România domină vânzările de grâu pe piaţa din Egipt

• Vânzările de grâu pun România pe primul loc pe piaţa din Egipt, cel mai mare cumpărător mondial
Cotațiile grâului înregistrate la bursă au atins pragul de 284 euro/tonă, cel mai mare nivel înregistrat în ultimii 13 ani

Vânzările de grâu european au depășit toate estimările. Ţările din întreaga lume cumpără cantităţi fără precedent de grâu european după recoltele slabe înregistrate de alţi mari exportatori, transmite Bloomberg.

Exporturile de grâu ale Uniunii Europene ar putea depăşi pragul de 11 milioane de tone până la finele acestei luni, a estimat recent Nathan Cordier, analist la firma de consultanţă Agritel. Un astfel de volum ar fi cu 25% peste cel înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut şi de asemenea cea mai ridicată valoare înregistrată vreodată la acest moment al sezonului agricol. Această cerere a dus la creşterea cotaţiilor futures la grâul de panificaţie până la un nivel record. La finalul lunii octombrie, la Bursa de la Paris, cotaţiile la grâu au ajuns la 284 euro pe tonă, cel mai ridicat nivel înregistrat după 2008.

România a devansat Rusia  pe piața din Egipt

Grâul european acoperă un deficit provocat de livrările reduse din alte părţi ale lumii precum și efectul taxelor la export care au redus vânzările de grâu ale Rusiei, cel mai mare exportator mondial, potrivit Digi 24. România, după o recoltă consistentă în acest an, a trecut în faţa Rusiei şi domină vânzările de grâu pe piaţa din Egipt, cel mai mare cumpărător mondial.

Seceta a afectat recoltele de grâu din America de Nord care acum s-a îndreptat spre grâul cu conținut ridicat de proteine din nordul Europei. Și Algeria a urmat același trend, iar China a ales să cumpere cantități mari de grâu din Franța.

Vânzările de grâu ale UE se ridicau, la finele lunii octombrie, la peste nouă milioane de tone

Cifrele puse la dispoziție de Comisia Europeană arată că la finalul lunii octombrie, vânzările de grâu ale Uniunii Europene se ridică la nouă milioane de tone, fără a include exporturile Franței. Calculele făcute de guvernul american estimează exporturi de 35,5 milioane de tone de grâu european pentru sezonul agricol actual, care se va încheia în iunie 2022.

Rating excepțional” pentru recolta agricolă din 2021

La jumătatea lunii august 2021, producția totală de grâu recoltată în România era de 11,33 milioane de tone, cea mai mare producție înregistrată de țara noastră de la aderarea la Uniunea Europeană. Tocmai pentru această performanță Group on Earth Observations Global Agricultural Monitoring Initiative (GEOGLAM) a acordat țării noastre ratingul „excepțional”.

Producții bune au fost obținute și la: orz, secară, orzoaică, ovăz, hrișcă, precum și la floarea-soarelui.

2020 – an cu probleme din cauza secetei

Cifrele din 2021 sunt cu atât mai impresionante cu cât anul trecut, recolta agricolă românească a fost diminuată cu aproximativ 40 %, pe fondul secetei (6,4 milioane de tone de grâu). Vă reamintim că Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a precizat că cei mai buni ani din 2007 și până în prezent au fost: 2017 – 10,03 milioane de tone de grâu, 2018 – 10,14 milioane de tone și 2019 cu 10,29 milioane de tone.

Citește pe Arta Albă și 11,33 milioane de tone recolta de grâu, la 16 august 2021, în România

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.