Deserturi prețioase – folosirea aurului comestibil în cofetărie

• Pentru crearea unor deserturi prețioase, tot mai mulți cofetari recurg la folosirea foiței de aur comestibil.
Foița de aur comestibil este probabil unul dintre cele mai scumpe moduri de a vă decora prăjiturile sau produsele de patiserie.

Foița de aur comestibil este un produs din aur care poate fi folosit în gastronomie pentru decorarea alimentelor. Aurul fiind considerat „inert din punct de vedere biologic”, adică trece prin tractul digestiv fără a fi absorbit, poate fi folosit în alimentație neproducând efecte asupra organismului.
Folosirea aurului comestibil în cofetărie
Aurul comestibil este folosit mai ales în cofetărie și ciocolaterie pentru decorarea deserturilor și bomboanelor și se comercializează sub formă de foi sau de fulgi. Este unul dintre cele mai scumpe alimente din lume, dar având în vedere că este vorba de aur adevărat, prețul este justificat. Din fericire, foile sunt incredibil de subțiri, astfel încât este un lux accesibil celor interesați.

Lux în gastronomie

Foița de aur comestibil este folosită pentru a aduce un element inedit și plin de farmec unui preparat. Indiferent că vorbim de prăjituri sau alte produse de patiserie, bomboane, cupe de înghețată, cocktail-uri, șampanie sau alte băuturi, foița adaugă o notă de lux. Fulgii de aur, în special, adaugă o sclipire deosebită bomboanelor și cupcakes-urilor, fiind de asemenea, frecvent utilizați de barmani  pentru a adăuga pete de aur plutitor băuturilor alcoolice.

Deși sunt folosite în mod tradițional pentru a decora deserturile, foițele de aur comestibil și-au făcut loc nu numai în partea de răsfăț a meniului restaurantelor, ci și în restaurantele de tip fast-food. În 2018, lanțul de restaurante Popeyes și-a sărbătorit deschiderea celei de-a 3000-a locație servind aripioare de pui trecute prin șampanie și acoperite cu fulgi de aur, iar la ediția din  2021 CARNEXPO Grill s-a realizat, sub semnătura lui Chef Iulian Olaru, un hamburger din ingrediente de excepție de proveniență românească, cu o chiflă acoperită cu foiță de aur de la Cofetarul Isteț.
În restaurantele de lux, renumite prin eleganța și extravaganța lor, aurul va fi regăsit și în preparate precum risotto sau sushi.

Folosirea aurului comestibil în cofetărie

Ce gust are foița de aur comestibil?

Deși s-ar putea să vă așteptați să aibă o aromă metalică, foițele sau fulgii de aur, la fel ca și cei de argint nu au deloc gust, deoarece nimic nu se va dizolva în gură. Foița de aur comestibil va trece prin sistemul digestiv fără a fi absorbită.
Senzația poate fi pentru început de foarte ușor crocant, dar cam asta este tot ce veți simți sau gusta, aurul comestibil influențând numai aspectul preparatului, nu și gustul.

De unde luăm aurul comestibil și cum îl păstrăm?

Este foarte important să achiziționăm aurul comestibil de la magazinele specializate în comercializarea decorațiunilor pentru cofetărie și ciocolaterie. Acest lucru îți va garanta că aurul sau argintul folosit pentru confecționarea foițelor sau fulgilor decorativi este cu adevărat comestibil.

Trebuie să reținem că foițele de aur și argint sunt folosite de multă vreme în decorațiuni diverse sau iconografie, în artă în general, dar acestea nu sunt destinate gastronomiei.
Pentru ca aurul să fie comestibil este nevoie ca acesta să aibă cel puțin 21 carate. O valoare mai mică de atât înseamnă că a fost amestecat cu alte metale și va deveni nesigur pentru consum. Recomandate în gastronomie sunt foițele sau fulgii de aur de 22 sau 24 de carate, însemnând o puritate mai mare decât a majorității bijuteriilor de aur de pe piață.

Aurul comestibil se comercializează sub formă de foi, de dimensiuni diverse, simple sau cu hârtie de transfer aplicată și sub formă de fulgi.
Fiind deosebit de subțiri, foițele de aur se manevrează cu grijă, în spații lipsite de curenți de aer. Se păstrează în locuri răcoroase și uscate, pe suprafețe plane, în recipient etanș. Respectând aceste reguli simple, practic durata de valabilitate a aurului comestibil devine nelimitată.

Arta folosirii foiței de aur

Dacă fulgii de aur sau argint sunt ambalați în borcane și sunt foarte ușor de aplicat pe deserturi sau de presărat în băuturi și înghețată, foițele de aur pot fi dificil de folosit pentru începători.
Cunoașterea diferenței dintre foițele simple sau cu transfer vă poate economisi atât timp prețios, nervi, cât și bani. Diferența constă nu în aspectul foilor, ci doar în modul de utilizare.

Foițele de aur comestibil cu hârtie de transfer sunt mai ușor de utilizat atunci când suprafața pe care le aplicăm permite acest mod de aplicare. De exemplu, pentru un tort acoperit cu fondant, se umezește ușor suprafața unde se aplică aurul, se potrivește cu grijă foița cu hârtie de transfer, se presează ușor, apoi se înlătură hârtia. Foițele cu hârtie de transfer se recomandă atunci când se dorește decorarea unor suprafețe extinse.

Foițele de aur fără hârtie de transfer, pentru decorarea suprafețelor mai mari, se recomandă doar celor care stăpânesc deja această artă. Dar sunt perfecte în decorațiuni mai mici, tușe artistice pentru a da o notă de lux creațiilor gourmet.
Ele se aplică cu ajutorul pensulelor și pensetelor speciale, folosind mănuși pentru ca uleiurile din piele să nu păteze foița.

Foița de aur nu va avea aproape niciodată un finisaj perfect. Se vor vedea întotdeauna liniile unde se termină fiecare foiță aplicată, indiferent cu câtă măiestrie se lucrează. Se pot totuși aplica alte decorațiuni pentru a masca îmbinările și a obține un rezultat cu adevărat spectaculos.

Există o varietate de culori?

Există foițe de aur de diferite culori? Răspunsul la această întrebare este da.
Diferența de nuanță este dată de valoarea caratelor. Astfel, foița de aur comestibil de 24 de carate este mai închisă la culoare decât foița de aur de 21 de carate și cu o tentă gălbuie. Foițele de aur comestibil care se folosesc cu precădere la șampanie sunt un amestec de aur și argint rezultând o nuanță mult mai deschisă, potrivită la culoarea băuturii.

Cea mai populară întrebare în ultima vreme este dacă există foiță de aur comestibil în nuanțe de roz, dată fiind atât apariția ciocolatei roz, cât și tendințele de pe piața bijuteriilor, unde aurul roz este încă la mare căutare. Din păcate, deși există foiță de aur cu nuanțe roz pentru artă și krafting, nu exista foiță de aur comestibil roz.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citește pe Arta Albă și: Cele mai scumpe prăjituri cu ciocolată din lume

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente