Noi limite la cadmiu şi plumb în alimente

Este vorba de limite maxime la cadmiu şi plumb impuse de UE în cereale, alimentele pentru bebeluşi, legume, fructe, peşte, dar şi alte produse alimentare cum ar fi ciocolata. 

Noi limitele privind conţinutul de cadmiu şi plumb vor fi impuse în alimentele comercializate în Uniunea Europeană începând din 30 august. Este vorba de cereale, alimente pentru bebeluşi, legume, fructe, peşte şi alte produse alimentare, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Cadmiul şi plumbul sunt metale toxice prezente în multe produse alimentare. Însă sub anumite niveluri maxime  până la care nu sunt considerate periculoase pentru sănătatea umană.
Comisia Europeană a anunţat că, în urma sfatului experţilor, a decis să reducă aceste niveluri maxime pentru o lungă listă de produse alimentare, în încercarea de a diminua expunerea la substanţe cancerigene.

„Ştim că o alimentaţie nesănătoasă creşte riscul de cancer. Decizia de astăzi vizează să îi pună pe consumatori pe primul plan prin aceea că alimentele noastre vor fi mai sigure şi mai sănătoase”, a declarat comisarul european pentru sănătate şi siguranţa alimentară, Stella Kyriakides.

Printre principalele produse cărora li se vor aplica noile niveluri maxime de cadmiu se numără: cereale (secara, orz, orez, germeni de grâu, quinoua),  produse specifice pe baza de cacao și de ciocolată, cum ar fi ciocolata cu lapte cu <30% din totalul de cacao în substanța solidă uscată, dar şi fructe şi fructe nucifere, legume rădăcinoase, legume și plante aromatice, ciuperci, semințe oleaginoase etc.

Noile limite mai stricte cu privire la conţinutul de cadmiu se vor aplica începând cu data de 31 august, iar cele cu privire la plumb începând din 30 august.
Produsele alimentare care conţin aceste metale peste noile limite, dar care au ajuns pe piaţă înainte ca noile reguli să intre în vigoare, vor putea fi vândute până la finalul lunii februarie 2022.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente