Făina de migdale în panificație și patiserie

• Cu un conținut scăzut de carbohidrați, bogată în nutrienți și cu un gust ușor dulceag, făina de migdale câștigă tot mai multă popularitate în ultima vreme.

Beneficii notabile pentru sănătate

Din punct de vedere nutrițional, migdalele conțin o gamă largă de macro și micronutrienți, dar și substanțe fitochimice benefice pentru sănătate, reducând nivelul de colesterol “rău” și rezistența la insulină.

Un articol apărut pe Healthline, subliniază efectele pozitive ale consumului de făină de migdale asupra sănătății organismului și explică de ce reprezintă o mai bună alternativă la făina de grâu decât alte tipuri de făină.

Conținut mare de vitamine și minerale

Obținută prin măcinarea fină a migdalelor, făina de migdale va păstra cea mai mare parte a nutrienților. Este deosebit de bogată în vitamina E, un grup de compuși solubili în grăsimi care acționează ca și antioxidanți în corpul uman, prevenind astfel impactul negativ al radicalilor liberi.

Magneziul este un alt nutrient valoros ce se găsește în cantitate mare în făina de migdale. Implicat în multe procese din corpul uman, îmbunătățește controlul zahărului din sânge și contribuie la scăderea tensiunii arteriale.

Substanțe minerale precum potasiul, fosforul, calciul și cuprul sunt de asemenea prezente în compoziția făinii de migdale, precum și un conținut ridicat de fibre.

Făina de migdale în patiserie și panificație

Pentru că nu conține gluten, făina de migdale se folosește cu succes pentru obținerea produselor gluten-free, agreate de cei cu intoleranță la gluten sau cu boală celiacă.

Ușor de utilizat, în majoritatea rețetelor se înlocuiește pur și simplu făina de grâu cu cea de migdale. Dezavantajul față de făina de grâu îl constituie lipsa glutenului care face ca produsele finite să fie mai plate și mai dense.

Însă, după cum afirmă Conf.univ. ec.dr.ing. Adriana Dabija  de la Facultatea de Inginerie Alimentară, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, dacă procentul de înlocuire al făinii de grâu cu făina de migdale nu depășește 25%, nu se produc modificări semnificative în textura produsului finit, conferindu-i acestuia un gust dulce și o aromă subtilă de nuci.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citește pe Arta Albă și articolul: Sorgul, alternativă fără gluten pentru făina de grâu

 

 

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.