Earl Grey – aromă pentru deserturi elegante

• Earl Grey este o varietate de ceai negru, Assam sau Ceylon, aromatizat cu ulei de bergamotă, fruct citric asemănător cu lămâia și portocala, originar din Bergamo, Italia.
Bergamota este un fruct cultivat pentru obținerea uleiului esențial de bergamotă.

Ceaiul Earl Grey poartă numele primului ministru britanic din anii 1830, Lordul Grey. Unele surse afirmă că formula specială de ceai negru aromat cu bergamotă a fost creată special pentru Lordul Grey de către un mandarin chinez pentru a ascunde gustul neplăcut al apei din zona rezidențială a lordului, Howick Hall. Ceaiul rezultat a fost prezentat de către Lady Grey la petrecerile din Londra, devenind atât de popular, încât a ajuns să fie comercializat de către compania Twinings.

Earl Grey

Pe de altă parte, Compania Jacksons din Piccadilly, deși este contestată, revendică crearea celebrului ceai, susținând că rețeta de ceai negru chinezesc aromat cu ulei de bergamotă a fost produsă de către ei constant, încă de la crearea formulei.

Indiferent de originea acestuia, ceaiul Earl Grey pe lângă faptul că este savurat ca un sortiment deosebit de ceai, a fost și este încă folosit pentru aromatizarea deserturilor sau a sosurilor și marinatelor, fiind utilizate atât frunzele de ceai întregi, cât și ca infuzie sau pulbere măcinată.

Earl Grey

Complexitate și profunzime a gustului

Pentru sosuri, se adaugă pliculețele de ceai la sosul de bază, se lasă la fiert timp de câteva minute și apoi se îndepărtează. Pentru o bogată varietate de produse de patiserie-cofetărie precum prăjiturile, biscuiții sau fursecurile se încorporează frunzele de ceai măcinate într-o pulbere fină în amestecul de făină, ori se adaugă frunzele de ceai întregi la untul topit sau crema fierbinte, înlăturându-se apoi prin strecurare. Ceaiul preparat se poate folosi în rețetele de deserturi în loc de apă sau lapte, pentru a oferi produsului o aromă deosebită de citrice.

Earl Grey

Ceaiul Earl Grey se potrivește bine cu o varietate de arome, printre care lămâie, lavandă și ciocolată. Poate fi folosit pentru a adăuga profunzime și complexitate gustului produselor de patiserie, iar uleiul de bergamotă din ceai poate ajuta la atenuarea dulceței rețetelor cu conținut mare de zahăr.

Mulți Pastry Chefi cunoscuți folosesc ceaiul Earl Grey în deserturile lor rafinate, iar Tarta „Indian Summer“ a lui Riccardo Magni, cu mango, ciocolată cu lapte și ceai Earl Grey, este o creație de referință pentru aromatul ingredient.

Earl Grey

Deserturi variate

Nu trebuie să uităm nici de Prăjitura Chiffon cu Earl Grey, un desert perfect pentru o gustare de după-amiază. Este ușoară, spongioasă și aerată, cu un parfum minunat și o aromă liniștitoare de citrice, conferită de uleiul de bergamotă din ceai. De altfel, produsele de patiserie și prăjiturile chiffon cu infuzie de ceai sunt foarte populare în Japonia.

Earl Grey

Și dacă încă nu sunteți convinși de versatilitatea aromatului ingredient, pe site-ul ohhowcivilized.com găsiți o rețetă de caramele sărate infuzate cu Earl Grey. Creatoarea le descrie drept moi și gumoase, iar aroma ceaiului chiar iese în evidență, fără a fi însă copleșitoare.

Earl Grey

În general, ceaiul Earl Grey este un ingredient inedit care poate fi folosit pentru a adăuga gust și profunzime unei game largi de produse de patiserie. Savoarea sa distinctă de citrice îl face o alegere populară atât pentru patiseri, cât și pentru iubitorii de ceai.

Iar dincolo de aroma sa, ceaiul Earl Grey are și  beneficii importante pentru sănătate, fiind bogat în antioxidanți, ceea ce poate contribui la reducerea riscului de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă sau cancerul. Cu toate acestea, este important de reținut că beneficiile ceaiului pentru sănătate depind în mare măsură de calitatea acestuia, dar și de cantitatea consumată.

Earl Grey

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Zahărul, istoria aurului dulce

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.