Cu valoare de simbol, reunind elementele primordiale – apă, foc şi pământ, prin rod – pâinea a hrănit, la propriu şi la figurat, toate civilizaţiile, de-a lungul istoriei. Pâinea a însemnat supravieţuire în timp de foamete, dar şi putere pentru conducătorii care au înţeles principiul „cine are pâinea are puterea”. Pâinea a purtat destinul unor frământate cronologii. O regăsim în Biblie, dar şi pretext de războaie şi revoluţii.
Istoricii au mărturii că, încă de-acum 15.000 de ani, în Egiptul paleoliticului superior, se cocea pâine. Egiptenii sunt şi cei care au descoperit maiaua naturală, minunea aluatului dospit. Grecii au desăvârşit, prin secolul V î.e.n, meşteşugul brutăriei. De atunci, ,,Artos”, pâinea dospită cu maia, a rămas pâinea de sărbătoare a grecilor.
În primul tratat despre arta brutăriei, scris la Paris de Paul-Jacques Malouin în 1767, găsim ample detalii despre cum se prepara maiaua naturală.
Pâinea cu maia este şi pâinea strămoşească a românilor. Doar secolul XX a detronat vremelnic maiaua, sub ispita unor drojdii comerciale. Acum, când tot mai mulţi oameni conştientizează cât de importantă este revenirea la alimentaţia sănătoasă, reîntoarcerea la pâinea cu maia pare a fi soluţia căutată. Un complex de calităţi, într-o reţetă simplă: apă, făină şi focul cuptorului.
De ce este bună pâinea cu maia
Mâncarea sănătoasă nu e o modă, ci un nou mod de viață, care ne provoacă să revenim la rețetele tradiționale. Așa s-a întors în viața noastră pâinea cu maia. Această pâine tradițională ne aduce, pe lângă beneficiile de sănătate și calitățile sale nutritive, gustul și aromele din casa bunicilor.
Este mai gustoasă
Fiind o pâine 100% naturală, pâinea cu maia este mai gustoasă și mai sănătoasă în comparație cu cea făcută din aluat dospit cu drojdie. Atât aroma, cât și textura sunt superioare, coaja pâinii cu maia este mai crocantă, iar miezul este elastic și aerat.
Termen de garanție mai mare
Un avantaj al pâinii cu maia este termenul de garanție mai mare. Datorită acidității, pâinea cu maia îmbătrânește altfel. Înfășurată într-o pânză naturală, care o lasă să respire, pâinea nu va mucegăi și miezul va rămâne proaspăt pentru mai multă vreme, chiar dacă i se va întări coaja.
Este mai nutritivă
Maiaua neutralizează acidul fitic din cereale, acid care împiedică absorbția mineralelor de către organism. Astfel, mineralele din cerealele integrale, precum fierul, zincul și magneziul, sunt mai ușor asimilate și pâinea devine mai nutritivă.
Ușor digerabilă
Maiaua îi dă pâinii o structură specială, care o face ușor digerabilă. Diferitele tipuri de drojdii sălbatice existente pe coaja bobului de grâu și în aer fermentează, spărgând proteinele de gluten și gliadină în porțiuni diferite ale grâului și astfel pâinea devine mult mai ușor de digerat.
Glutenul devine mai tolerabil
Pentru cei cu intoleranță la gluten, precum și pentru copiii cărora nu le sunt recomandate produsele cu gluten, pâinea cu maia este o alternativă sănătoasă, pentru că, prin fermentația cu maia, proteinele din gluten sunt dezactivate parțial sau chiar total.
Indicată persoanelor cu diabet
Mark Sircus, membru al International Medical Veritas Association, subliniază că fermentarea îmbunătățește proprietățile. Astfel, pâinea cu maia are un indice glicemic mai scăzut, de 68, fiind mai ușor tolerată de persoanele cu diabet, pe când cea produsă cu drojdie are indicele glicemic 100.
Benefică pentru flora intestinală
Pâinea dospită natural, datorită beneficiilor fermenților, recreează treptat populația de bacterii digestive din tractul intestinal, rezultând o îmbunătățire a digestiei. Pâinea cu maia conține doar trei ingrediente: apă, făină și sare, rezistând chiar și o săptămână fără să se degradeze. În vreme ce pâinea obișnuită, cu drojdie, începe să se altereze la scurt timp după ce a fost scoasă din cuptor, pâinea cu maia continuă, pentru câteva zile, să se îmbunătățească nutritiv, deoarece drojdia naturală din interiorul ei încă mai lucrează.
Argumentele unor voci avizate
Domnica și Gheorghe Onea, satul Viscri, familia de la care Prințul Charles a gustat pâine cu maia
„Când a fost la noi în sat, i-am trimis Prințului Charles să guste pâinea noastră, împreună cu câteva dintre dulcețurile pe care le facem pentru turiști. Ne-am gândit să îi dăm și dânsului să deguste, că poate i se face poftă de la atâta miros. Am aflat că i-au plăcut mult produsele noastre, mai ales pâinea. Rețeta am moștenit-o de la bunicii noștri. Ca ingrediente, folosim doar făină, apă, sare și maia, totul pregătit cu o seară înainte”.
Kovacs Bela, Tg. Mureș, proprietar de brutărie tradițională fondată în 1932
„Fără maia bună, nu faci pâine bună. E foarte important să ducem mai departe tradiția și să coacem produse sănătoase. Observăm în ultima vreme că oamenii se interesează tot mai mult să trăiască sănătos și de aceea caută produse fără conservanți, fără aditivi, fără E-uri. Iar noi asta facem. Pâinea noastră înseamnă maia, făină, sare și apă. E foarte important însă ca și făinurile să fie de calitate, fără amelioratori. Greu am găsit o moară cu care să lucrăm“.
Luca Adrian, Brașov, brutar şi proprietar de brutărie artizanală de pâine cu maia
„Am învățat să facem pâine bună, sănătoasă, numai bună de pus pe masă. Prin fermentare, maiaua aduce doar beneficii, spre deosebire de drojdia din comerț. Așa a ajuns pâinea noastră pe multe mese și a binecuvântat multe familii cu simplitatea și cumințenia ei. Și a hrănit multe guri flămânde și a bucurat multe suflete frumoase. De asta ne place pâinea noastră. Ne place să o mâncăm, să o facem și să o împărțim. Pentru că mulți oameni frumoși a îngrămădit în jurul nostru”.
Blogul „Arta Albă“ vă dezvăluie, în articolul Rețetă pentru maiaua de început, reţeta de drojdie naturală a celebrei chef Sara Papa, lector şi scriitor, expert în produse de panificaţie cu maia.
Găsiţi AICI arte reţete pentru pâine cu maia
Reţetă pentru pâine cu maia naturală
Reţetă pentru pâine cu două tipuri de maia şi ierburi de Provence