Pâinea și făina, în topul scumpirilor în 2021

Creșterile de prețuri de acum sunt cele mai mari din ultimii 13 ani

Pâinea și făina se află în topul scumpirilor din acest an. Alimentele s-au scumpit în medie cu 5,25% (de la 4,2% în septembrie), ducând creșterea indicelui prețurilor de consum la 7,9%, mult peste estimarea medie de 7,05% a sondajului Bloomberg. Creșterile de prețuri din acest an sunt cele mai mari din ultimii 13 ani.
În top 10 al produselor alimentare care au înregistrat luna trecută cele mai mari creșteri de prețuri se află pâinea, făina, mălaiul și produsele de franzelărie. Cea mai mare scumpire se regăsește la ulei.

Top 10 scumpiri produse alimentare. Pâinea și făina, creșteri spectaculoase

În top 10 scumpiri de produse alimentare în luna octombrie 2021 față luna octombrie 2020, se află patru produse din domeniul panificație:

1. Ulei comestibil – 126,29%
2. Cartofi – 118,04%
3. Margarină – 108,68%
4. Alte legume şi conserve de legume – 107,04%
5. Brânză de oaie (telemea) – 106,92%
6. Pâine – 106,84%
7. Mălai – 106,57%
8. Făină – 106,46%
9. Peşte proaspăt – 106,32%
10. Produse de franzelărie – 106,27%

Scumpiri alimente

Prețul grâului a explodat pe bursele internaționale

Predicțiile arată că urmează și alte majorări de prețuri în panificație. Asta după ce prețul grâului a atins un nivel record la nivel internațional, cel mai mare din ultimii opt ani. În plus, tarifele pentru energie și gaze naturale au crescut enorm. Prețul grâului a explodat, săptămână trecută, pe bursele internaționale, iar producătorii de pâine și produse de panificație din România se așteaptă ca și în țară să se resimtă noi scumpiri.

Cezar Gheorghe, analist pentru comerțul cu cereale, a explicat la Digi24 motivele acestor creșteri de prețuri. „Reculul din urma creșterii prețurilor se va simți într-un termen de 2-3 luni, pentru că în acest moment să spunem că aprovizionările sunt făcute la procesatori și nu există un pericol de creștere imediată a prețurilor”, a spus el. „Însă va veni ca un recul, pentru că prețurile au urcat foarte mult, pentru că Arabia Saudită a intrat într-o licitație și a cumpărat într-o singură tranzacție circa 1,3 milioane de tone. A fost cel mai mare nivel al unei singure tranzacții, întâmplate o singură dată”, a explicat Cezar Gheorghe.
În acest moment, stocurile la cei mai mari 7 exportatori din lume sunt la cel mai jos nivel din ultimii 8 ani, în timp ce tranzacționarea grâului în acest an se va ridică la cel mai înalt nivel din ultimii 6 ani, consideră analistul.

Citiți pe Arta Albă și România domină vânzările de grâu pe piaţa din Egipt

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.