• Consumatorii continuă să își extindă orizonturile, dorind să experimenteze ingrediente și arome inedite din toată lumea.
• Nutritive și cu gust unic, atât yuzu cât și ube sunt în trend, fiind în topul preferințelor când vine vorba de arome sănătoase pentru produsele de patiserie-cofetărie.
Yuzu este un ingredient și o aromă tradițională japoneză care și-a făcut de ceva vreme loc în laboratoarele pastry chefilor din întreaga lume și despre care am mai scris. Un fruct citric de un galben apetisant, bogat în vitamina C și antioxidanți, Yuzu a fost numit o „tendință bonus“ în Barry Callebaut’s Chocolate Academy Five Bakery and Pastry Trends for 2023. Gustul său este descris ca fiind o combinație de lămâie și portocală, cu note de grapefruit și mandarină.
Ube este un ingredient și o aromă tradițională din Filipine. Este o legumă rădăcinoasă purpurie cu antioxidanți, vitamina C, vitamina A și fibre, care continuă să fie un ingredient-vedetă pentru postările de pe Instagram. Gustul de ube este descris ca fiind dulce, cu note de nucă și de vanilie. Este plin de vitamine, minerale și antioxidanți cu beneficii notabile pentru sănătate.
Ambele au gusturi unice, ceea ce le face să fie utilizate pe scară largă în produse de patiserie, ciocolată și deserturi. Nu mai sunt considerate arome rare, prohibitive sau exotice. Yuzu și ube sunt vibrante, vesele, festive și utilizate pentru a aroma produsele de patiserie și deserturile alese de cei care doresc să se concentreze pe starea de bine și pe optimism.
Ingrediente bune pentru sănătate
Aromele exotice precum yuzu și ube sunt percepute ca ingrediente bune pentru sănătate, care susțin și confortul emoțional în același timp. Consumatorii răspund pozitiv la aroma citrică a yuzu pentru că este fresh, gustoasă și unică, fiind utilizată tot mai des de către producătorii de alimente și băuturi. Totodată, este o aromă complementară în cofetărie, combinându-se ideal, printre altele, cu rozmarinul, menta, lime sau mango.
Prăjiturile cu brânză sunt ideale pentru a fi aromate cu yuzu, dar nu numai. Aroma sofisticată a yuzu adaugă complexitate și sporește profunzimea gustului în chiflele tip Chelsea buns, clătite, croissante, dar și praline, cremă ganache, sau înghețată.
De asemenea, ube crește rapid în preferințe. Ingredientul de culoare mov este folosit din ce în ce mai des la deserturi spectaculoase, obținându-se atât un gust deosebit, cremos, de nucă și vanilie, cât și un aspect remarcabil. Prăjiturile chiffon, fursecurile și clătitele sunt primele trei cele mai populare produse în care este utilizat ube, urmate de cheesecake, vafe, churros, înghețată, prăjituri cu ciocolată și croissante.
Potrivit Departamentului de Agricultură al USA, 100 de grame de ube conține 120 calorii, 1 gram de proteine, 0 grame grăsimi, 27 grame de carbohidrați, 10 miligrame de sodiu, 4 grame de fibre și 12 miligrame de vitamina C. Culoarea violetă strălucitoare a acestuia este dată de către antocianine, un grup de antioxidanți puternici care pot ajuta la reducerea inflamației și a riscului de apariție a anumitor tipuri de cancer.
Bogat în antioxidanți
Datorită aromei sale cremoase și dulci, în Filipine ube este gătit în mod tradițional cu lapte și unt pentru a face ube halaya, o dulceață dulce și mov. Această dulceață este apoi folosită ca umplutură pentru produse de patiserie sau pentru a adăuga aromă și culoare produselor de patiserie și deserturilor coapte.
Ube se poate utiliza în forma sa proaspătă, gătit la aburi și transformat apoi într-o pastă, în varianta congelată rasă, însă este mai ușor de folosit în varianta de pudră. Textura bogată și dulceața blândă a ube pot adăuga, de asemenea, profunzime băuturilor cremoase, cum ar fi cafeaua sau ceaiul cu lapte.
Într-o lume în continuă evoluție, în care preferințele consumatorilor sunt modelate de dorința de a încerca lucruri noi, spectaculoase, din ingrediente sănătoase și din surse sustenabile, profesioniștii vor sparge tiparele convenționalului și ne vor surprinde constant cu noi combinații de arome și culori.
Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă
Citiți pe Arta Albă și: Rețetă – Monoporții Lămâi