FLEXY-MILL, moara cu valțuri de la OMAS

FLEXY-MILL, moara cu valțuri care vă permite să modificați parametrii de măcinare în timpul procesului de măcinare, păstrând în același timp calitatea produsului finit

În ultimii ani, consumul de produse de panificație din cereale organice și/sau multicereale a crescut cu aproximativ 60%.

Această dezvoltare nu este rezultatul unor campanii instituționale, ci vorbim însă de un proces spontan.

Cele mai utilizate produse pentru producerea și amestecarea făinurilor pot fi grupate în două categorii:

 1. Primul grup include diferite tipuri de cereale, cum ar fi grâul dur, grâul moale, secară, Kamut, spelta, orz, ovăz, hrișcă și porumb. Cu aceste cereale se pot obține făina integrală și făina albă potrivite pentru prepararea pâinii, pastelor uscate, pastelor proaspete, biscuiților, deserturilor, pizzei si al altor produse standard.
 2. Al doilea grup include o serie de leguminoase precum mazărea, năutul, lintea, fasolea

Făinurile obținute în urma măcinarii acestor leguminoase sunt folosite pentru producerea de făinuri uscate, cu care se pot face supe, humus sau biscuiți. Amestecat cu alte făinuri, se pot produce alimente alternative sau chiar înlocuitori (fripturi vegane) datorită conținutului ridicat de proteine.

Consumul de produse integrale și vegane este în creștere

Există acum mai multe produse integrale și vegane pe rafturile din supermarketuri.

Aceste produse devin din ce în ce mai populare, chiar și la masa noastră. Această creștere a consumului se datorează celor doi factori:

 1. Factorul sănătate: astăzi, produsele din făină integrală și cele vegane sunt cele mai bine cotate. Marile companii alimentare le-au inclus în liniile lor de producție, dar și în campaniile de marketing.
 2. Factorul multietnic: societatea noastră devine din ce în ce mai diversificată, iar piața se adaptează la această schimbare. Grupurile etnice care se reunesc în același mediu aduc cu ele valorile, stilul de viață, tradiția și obiceiurile culinare.

Măcinarea cerealelor și leguminoaselor: cum putem obține cele mai bune produse măcinate cu cel mai bun procent de extracție?

Atât cerealele, cât și leguminoasele au diferite forme, duritate și greutate specifică.

Arta măcinarii constă în obținerea celor mai bune produse măcinate cu cel mai bun procent de extracție.

De aceea, caracteristicile valțurilor trebuie să fie potrivite pentru măcinarea produsului. Acești parametri sunt esențiali pentru producerea de făinuri cu caracteristici diferite.

Iată o listă cu acești parametrii:

 • Numărul de rifluri pe cm: determină dimensiunea grișului și cantitatea de făină produsă în timpul măcinarii;
 • Unghiul de operare: determină procentul și dimensiunea grișului extras;
 • Poziție de operare: D-D – S-S – D-S – S-D parametru care determină procentul de griș și dimensiunea tărâțelor rezultate din măcinare;
 • Înclinarea riflurilor: determină unghiul de tăiere când canelurile se intersectează pentru a produce mai multă sau mai puțină făină;
 • Capacitatea de măcinare dintre: valțuri canelate 1:2,5; valțuri finisoare 1: 1,25. Acest parametru determină dimensiunea tărâțelor grosiere atunci când sunt utilizate valțuri canelate. Acest parametru la valțurile netede este important atunci când doriți să modificați valorile amidonului deteriorat, care merg mână în mână cu absorbția de apă. Creșterea amidonului deteriorat mărește capacitatea de reținere a apei din făină;
 • Vitezele periferice ale valțului rapid: mărește sau scade capacitatea de producție al fiecărui pas de măcinare.

Pe baza tuturor acestor parametri, înțelegeți cât de complicat este să se aleagă configurația perfectă a morii cu valțuri.

Mai mult, operatorul (morarul) are o singură posibilitate de a calibra mașina.

FLEXY-MILL este revoluția Omas Industries pentru măcinarea rapidă, flexibilă și de calitate

Noi, cei de la Omas, am depășit așteptările morarilor și ale pieței de morărit.

Am făcut cele patru valțuri de măcinat independente, îndepărtând roțile și curelele de transmisie care au permis celor două perechi de cilindri să macine.

Datorită motoarelor de torsiune cu magneți permanenți cuplate cu invertoarele, puteți regla turația fiecărui valț și astfel modificați parametrii care erau imposibil de schimbat înainte.

Cu moara noastră cu valțuri Leonardo, morarul poate, în timpul procesului de măcinare, să modifice următorii parametri de măcinare:

 • Măriți sau micșorați viteza periferică a ambelor valțuri de măcinare;
 • Schimbați raportul de măcinare;
 • Schimbați poziția de funcționare a valțurilor;
 • Reglați golul de măcinare;
 • Creați rețete de măcinare care pot fi salvate în echipament sau în PLC-ul sistemului de control.

Toți acești parametri de funcționare influențează operațiunile de măcinare la fel de mult ca și reglarea golului de măcinare.

Acum că le puteți schimba pe toate, măcinarea va fi un proces mai rapid și mai flexibil. În acest fel, operatorul poate adapta moara la diferite tipuri de cereale și/sau leguminoase, fără a compromite performanța de măcinare și calitatea produsului finit.

Sergio Dipasquale
sergio@omasindustries.com
Chief Milling Technologist

 

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.