Ce cacao va fi interzisă în țările UE?

Importurile de cacao și alte câteva produse alimentare vor fi interzise în UE dacă provin din zonele defrişate.

Proiectul de lege, pe care Bruxelles-ul vrea să-l transforme în regulă obligatorie pentru toate cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, va pretinde companiilor să arate că produsele lor din cacao, cafea, soia, carne de vită, ulei de palmier şi lemn sunt certificate ca provenind din zone „fără defrişări”.

Măsura vine după angajamentul internaţional făcut la recent încheiatul summit COP26, de a pune capăt defrişărilor până în 2030, informează Mediafax.

O cacao obținută dintr-o zonă afectată de defrișări nu intră pe piața europeană

Comisia Europeană a propus miercuri, 17 noiembrie 2021, o lege de referință prin care se caută reducerea și chiar inversarea impactului consumerismului excesiv asupra defrișării globale, informează EUobserver.

Dacă legea este votată, companiile vizate vor trebui să înregistreze coordonatele geografice ale fermelor unde sunt produse bunurile. Asta pentru a permite țărilor membre UE să verifice, prin imaginile din satelit, dacă noile reguli sunt respectate. Pentru a se asigura că niciun bun care a fost obținut dintr-o zonă afectată de defrișări nu intră pe piața europeană, se vor utiliza informații de geolocație și imagini din satelit.

Reguli noi și pentru ciocolată

Se va considera că un produs nu a contribuit la procesul global de defrișare numai dacă locul din care provine nu a mai fost afectat de tăierile excesive ale pădurilor mai târziu de data de 31 decembrie 2020. Propunerea Comisiei Europene este mult mai puțin ambițioasă decât cea a Parlamentului European, care ar dori ca data limită să nu depășească anul 2015.

În afară de cele șase bunuri de bază, noile reglementări se vor aplica și pentru produse derivate, precum ciocolata, articolele din piele sau piesele de mobilier. Potrivit Comisiei Europene, lista de produse afectate va fi extinsă pe viitor.

420 de milioane de hectare de pădure distrusă

Din 1990 și până în prezent, lumea a pierdut în jur de 420 de milioane de hectare de pădure, îndeosebi în Africa și în America de Sud. Vina principală o au activitățile agricole dedicate producției de cacao, soia și uleiului de palmier.

Uniunea Europeană este printre cei mai mari importatori din lume și contribuie la aproape 10% din comerțul internațional asociat cu defrișarea pădurilor tropicale.

Proiectul de lege va trebui aprobat atât de membrii Parlamentului European, cât și de țările membre.

Citiți pe Arta Albă și „Incoa” – ciocolata care folosește pulpa fructului arborelui de cacao în loc de zahăr

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.