FaTRIX™ – grăsime vegetală pentru produsele de panificație

• FaTRIX™ imită textura grăsimii animale în produsele de panificație și va putea fi folosită ca înlocuitor al untului în obținerea specialităților de tip croissant.

Pentru că există unele produse de panificație la care textura unică se obține cu ajutorul grăsimilor animale, de exemplu cum ar fi cazul untului pentru producerea croissantelor, compania israeliană Gavan Technologies propune pe piața de profil un înlocuitor vegan al untului și al altor grăsimi animale.

FaTRIX™

Cu noua sa grăsime vegetală, FaTRIX™, compania oferă o alternativă, pe bază de proteine din plante, la unt și la alte grăsimi animale care se găsesc în produsele de patiserie și panificație. Potrivit directorului general și cofondatorului Itai Cohen, încercările anterioare de înlocuire a grăsimilor din aceste produse cu grăsimi vegetale nu au avut rezultatele scontate. Gustul și textura produselor obținute din alternativele la grăsimile de origine animală nu s-au ridicat la nivelul exigențelor consumatorilor.

FaTRIX™

Înlocuitorul de grăsime FaTRIX™ este compus din extracte de proteine din plante, care acționează ca o structură de bază pe care sunt integrate apa și uleiul vegetal. Acesta are un punct de topire ridicat și o capacitate mare de reținere a grăsimilor.

Produsul poate fi realizat din orice ulei vegetal, ceea ce înseamnă că poate fi customizat. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că pot fi diminuate preocupările legate de durabilitate în cazul unor uleiuri vegetale, cum ar fi uleiul de soia.

Astfel, produsul companiei israeliene oferă și beneficii pentru mediu. În plus, formula de obținere a grăsimii FaTRIX™ permite utilizarea unei game largi de uleiuri, oferind flexibilitate și adaptabilitate pentru a satisface diverse nevoi.

FaTRIX™

Cu 80% mai puține grăsimi saturate

FaTRIX™ este un înlocuitor de grăsimi, dar conține cu 80% mai puține grăsimi saturate decât grăsimile animale și nu conține deloc grăsimi trans. Cofondatorul companiei producătoare, Itai Cohen, subliniază că alternativa vegană dezvoltată de compania sa oferă în continuare beneficiile pentru sănătate asociate cu grăsimile.

„FaTRIX™ conține 50-70% ulei”, declară pentru FoodNavigator acesta. „Prin urmare, permite absorbția vitaminelor solubile în ulei și oferă organismului energie. FaTRIX™ reprezintă o alternativă cu un conținut redus de grăsimi saturate, păstrând în același timp proprietățile dezirabile ale grăsimilor bogate în acizi grași saturați.”

Teste trecute cu brio

FaTRIX™

Unul dintre obiectivele înlocuitorului de grăsime a fost acela de a oferi consumatorilor gustul și textura grăsimilor animale în produsele de panificație. Pentru mult timp, acest lucru nu a fost îndeplinit și asta pe lângă faptul că înlocuitorii anteriori erau nocivi.

Înlocuitorii untului, cum ar fi margarina și uleiurile tropicale, nu reușesc să ofere textura și gustul dezirabil al untului. În plus, prezintă un profil nutrițional semnificativ mai slab, deoarece cantitatea de grăsimi saturate este mult mai mare.

Conform analizelor și testelor efectuate asupra produsului, FaTRIX™ poate oferi ceea ce le lipsea înlocuitorilor anteriori. Gavan Technologies l-a încorporat deja în produse de panificație, pentru a-i testa potențialul în ceea ce privește gustul și textura și, potrivit lui Cohen, nu a dezamăgit.

Consumatorii care au încercat produsele obținute cu noua grăsime și-au exprimat satisfacția față de senzația gustativă, textura, aroma și alte aspecte senzoriale. Compania Gavan Technologies colaborează deja cu producători europeni din sectorul de panificație pentru a încorpora FaTRIX™ în produsele lor.

În acest sens s-a efectuat o testare extinsă asupra unei game largi de produse de patiserie cu rezultate excelente, afirmă reprezentantul companiei. De altfel, Gavan Technologies a folosit cu succes FaTRIX™ pentru a înlocui untul într-o brioche, ceea ce, potrivit companiei, este o operațiune extrem de complicată, deoarece untul în brioche este considerat de neînlocuit.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Studiu Eurostat – preţul uleiurilor şi grăsimilor în UE

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.