• Pentru a oferi înlocuitori fără gluten celor care nu îl pot consuma în siguranță, se folosesc multe făinuri, precum cele obținute din orez, porumb, sorg etc. Până în prezent, făina de grâu, de obicei asociată cu glutenul, nici nu a fost luată în calcul.
• Acum există un nou substitut: făina de grâu Bread Free. Produsul este similar din punct de vedere nutrițional cu făina de grâu care conține gluten.
Start-up-ul biotehnologic spaniol Bread Free este prima companie care produce făină de grâu fără gluten. Făina Bread Free este o alternativă la multele făinuri fără gluten disponibile pe piață, având beneficiile acestora – ceea ce o face potrivită pentru persoanele cu boală celiacă – dar păstrând în același timp toate proprietățile organoleptice ale făinii de grâu convenționale.
Start-up format dintr-un grup de tineri antreprenori a reușit, printr-un proces inovator, să proceseze cerealele cu gluten pentru a separa această componentă de restul, astfel încât să poată fi consumate în siguranță și de persoanele cu boală celiacă.
Principalul avantaj al acestui demers este că persoanele celiace se vor putea bucura de o făină similară celei tradiționale, cu nutrienții săi valoroși și textura și aroma bogată oferită produselor obținute din aceasta.
Eliminarea glutenului
Ideea producerii făinii de grâu fără gluten a venit de la unul dintre antreprenori când a realizat cu ce probleme se confruntă zilnic persoanele celiace și familiile acestora atunci când vine vorba de găsirea unor alimente de calitate potrivite pentru ele și dificultatea pe care o au adesea în a identifica pe piață produse care să fie cu adevărat fără gluten și să nu fi suferit eventuale contaminări încrucișate. În consecință, la toate aceste probleme se adaugă și posibilele efecte nocive asupra sănătății acelor persoane care, suferind de boala celiacă, consumă gluten fără să știe acest lucru.
Studiile sugerează că aproximativ 0,7% din populația UE suferă de această boală. Iar în ultimii ani, penuria de ingrediente, cum ar fi făina de orez, a pus presiune asupra prețurilor produselor fără gluten, grupul persoanelor celiace depășindu-și bugetul lunar de hrană în comparație cu cel al persoanelor care nu suferă de boala celiacă.
Astfel, compania își propune să reducă presiunea prețurilor alimentelor pentru celiaci, a căror dependență de produsele fără gluten se poate dovedi costisitoare. Reprezentanții companiei spaniole susțin că, deoarece procesul de fabricație a făinii Bread Free este similar cu cel al făinii de grâu obișnuite, aceste constrângeri de preț nu o afectează.
Dietă sigură și sănătoasă
În plus, cercetări efectuate în 2022 au arătat că, în ciuda adoptării pe scară largă a dietelor gluten free din motive de sănătate, produsele fără gluten, cu înlocuitori de făină de grâu, sunt adesea mai puțin sănătoase decât omologii lor care conțin gluten. Avantajul făinii Bread Free este că păstrează calitățile nutriționale ale grâului. Prin urmare, persoanele care suferă de celiachie se pot bucura în continuare de beneficiile sale și pot urma o dietă sănătoasă și sigură.
Cu tehnologia dezvoltată de compania spaniolă, în făina Bread Free nu este necesară compensarea lipsei de gluten, deoarece acesta este în continuare prezent, dar sub 10 ppm (părți pe milion), ceea ce nu dăunează persoanei celiace, respectând în același timp reglementările alimentare în vigoare.
Pentru obținerea inovatoarei făini, Bread Free folosește biotehnologia, dar nu este vorba de grâu modificat genetic. Se pornește de la făină de grâu convențională brută, tratată apoi astfel încât să se păstreze toate proprietățile făinii de grâu, dar transformând în același timp glutenul pentru a nu fi nociv persoanelor celiace.
Biotehnologie și inteligență artificială
Potrivit reprezentanților companiei, produsele realizate cu făina Bread Free păstrează gustul și textura produselor de panificație obișnuite, realizate cu făină de grâu. Cu toate acestea, există unele cazuri în care este necesară utilizarea unei cantități scăzute de aditiv pentru a reproduce textura optimă, ca de exemplu metilceluloza în cazul pâinii ciabatta, însă start-up-ul își propune să elimine nevoia de aditivi în viitor.
De asemenea, compania folosește inteligența artificială pentru a optimiza procesul industrial și a efectua analize continue pe lanțul de producție pentru a asigura siguranța produselor și a reduce și mai mult costurile. Iar tehnologia este 100% sustenabilă, deoarece start-up, pentru a revoluționa dieta fără gluten, utilizează subproduse din industria agroalimentară.
În prezent produsele inovatoare se află încă în faza de dezvoltare tehnologică. Compania își propune să lanseze în acest an, mai întâi în Spania și apoi în întreaga Europă, primul produs al gamei care va fi făina de grâu potrivită pentru persoanele celiace. Din ea se vor putea realiza produse de panificație care păstrează textura și gustul celor realizate din făină de grâu convențională, cu o calitatea nutrițională optimă garantată și o etichetă curată.
Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă
Citiți pe Arta Albă și: Este „fără gluten“ o tendință încă actuală?