• Tuba Geçkil, renumit pastry chef din Turcia, a cucerit o lume întreagă cu prăjiturilor sale hiper-realiste.
• Prin intermediul Social Media, Tuba împărtășește arta sa în crearea deserturilor, reproducând adesea obiecte de zi cu zi în capodopere comestibile.
Într-o lume oarecum blazată și din ce în ce mai dificil de surprins, expresia „everything is a cake” ( „totul este o prăjitură“ ) a căpătat un nou sens, literal, datorită lucrărilor senzaționale ale unui artist cofetar pe nume Tuba Geçkil.
Lucrările sale sunt atât de meticuloase, atât de neliniștitor de realiste, încât în clipa în care Tuba a postat un videoclip prezentând creațiile sale comestibile, acesta a devenit viral rapid pe toate platformele de socializare. Videoclipurile din Social Media o arată pe Geçkil tăind sau mușcând din obiecte aparent obișnuite – o plantă suculentă, un pantof, o geantă, o ceașcă de cafea – și dezvăluind adevărata lor natură: prăjituri surprinzătoare!
Univers al inovației și al creativității
Postările Tubei au devenit un adevărat fenomen cultural care surprinde însăși esența măiestriei sale. Pe măsură ce cuțitul taie ceea ce mintea ta înregistrează ca fiind neconsumabil, revelația devine un moment de mirare pură, o încântare care rezonează cu copilul interior a milioanelor de privitori. Videoclipul transcende astfel barierele de limbaj sau cultură, vorbind în dialectul universal al inovației și al creativității.
Călătoria fondatoarei Cofetăriei și Academiei Red Rose Cake și pasiunea acesteia pentru arta în laboratorul de cofetărie a început cu pictura. Tuba a descoperit de timpuriu talentul de a picta în detaliu tot ce o înconjura: obiectele folosite uzual, animalele, oamenii, natura. În timp, pastry chef-ul turc a trecut de la arta bidimensională a picturii la cea tridimensională a realizării de prăjituri, nu înainte de a-și perfecționa, prin cursuri, o multitudine de competențe, cum ar fi sculptura, designul, artele vizuale.
Această abilitate stranie de a înșela ochiul și de a încânta gustul a făcut din Geçkil o legendă în domeniul dulciurilor. Ea nu este doar un simplu pastry chef, ci și o talentată modelatoare a pastei de zahăr, o magiciană a marțipanului, o vizionară al cărei mediu de lucru se întâmplă să fie făina, ouăle și icingul.
Două decenii de creație a iluziilor comestibile
Debutul Tubei Geçkil în lumea artei comestibile s-a petrecut cu aproximativ două decenii în urmă, într-o lume mult mai puțin digitală și în care gastronomia avea o estetică tradiționalistă. De-a lungul anilor, ea și-a perfecționat meșteșugul și nu numai că a ținut pasul cu evoluția impresionantă a designului de torturi, ci a depășit cu câțiva pași tendințele, devenind deschizător de drumuri într-un domeniu în care inovația nu are limite.
Iar dincolo de faima obținută online, Geçkil a adunat, de asemenea, multe premii pe scena internațională de profil unde reprezintă Turcia. De fapt, a câștigat patru medalii de aur și o medalie de argint la Olimpiada Culinară İKA, din Germania în 2016. Una dintre lucrările sale, care i-a adus medalia de aur, a fost un set de busturi comestibile care arătau ca Donald Trump, Angela Merkel și Bob Marley.
De la realizarea unor poșete, pantofi Crocs, ghivece cu flori, la crearea unor ziduri de cărămidă și chiar a unui personaj din Avatar comestibil, creativitatea sa nu are limite. Canalul de YouTube al pastry chef-ului, profilul de Instagram precum și cel de TikTok abundă în creațiile sale hiper-realiste. În plus, în cadrul academiei Red Rose Cake, dar și susținând workshop-uri în multe alte țări ( SUA, Brazilia, Anglia, India, Franța, Dubai, Bahrain ), Tuba predă, conduce ateliere și îi educă pe alții în arta decorării prăjiturilor și a modelării în pastă de zahăr.
Printre cele mai provocatoare proiecte ale pastry chef-ului turc s-a numărat o reprezentare comestibilă a „Frumoasei și a Bestiei“ pentru un festival. „Am readus la viață această poveste într-o zonă de opt metri pătrați. Toate personajele au fost realizate din blat de prăjitură, ciocolată și zahăr. Personajul Bestiei avea doi metri lungime și cântărea 250 de kilograme. A durat zile întregi să-l construim”, a declarat Geçkil pentru www.travelandleisureasia.com.
Transformând obișnuitul în magnific
Pasiunea Tubei Geçkil, Cofetăria și Academia Red Rose Cake sunt o dovadă a puterii deținute de creativitate în gastronomie. Iar munca ei ilustrează frumusețea care poate fi găsită în îmbinarea artelor culinare și a artelor plastice. În prăjiturile și torturile ei, linia dintre comestibil și necomestibil se estompează, imaginația este liberă, iar banalul se reinventează în magnific. Succesul pe care l-a atins Tuba nu este datorat surprizei sau trucurilor vizuale pe care le declanșează creațiile sale, ci este reafirmarea faptului că, în mâinile unui maestru, posibilitățile sunt infinite și totul poate deveni… „o prăjitură“.
Surse foto: Red Rose Tuba Geçkil, www.boredpanda.com, Red Rose Cake & Tuba Geçkil.
Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă
Citiți pe Arta Albă și: Torturile artistice cuceresc Instagramul