Torturile artistice cuceresc Instagramul

• Torturile artistice, în forme ciudate și cu o abundență de decoruri, devin vedete pe Social Media.

Un articol Taste Tomorrow arată că, dacă până acum produsele de cofetărie drăguțe, în nuanțe pastel și cu decoruri elegante, erau în portofoliul tuturor creatorilor de deserturi, o nouă tendință acaparează piața de profil. Această nouă tendință se manifestă deocamdată în segmentul de torturi, unde avântul artistic se exprimă în forță, dar cu siguranță va trece și la deserturile de dimensiuni mai mici.

Torturile artistice

Culori atipice, forme ciudate și decoruri inedite, sunt caracteristice ale noului val în domeniul deserturilor. Tortul este modalitatea de a exprima cel mai bine latura artistică a noului curent, iar atributele creațiilor sunt:
– asimetric,
– sculptural,
– decorat cu flori proaspete, vopsea spray și jeleu,
– maximalist sau chiar grotesc,
– culori neobișnuite, cum ar fi negru, violet, verde și albastru,
– utilizarea ludică a diferitelor texturi,
– aspect postmodernist, între nostalgic și futurist.

Torturile artistice

Design îndrăzneț

Când vezi pe Instagram o prăjitură albastră, strâmbă, decorată cu antene din bezea, dispuse aparent aleatoriu, cum să nu îți atragă atenția?  O lalea albă iese din lateral și flori uscate și firave se ivesc ici și colo. Răspândite peste glazură se află bucăți grosiere de fructe. Când acest tort, creație Yip Studio, trece prin  feed-ul tău de Instagram, cu siguranță te oprești pentru a arunca o privire amănunțită: pentru că ai multe de văzut!

Torturile artistice

Deosebit de interesante din punct de vedere vizual, aceste prăjituri au, aparent, un aspect neglijent și încărcat. Dar nu trebuie să judecăm după aparențe: asamblarea acestor creații durează de la 6 ore la 3 zile și estetica lor sculpturală este, cu siguranță, deliberată și riguros gândită.

„Încerc să depășesc limitele unui tort convențional, atât în ​​ceea ce privește aromele, cât și aspectul. Tratez prăjiturile mele ca pe niște sculpturi”, spune Amy Yip într-un interviu pentru Slowdown. Pastry Chef-ul din spatele companiei de prăjituri Yip Studio provine din lumea artei, a modei și a designului și acum aplică aceeași abordare de lucru pentru prăjituri. Yip se inspiră din pictorii expresionişti Francis Bacon şi Egon Schiele, mărcile de modă avangardiste şi colecţia ei de roci și pietre, adunate din natură. Acest lucru are ca rezultat modele de tort neconvenționale.

Torturile artistice

Estetică sculpturală

Un alt exemplu vine din partea lui Ali Gelles de la Cakes4Sport, care a început să exploreze această lume a cofetăriei în timpul pandemiei. Este o artistă ceramică care, pe site-ul ei, își descrie torturile create drept „sculpturi perisabile”. Stilul prăjiturilor ei este „destul de haotic”, după cum afirmă chiar ea. Designul prăjiturilor ei extravagante sunt inspirate de micile baruri și magazinele din Brooklyn. „O mare parte din inspirația mea vizuală provine din copilăria mea din anii 2000 și din anumite amintiri tactile”, spune Gelles într-un interviu, „cum ar fi trusa de cusut a bunicii mele”.

Pasionata de cofetărie Tanya Bush și scriitoarea Aliza Abarbanel au fost atât de fascinate de această tendință, încât i-au dedicat o întreagă ediție a publicației: Sexy Cake. „Am studiat multe dintre torturile neconvenționale, opulente, maximaliste sau, sincer, ciudate”, declară  Abarbanel pentru Eater. „Am simțit că [tortul] te învăluia și avea o mulțime de semnificații diferite, care te determinau să le explorezi.” Totodată, celor două li s-a părut izbitor că multe dintre prăjiturile artistice pe care le descoperim pe Instagram sunt făcute de femei. Metoda lor de creare este o formă de artă, care provoacă strictele tradiții ale lumii deserturilor.

Seducție culinară

Și totuși, ce ne atrage spre aceste prăjituri impresionante din punct de vedere vizual? Dorință, spun creatorii Sexy Cake. Tanya Bush descrie preparatele maximaliste de pe Instagram drept „seducție culinară”.

Bush adaugă : „Nu avem cum să gustăm tot ceea ce vedem pe Instagram, așa că este o experiență profund vizuală, Instagramul devenind un mediu agreabil prin care îți poți împărtăși creațiile cu lumea.” Astfel, pentru cofetari, accentul se mută de la consumul efectiv la consumul digital, ceea ce le oferă mai mult spațiu pentru a explora latura artistică a creațiilor lor.

Asta nu înseamnă că deserturile se vor rezuma doar aspect. Majoritatea Pastry Chef-ilor au o viziune strictă asupra aromei. Noile deserturi vor cuprinde un pic de dramatism și în interior. Yip preferă aromele de ceai cu juxtapuneri interesante: prăjitură matcha cu cremă de brânză dulce și fructul pasiunii, trandafir oolong și lychee, ceai earl grey și kumquat, susan negru și fasole roșie, sau yuzu shiso.

Hyun Jung Jun de la Dream Cake Test Kitchen folosește o mulțime de arome de plante și tonuri calde de condimente. „Îmi place să folosesc cinci condimente chinezești, turmeric și susan negru”, spune ea pentru Something Curated. „Ele scot în evidență aspectele savuroase ale desertului în moduri neașteptate. De asemenea, ardeiul negru, nucșoara și fisticul sunt ingrediente de bază cu care lucrez. Plantele aromatice de zi cu zi, cum ar fi mărar, busuioc, salvie, mentă și cimbru sunt modalități excelente de a adăuga decoruri și textură, în același timp cu parfum și aromă.”

Surse foto: Slowdown, Yip Studio, Taste Tomorow, Cakes4Sport.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Scorțișoara – prețuită de secole.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.