Yuzu, declarat de mulți bucătari ai lumii ca cel mai „sexy fruct din lume“

• Yuzu este un fruct oriental din familia citricelor, specific Chinei, Coreei și îndeosebi Japoniei.
• Fructul de Yuzu este nelipsit din bucătăria japoneză, unde este utilizat sub formă de piure sau suc, la fel cum este folosită lămâia în bucătăria europeană.

Yuzu (Citrus junos) este un citric, un fruct hibrid cunoscut și sub numele de yuja. A apărut în China cu peste 1.000 de ani în urmă, dar crește și în Japonia, Coreea și în alte părți ale lumii.

Fructul de Yuzu este mic, având un diametru de 5,5–7,5 cm și are coaja galbenă și groasă. Este mai aromat și mult mai acru decât alte citrice.

Deosebit de popular în bucătăria Asiei de Est, din Yuzu se prepară oțet sau marmeladă, dar este folosit și ca ingredient în deserturi, în preparate de gastronomie și gourmet.

Fructul de Yuzu, din cauza acidității sale ridicate, nu poate fi consumat decât în combinații cu alte ingrediente. Cu toate acestea, ne putem bucura de proprietățile și aromele acestui fruct într-o varietate de moduri, putând folosi atât sucul, cât și pulpa sau coaja.

Yuzu, fructul care aduce arome orientale în bucatărie și cofetărie

Având un gust similar amestecului între lămâie, grapefruit și mandarină, Yuzu a fost declarat, de către mai mulți bucătari ai lumii, cel mai „sexy fruct din lume“, fiind preferatul acestora.

Yuzu

Cu un gust acrișor-amărui și un parfum special, Yuzu a intrat relativ recent în atenția chefi-lor din bucatăriile sau cofetăriile europene. Așa se explică de ce în ultimii ani a apărut o varietate de rețete care au în lista de ingrediente și fructul Yuzu sau sucul acestuia.

În România, Yuzu este, încă, un ingredient nou, pe cale de a fi descoperit în multe bucătării și laboratoare de cofetărie. Acest fruct se găsește foarte rar la noi, însă sucul de Yuzu este disponibil în magazinele specializate sau, online, pe site-uri care comercializează ingrediente. Pentru a ne bucura de beneficiile conferite de fructul de Yuzu, în condițiile în care acesta este mai dificil de găsit pe piață, putem folosi sucul de Yuzu 100% natural, fără aditivi, verificând cu atenție și adaosul de zahăr, deoarece multe produse conțin cantități semnificative de zahăr pentru echilibrarea acidității.

Ar fi păcat să renunțăm la punerea în operă a unei rețete doar pentru faptul că la noi Yuzu se găsește mai rar!

Așadar, cu ce putem înlocui Yuzu?

O variantă: suc de lămâie amestecat cu puțin suc de portocale și suc de grapefruit.
A doua variantă: folosirea unui dozaj de unu la unu suc de lămâie și lime.

Niciuna dintre aceste combinații nu va avea aceeași aromă cu a sucului de Yuzu, însă merită să încercăm și să nu ratăm realizarea unei rețete interesante doar pentru că ne lipsește un ingredient! Putem fi creativi!

Yuzu

Yuzu este un înlocuitor excelent pentru lămâie și lime în: sosuri, condimente, deserturi, produse de cofetărie și băuturi.

În țările de unde provine Yuzu acesta este folosit în mod tradițional pentru prepararea oțetului și a condimentelor asiatice. În bucătăria japoneză, este adesea adăugat în creme, sosuri sau paste aromatizante, în pulberi condimentate, în marmelade, jeleuri, dulciuri și ceaiuri.

Yuzu

Beneficiile consumului de Yuzu

Yuzu are un conținut scăzut de calorii, dar este foarte nutritiv și bogat în vitamine.

100 de grame de fruct Yuzu oferă:
53 de calorii,
13,3 grame de carbohidrați,
0,8 grame de proteine,
0,3 grame grăsimi și
1,8 grame fibre.

Fructul de Yuzu conține și cantități importante de vitamine:

Vitamina C: 59% din DZR (Doza Zilnică Recomandată),
Vitamina A: 31% din DZR,
Tiamina: 5% din DZR,
Vitamina B6: 5% din DZR,
Vitamina B5: 4% din DZR,

Același citric Yuzu conține și diverse minerale benefice: magneziu, fier, zinc, cupru, dar și calciu, riboflavină, niacină și vitamina E.

În plus, conține compuși puternici precum carotenoidele, flavonoidele și limonoizii, care acționează în organism ca antioxidanți. Conform studiilor aceștia pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, reducerea inflamației din organism, la combaterea celulelor canceroase, fiind totodată benefici pentru sănătatea inimii.

Aromoterapie cu ulei de yuzu

 Parfumul fructului de Yuzu are efecte liniștitoare. Compușii responsabili pentru aroma distinctă a uleiului extras din coaja fructului de Yuzu, care poartă note de grapefruit, mandarină, bergamotă și lime, ajută la reducerea tensiunii și a anxietății.

Yuzu

Într-un studiu realizat de cercetători japonezi, 20 de participanți au inhalat parfumul uleiului de Yuzu timp de 10 minute. Ei au experimentat o scădere a markerilor de stres și o calmare a tulburărilor de dispoziție (anxietate, depresie, furie).

Alte două studii efectuate pe grupuri mici de participanți au determinat că inhalarea aromei de Yuzu timp de 10 minute a scăzut ritmul cardiac și a îmbunătățit activitatea sistemului nervos.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citește pe Arta Albă și: Rețetă – Monoporții Lămâi

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.