
Acest proces este relativ anevoios, necesitând atât timp cât și resurse importante, iar numărul companiilor care dispun de capacitatea de pretratare la scară comercială este limitat. În același timp, producția pe bază de fermentație, deși este larg răspândită, implică costuri mari. Iar când vine vorba de dezvoltarea expertizei și de investiții în tehnologiile de bioprocesare, sunt necesare eforturi semnificative de cercetare și dezvoltare.
Extinderea producției durabile de xilitol prin soluții biotehnologice
În acest sens compania britanică, ArcitekBio, propune soluții biotehnologice pentru producerea îndulcitorilor, respectiv a xilitolului, prin prelucrarea biologică a subproduselor de origine vegetală.
ArcitekBio transformă subprodusele agricole, cum ar fi paiele plantei de orez, în îndulcitor natural xilitol. În mod tradițional, xilitolul din aceste surse este fabricat prin procese chimice care necesită catalizatori toxici, temperaturi ridicate și produc multe deșeuri. Producerea xilitolului prin intermediul inovatorului proces biotehnologic sustenabil dezvoltat de compania britanică poate reduce în mod considerabil emisiile de gaze cu efect de seră și necesarul de energie asociat, valorificând subprodusele agricole și convertindu-le în produse utile.
Există un potențial uriaș în utilizarea subproduselor din diferite sectoare și transformarea lor în alternative valoroase, precum xilitolul. Aceste subproduse au, în general, o valoare scăzută, iar reciclarea lor poate contribui în mod semnificativ la scăderea emisiilor de carbon în atmosferă, aducând multiple beneficii economice, de mediu și pentru sănătate.
Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă
Citiți pe Arta Albă și: Eritritolul – potențial risc pentru sănătate