Meiul – cereala fără gluten vedeta anului 2023

• Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a declarat anul 2023 drept anul meiului. Cereala revine astfel în atenția specialiștilor și a producătorilor.

Meiul face parte din categoria cerealelor fără gluten. Are un conținut ridicat de fibre, calciu și fier, precum și un ciclu scurt de creștere. Este tolerant la stresul climatic (căldură și secetă), la dăunători și boli, aceste caracteristici făcând din el o sursă de hrană nutritivă și durabilă. Și pe lângă oportunitate de a satisface diverse exigențe alimentare, cultivarea meiului poate sprijini în același timp și creșterea economică.

Aceste soiuri de cereale străvechi pot fi cultivate atât pe soluri foarte sărace, cât și pe soluri fertile și nu epuizează nutrienții din sol. Dincolo de beneficiile lor nutriționale, aceste calități fac din mei o soluție ideală pentru ca țările să își sporească autosuficiența și să reducă dependența de cerealele importate.

Făcând posibilă exploatarea terenurilor în zonele aride, contribuie la reducerea degradării solului, la sprijinirea biodiversității și la refacerea durabilă a solurilor. Iar pentru că poate fi cultivat pe terenuri marginale, nu va înlocui alte culturi.

Meiul – cereala fără gluten

Beneficiile meiului sunt cunoscute de mii de ani, fiind o cereală străveche consumată de oameni încă de acum 7.000 de ani. Dovezile arată că a jucat un rol esențial în dieta oamenilor din sudul Europei până când agricultura modernă l-a înlocuit la începutul anilor 1900 cu grâul și porumbul, considerate mai productive.

Meiul are o concentrație ridicată de carbohidrați, minerale, vitamine și aminoacizi vitali pentru sănătatea organismului. Valorile nutriționale pentru 100 g de mei fiert sunt: Proteine – 3,51 g; Carbohidrați – 23,7 g; Fibre – 1,3 g; Magneziu – 44 mg; Cupru – 0,161 mg; Fosfor – 100 mg; Mangan – 0,272 mg.

Valorizarea și reintroducerea meiului în atenția consumatorilor

Meiul – cereala fără gluten

În prezent, Europa se confruntă cu condiții climatice extreme, iar meiul este o cultură rezistentă și adaptabilă. Astfel, producătorul mondial de alimente fără gluten Dr. Schär a demarat un proiect în vederea valorizării și a reintroducerii meiului în atenția consumatorilor. VItaMiVarietà Italiane di Miglio – este un proiect care vizează dezvoltarea de noi soiuri de mei adaptate la condițiile pedoclimatice europene.

Obiectivul companiei Dr. Schär prin proiectul VitaMì este de a obține noi soiuri de mei de înaltă calitate, cu caracteristici agronomice, tehnologice și nutriționale îmbunătățite, care să fie incluse în lanțul de aprovizionare. Aceste soiuri vor fi capabile să răspundă nu numai la noile cerințe de protejare a mediului, ci și la nevoile consumatorilor care trebuie să urmeze o dietă fără gluten.

Meiul – cereala fără gluten

Se știe că, în ciuda numeroaselor beneficii pentru sănătate, meiul conține și antinutrienți, cum ar fi acidul fitic, care blochează sau reduc absorbția de către organism a altor nutrienți, ducând astfel la deficiențe. Cu toate acestea, fitații se găsesc în principal în coaja de mei, care este eliminată pentru consumul uman, iar o persoană cu o dietă echilibrată este puțin probabil să aibă efecte adverse.

Pentru a rezolva însă această îngrijorare, specialiștii Dr.Schär au ales, dintre multiplele tipuri de mei, să cultive meiul proso (Panicum miliaceum), care are una dintre cele mai scăzute concentrații de fitat.

Acest soi particular de mei, pe lângă faptul că are un conținut ridicat de vitamine, fier și minerale, este și foarte tolerant la condițiile de secetă și la valurile de căldură, care sunt din ce în ce mai frecvente în Europa.

Meiul – o cultură neglijată

Meiul – cereala fără gluten

În ciuda beneficiilor pentru sănătate  și a adaptabilității sale în condiții de stres climatic, cultura meiului a fost neglijată. În prezent, producția de porumb și grâu poate ajunge până la 20 de tone la hectar în cele mai productive medii, în comparație cu aproximativ două tone la hectar pentru mei.

Situația ar putea să se schimbe totuși, și asta pentru că, în condițiile globale actuale, marii producători se focusează pe promovarea culturilor minore, cum ar fi sorgul, hrișca și meiul ca sursă de hrană nutritivă și durabilă. Meiul, în special, poate contribui în mare măsură la o lume mai sigură din punct de vedere alimentar și la reducerea penuriei de cereale cauzată de conflictele recente și de drasticele schimbări climatice.

Potrivit companiei Dr. Schär, proiectul VitaMì se desfășoară în numele biodiversității. În prezent, 40% din speciile de plante sunt în pericol de dispariție. Schimbările climatice rapide, seceta, despădurirea, urbanizarea, poluarea și monocultura intensivă se numără printre principalele cauze ale acestui fenomen.

Meiul – cereala fără gluten

În 2022, au început primele teste pe teren și selecția și evaluarea inițială a celor mai bune soiuri de mei. Până în prezent, proiectul VitaMì a cultivat aproximativ 6.000 de tulpini de mei din patru încrucișări diferite, cu 1.000 de plante selectate pentru a fi aduse în câmp.

Compania speră că programul său de ameliorare, care a început în 2020 în locații din Italia și Polonia, va restabili acum echilibrul și va crește semnificativ randamentul meiului. În perioada următoare se va desfășura o analiză amănunțită cu privire la proiectul desfășurat, cu scopul de a distribui primele semințe fermierilor în 2025 și de a include meiul în lanțul de aprovizionare în 2026.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Amarantul, o pseudocereală fără gluten

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.