Eritritolul – potențial risc pentru sănătate

• Eritritolul, îndulcitorul folosit pe scară largă în industria alimentelor și a băuturilor, a intrat în atenția cercetătorilor privind riscul de îmbolnăvire pe termen lung.

Potrivit unor studii desfășurate la nivel european și în Statele Unite ale Americii pe un eșantion de peste 4.000 de persoane, popularul îndulcitor artificial este asociat cu un risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral.

În concluziile publicate în Nature Medicine, cercetătorii au demonstrat că persoanele cu niveluri mai ridicate de eritritol în sânge prezentau un risc ridicat de a suferi un eveniment cardiac major, cum ar fi atac de cord, de accident vascular cerebral sau de deces.

Stanley Hazen, președinte al Departamentului de Științe cardiovasculare și metabolice din cadrul Institutului de Cercetare Lerner explică: „Îndulcitorii, cum ar fi eritritolul, au crescut rapid în popularitate în ultimii ani, dar este nevoie de cercetări mai aprofundate privind efectele lor pe termen lung.

Eritritol

Bolile cardiovasculare se construiesc în timp, iar bolile de inimă sunt principala cauză de deces la nivel mondial. Trebuie să ne asigurăm că alimentele pe care le consumăm nu contribuie la acest fenomen.”

Eritritolul, întâlnit în mod natural într-o varietate de alimente, cum ar fi perele și pepenii verzi, a devenit în ultimii ani un ingredient comun în alimentele cu conținut scăzut de calorii ca alternativă a zahărului convențional.

Consumul suplimentar se poate acumula

Eritritolul este obținut din fermentarea porumbului și este în proporție de 70% la fel de dulce ca zahărul. După ingerare, eritritolul este slab metabolizat de organism, intrând în fluxul sangvin și fiind mai apoi eliminat. Pentru că organismul uman creează în mod natural cantități scăzute de eritritol, studiile efectuate confirmă că orice consum suplimentar se poate acumula.

Această concluzie se bazează pe un studiu efectuat în 2017 care a identificat eritritolul ca fiind un biomarker pentru creșterea masei de grăsime. Spre deosebire de ipotezele și cercetările anterioare, acest studiu a demonstrat că eritritolul poate fi metabolizat și chiar produs de către organismul uman.

Oamenii de știință au descoperit că subiecții care în decursul unui an au luat în greutate și au acumulat grăsime abdominală aveau un nivel de eritritol în sânge de cincisprezece ori mai mare la începutul anului, în comparație cu subiecții din grupul de referință, care și-au păstrat greutatea stabilă sau chiar au slăbit. Acesta fiind însă un studiu de observație clinică, demonstrează asocierea și nu cauzalitatea.

Persoanele cu obezitate, diabet sau sindrom metabolic, care caută opțiuni pentru a le ajuta să își gestioneze aportul de zahăr sau de calorii, aleg produsele fără zahăr care conțin eritritol. Însă acest grup specific prezintă din start un risc mai mare de evenimente cardiovasculare adverse, cum ar fi atacul de cord și accidentul vascular cerebral.

Studiile in vitro nu pot imita procesul fiziologic

Acest fapt a fost sesizat de Consiliul pentru Controlul Caloriilor (CCC), asociația internațională care reprezintă industria alimentară și a băuturilor cu conținut caloric scăzut și redus de calorii, ca răspuns la cele mai recente cercetări privind eritritolul.

„Rezultatele acestui studiu sunt contrare deceniilor de cercetare științifică care arată că îndulcitorii cu conținut redus de calorii, precum eritritolul, sunt siguri, așa cum reiese din autorizațiile de reglementare la nivel mondial pentru utilizarea lor în alimente și băuturi, și nu ar trebui să fie extrapolate la populația generală, deoarece participanții la intervenție prezentau deja un risc crescut de evenimente cardiovasculare”, susține directorul executiv al CCC, Robert Rankin.

Reprezentantul CCC argumentează că studiile in vitro nu pot imita procesul fiziologic complex al corpului uman, care include absorbția, metabolizarea și eliminarea. Și deoarece majoritatea produselor comerciale cu eritritol conțin de obicei o cantitate mică, amestecată cu alți îndulcitori, studiul în care subiecții au fost determinați să consume 30 g de eritritol dizolvat în 300 ml de apă în două minute nu reflectă cantitate obișnuită de substanță ingerată din alimente.

Eritritol

Studii care susțin siguranța eritritolului

De peste 30 de ani, eritritolul a fost produs în comerț și adăugat în alimente și băuturi pentru îndulcire, precum și pentru a le îmbunătăți gustul și textura. În plus față de faptul că oferă zero calorii, eritritolul este bine tolerat, nu afectează nivelurile de glucoză din sânge sau de insulină și nu provoacă carii dentare.

Siguranța eritritolului ca ingredient alimentar este susținută de o serie de studii privind siguranța umană și animală. Comitetul mixt de experți OMS/FAO pentru aditivi alimentari (JECFA) a revizuit siguranța eritritolului în 1999 și a stabilit o DZA (Doză Zilnică Acceptabilă).

Utilizarea sa  în alimente a fost deja aprobată în peste 50 de țări, inclusiv în Canada, SUA, Brazilia, Mexic, Australia și Uniunea Europeană, și au fost depuse petiții la alte agenții guvernamentale din întreaga lume pentru a extinde utilizarea eritritolului.

„Eritritolul este o alegere dovedită sigură și eficientă pentru reducerea zahărului și a caloriilor și, de peste 30 de ani, este utilizat în alimentele și băuturile cu conținut redus de zahăr pentru îndulcire, precum și pentru a le îmbunătăți gustul și textura”, a adăugat Rankin.

„Împreună cu exercițiile fizice și o dietă sănătoasă, îndulcitorii cu conținut redus de calorii reprezintă un instrument esențial care poate ajuta consumatorii să gestioneze greutatea corporală și să reducă riscul de boli precum cele cardiovasculare.”

Alte studii încă necesare

Totuși, autorii Studiului Cleveland Clinic cu privire la siguranța eritritolului au remarcat că acesta are mai multe limitări. Ei au insistat că, în ciuda aprobării sale ca fiind sigur pentru utilizarea în produsele alimentare în UE și SUA, studiile de siguranță a eritritolului pe termen lung sunt încă necesare.

„ Este important să se efectueze studii suplimentare de siguranță pentru a examina efectele pe termen lung ale îndulcitorilor artificiali, în general, și ale eritritolului, în special, asupra riscurilor de atac de cord și accident vascular cerebral, în special la persoanele cu risc mai mare de boli cardiovasculare.”

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Aluloza, noul îndulcitor în trend

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente