Pâinea cu maia – o provocare pentru gestionarea materiilor prime la nivel industrial

Lumea, așa cum o cunoaștem, a trecut și încă trece prin metamorfoze uneori greu de intuit și imaginat. Lumea panificației nu face nici ea excepție, ultimul an dovedind încă o dată, dacă mai era nevoie, că industria se poate reinventa, remodela, conform paletei largi de provocări.

Pandemia a creat un deficit de forță de muncă calificată, deficit ale cărui zori apăruseră încă înainte de anul 2019. Migrarea forței de muncă, favorizată de libertatea de mișcare nemaiîntâlnită până atunci, cu o globalizare în plin elan, a dovedit că modelele cunoscute și funcționale într-un anumit context, se pot schimba extrem de rapid într-un alt context.

Criza de personal şi cererea de produse naturale au determinat nevoia de automatizare

Producătorii autohtoni de produse de panificație s-au confruntat cu o dublă problemă în perioada pandemiei: lipsa personalului și cererea în creștere de produse realizate din materii prime naturale.

Aceste două provocări au adus în prim plan nevoia de automatizare completă a proceselor de producție și de control a depozitelor de materie primă.

Un punct critic în producția unei companii din acest domeniu este gestiunea și manipularea materiei prime, în condițiile în care există pierderi cauzate de manipularea deficitară a acesteia, precum și pierderile cauzate de dozarea neconstantă în procesul de producție.

În ciuda precauției cu care investitorii își plasează banii, industria panificației a fost cumva forțată să facă pași înainte. Soluția pe care am oferit-o constant clienților noștri, companii mari sau mici, a fost verificată de-a lungul timpului într-o cooperare reciproc benefică cu producătorul italian de instalații de stocare-transport-dozare CEPI SpA.

Experiența de peste 35 de ani a acestei companii în domeniul manipulării/transportului pneumatic al materiilor prime a asigurat succesul unor colaborări de lungă durată cu cei mai importanți jucători de pe piața românească de panificație și patiserie și a oferit un model de investiție bine plasată cu o recuperare rapidă în timp.

Instalaţii pentru maiele de peste 65.000 litri

Un pas important în direcția automatizării complete și a trecerii spre un produs cât mai natural a fost făcut în anul 2015 când am realizat prima instalație de producere și dozare a maielei lichide, cu o capacitate de producție de 6.000 litri în județul Maramureș.

De atunci și până în prezent, am instalat împreună cu CEPI SPA capacități de producție a maielei care însumează peste 65.000 litri.

Instalaţiile CEPI oferă posibilitatea utilizării materiilor prime naturale şi reducerea costurilor cu personalul

Principalul avantaj al utilizării acestor instalații de maiele este folosirea materiilor prime naturale, fără amelioratori. S-a observat o tendință constantă în creșterea cererii pentru astfel de produse. Pe timp de pandemie, oamenii au avut timpul necesar să reconsidere obiceiurile alimentare și utilizarea de produse cât mai naturale și au realizat că se pot hrăni mai sănătos decât o făceau înainte purtați de graba de zi cu zi.

Pe lângă certul avantaj al utilizării unor materii prime naturale, există și alte beneficii imediate de natură economică, cum ar fi reducerea costurilor cu personalul manipulant și cel direct productiv, reducerea costurilor cu drojdia, minimizarea pierderilor de materie primă.

Flexibilitate totală în abordarea proiectului investiţional

Capacitățile de producție disponibile încep de la 180 litri și sunt personalizabile în funcție de necesitățile clientului. De asemenea, capacitățile de stocare a materiilor prime sunt variate și personalizabile, astfel încât există o flexibilitate totală în abordarea proiectului investițional, cu capacități ce pot fi adăugate ulterior investiției inițiale în cazul în care bugetul este limitat.

Avansul tehnologiei, chiar dacă procesele sunt conduse de o ”inteligență artificială”, a ajutat enorm și în această direcție a trecerii spre natural, prin facilitarea unui control foarte precis al proceselor de producție și eficientizarea consumurilor de materii prime, creând astfel premisa unor noi investiții în capacități de producție într-un timp mai scurt.

Proprietarii de afaceri din acest domeniu au acum libertatea de a-și controla propriul business din fața telefonului sau laptopului, de acasă sau din oricare colț al lumii, preocupându-se de creșterea afacerii fără a mai pierde timpul în producție, controlând dacă toate procesele se desfășoară conform procedurilor și planului de producție.

Aceștia au scăpat și de grija reclamațiilor din partea potențialilor clienți nemulțumiți prin faptul că pot verifica oricând proveniența materiilor prime utilizate în ciclul de producție reclamat, instalația asigurându-le trasabilitatea proceselor de stocare-dozare.

Know-how-ul, miile de proiecte realizate, precum şi stocul impresionant de piese de schimb, echipamentele de ultimă generație și suportul service, pot face din soluțiile CEPI, prima opțiune investițională a companiilor ce activează pe piața panificației și patiseriei, aducând plus-valoare acestora.

 

Articol realizat de Eugen Solzaru, Responsabil vânzări Nova Pan – Divizia Mori, Instalaţii Stocare Transport Dozare

Citiți mai multe despre Pâinea cu maia pe site-ul Arta Albă!

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.