Pâine mai scumpă, deși avem producții record la cereale

• Reprezentanții Ministerului Agriculturii spun că scumpirile la produsele de panificație sunt efectul majorării tarifelor la energia electrică și gaz

În timp ce România  este în acest moment  cel mai mare exportator de cereale din UE și estimează pentru acest an producții record la cereale, în țară pâinea se scumpește. Datele sunt confirmate de Ministerul Agriculturii, care explică scumpirile la produsele de panificație ca efect al majorării tarifelor la energia electrică și gaz.

„În costul pâinii nu avem doar materie primă”

„În costul pâinii nu avem doar materie primă, materia primă reprezintă un 60% din prețul de cost, mai avem și energie electrică, avem și transport, avem și o logistică, salarizare. După calculele noastre, creșterea la pâine se încadrează între 5 și 7%, depinde de specialitate.

Dacă ne uităm cât a crescut energie electrică ne dăm seama de ce s-a ajuns la o creștere a prețului pâinii. Strategia ministerului e să facem în așa fel încât producția să o folosim în interiorul țării, să o valorificăm și să exportăm produse finite. Mai avem însă mult de lucru până putem să absorbim aproape 11 milioane de tone de grâu.

Avem producții record, ne încadrăm pe o medie bună la grâu 5300 de kg la hectar”, a declarat Aurel Simion, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, pentru Digi 24

„Indiferent de producţia din România, o producţie foarte bună sau mai puţin bună, preţul este dat de prețul grâului la bursă. Care a tot crescut. Cu 19% în iunie 2021 faţă de aceeaşi perioadă din 2017, a explicat și Dragoş Frumosu, expert industria alimentară.

Producții record la cereale de peste 34 de milioane de tone

Potrivit estimărilor Clubului Fermierilor Români, producţia totală de cereale a României ar putea depăși anul acesta 34 de milioane de tone.

Producţia totală de cereale a României ar putea ajunge astfel în anul agricol 2021 la 34,16 milioane de tone, de patru ori mai mare decât în anul agricol 2007, când România a intrat în UE, estimează Cezar Gheorghe, fondatorul Casei de Trading a Fermierilor, expert analist şi consultant pentru comerţul cu cereale al Clubului Fermierilor Români. Acest nivel de producţie este un record pentru România.
De la 1 iulie până în prezent, România a exportat în afara Uniunii Europene aproximativ 1 milion de tone de cereale, arată datele Comisiei Europene. Iar în acest moment, România este cel mai mare exportator de cereale din UE, urmată de Franța.

Citiți mai multe pe site-ul Arta Albă despre: România, rating „excepțional” pentru recolta agricolă din 2021

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente