Studiu Mintel – ovăzul preferat de europeni ca ingredient în înghețata fără lapte

• Ovăzul și-a câștigat cu adevărat locul în sectorul de nișă, dar în creștere, al înghețatei pe bază de plante, potrivit noilor date Mintel. Dar producătorii trebuie să facă în continuare față așteptărilor consumatorilor în ceea ce privește textura.

Deși înghețata pe bază de plante rămâne un sector de nișă, în Europa aceasta s-a bucurat de o creștere a vânzărilor de 14% în 2020-2022, potrivit Good Food Institute. Aproximativ 14% dintre germani consumă acum înghețată fără lapte, în creștere de la  procentul de 9% în 2019, potrivit Mintel.

Ovăzul a fost mult timp ingredientul principal în alternativele de lapte pe bază de plante, iar acum s-a impus ca favorit în sectorul înghețatei, arată noul studiu realizat de Mintel GNPD.

Studiu Mintel - ovăzul preferat de europeni

Lansările de produse care includ laptele de ovăz ca ingredient de bază reprezintă aproximativ trei din zece (27%) lansări europene de înghețată pe bază de plante în perioada aprilie 2022 – martie 2023, transmit datele, aproape dublu față de cota pe care au reprezentat-o în aceeași perioadă în 2021-2022 și triplu față de cota din 2019-2020. Ponderea lansărilor europene de înghețată pe bază de plante cu lapte de ovăz ca ingredient a fost aproape dublă față de cea a lansărilor cu lapte de migdale între aprilie 2022 și martie 2023.

În Marea Britanie, consumatorii tineri sunt mai predispuși să asocieze laptele de ovăz cu agricultura durabilă, astfel explicându-se preferința lor pentru înghețata pe bază de ovăz. Producătorii ar putea fi tentați să profite de această atitudine și să înlocuiască alte tipuri de înghețată pe bază de plante din produsele lor existente cu variante de ovăz sau să adauge o variantă de lapte de ovăz la gama lor actuală pe bază de plante.

Studiu Mintel - ovăzul preferat de europeni

Percepția asupra gustului și a texturii

Cu toate acestea, o provocare cu care se confruntă mărcile de înghețată pe bază de plante este percepția gustului și a texturii. Doar o treime (35%) dintre consumatorii din Marea Britanie sunt de acord că înghețata fără lapte este la fel de plăcută ca și înghețata pe bază de lapte.

Pe lângă laptele de ovăz și cel de soia începe să se impună în cota de piață. În 2022-2023, peste un sfert (26%) din lansările de înghețată din Marea Britanie au avut ca ingredient soia, imediat după ovăz, cu aproximativ o treime (32%) din toate lansările.  Iar multe alte variante alternative, cum ar fi laptele de cânepă și de mazăre, în ciuda profilului lor ecologic important, s-au luptat să câștige teren în preferințele consumatorilor.

Specialiștii subliniază faptul că ovăzul este de ceva timp ingredientul de top în alternativele de lapte pe bază de plante, ajutat de reputația lui de a fi nutritiv și de cultivarea sa prietenoasă cu planeta.

Studiu Mintel - ovăzul preferat de europeni

Producătorii de înghețată sunt sfătuiți să profite de poziționarea în topul preferințelor a laptelui de ovăz pentru a ținti consumatorii tineri, bazându-și strategia de vânzare pe gustul său unic și amprenta mai mică asupra mediului.

Cu toate acestea, caracterul prietenos cu mediul nu va asigura singur succesul ingredientelor pe bază de plante. Acestea trebuie să ofere, de asemenea, rezultate în ceea ce privește gustul, prețul și modul de utilizare, care depășesc cu mult sustenabilitatea în alegerea alimentelor și băuturilor de către consumatori.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și:  Algele – ingredient alimentar al viitorului?

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente