Industria de panificație – provocări la nivel global

•Industria de panificație la nivel mondial este de așteptat să facă față provocării de a adopta tehnologii și ingrediente sustenabile și eficiente.

Parte importantă din dieta omenirii de mii de ani, pâinea rămâne în continuare o componentă esențială a alimentației zilnice la nivel global. Astfel, nu este deloc surprinzător că piața globală de panificație nu dă semne de încetinire, ci se estimează că va crește la peste 672 miliarde de USD până în 2026.

În ciuda acestei perspective pozitive, la nivel mondial, ultimii ani au fost presărați de provocări pentru industria de panificație. Începând cu pandemia de Covid -19 și până la actuala criză geopolitică globală, secondată de inflația pe scară largă, toate aceste evenimente au afectat dramatic industria de panificație, de la disponibilitatea ingredientelor, la distribuția produselor și, nu în ultimul rând, la prețurile acestora.

Industria de panificație

La toate acestea se adaugă și exigențele consumatorilor, care își doresc ca produsul lor de panificație să aibe un gust și o textură satisfăcătoare, respectând în același timp trendurile în ceea ce privește sănătatea nutrițională. Totodată, își doresc un produs obținut prin mijloace sustenabile, dar care să fie în continuare o sursă accesibilă pentru alimentație.

Rămâne ridicat și interesul consumatorilor pentru produsele organice și gluten-free, precum și pentru sortimentele care promit susținerea imunității, sau sunt integrabile în diverse diete. Pentru a satisface toate aceste atribute, în contextul dificil la nivel global, industria de panificație trebuie să facă față multor provocări. Astfel se caută soluții inovatoare pentru a putea asigura rețele de distribuție solide și produse de panificație gustoase și nutritive, care să își păstreze prospețimea mai multă vreme și care să fie obținute folosind mijloace sustenabile.

Piața de panificație actuală

Cele mai mari provocări la care este supusă industria de panificație în prezent sunt costurile ridicate ale materiilor prime și necesitatea adaptării la tehnologii sustenabile.

Pandemia a afectat întreaga industrie alimentară; închiderea frontierelor din întreaga lume a dus la întreruperi severe în lanțurile de aprovizionare, făcând dificil accesul la materiile prime de bază. Blocajele și perioadele impuse de izolare au perturbat, de asemenea, forța de muncă globală ducând astfel la diminuarea producțiilor. Severa creștere a costurilor la combustibili aduce și ea probleme în piața de profil.

Războiul ruso-ucrainean adaugă și mai multă volatilitate aprovizionării globale cu cereale și ulei de floarea-soarelui. Împreună, Rusia și Ucraina asigură o treime din necesarul de grâu al lumii, iar regiunile afectate de criza cerealelor trebuie să caute surse alternative pentru importul de grâne. Dacă SUA, UE și Australia sunt autosuficiente în ceea ce privește producția de grâu, Africa se bazează în mare măsură pe grâul ucrainean și rusesc.

Cu o presiune tot mai mare asupra lanțului de aprovizionare al industriei de panificație, nu este o surpriză faptul că prețul materiilor prime este în continuă fluctuație. Acest lucru forțează morarii și brutarii să găsească ingrediente și soluții inovatoare pentru tehnologiile de producție.

Reducerea risipei alimentare

Îngrijorările privind sănătatea mediului și risipa alimentară afectează și ele industria de panificație. Aproximativ 1,3 miliarde de tone de alimente se pierd sau se risipesc anual, pâinea fiind unul dintre produsele cel mai frecvent risipite.

Industria de panificație

Pentru a contracara acest lucru, industria de panificație introduce folosirea de ingrediente inovatoare pentru a eficientiza procesarea și a contribui la reducerea presiunii costurilor. Pe lângă acestea, tot mai mulți producători din industria de panificație aleg echipamente profesionale adaptate unui consum eficient de energie, linii de producție smart, care reduc semnificativ costurile de producție.

Compania DSM Food & Beverage, cu sediul principal în Olanda și cu filiale în întreaga lume, oferă în piața de profil un amestec de enzime alternative care pot reduce dozele de acid ascorbic necesare în produsele de panificație, menținând în același timp o textură și o creștere optimă. Aceeași companie dezvoltă și un înlocuitor pentru emulgatori, și anume gama de enzime Panamore®, care pot ajuta la îmbunătățirea elasticității aluatului, a performanței la coacere, la evitarea unei consistențe sfărâmicioase, păstrând în același timp calitatea și textura produsului finit, indiferent că vorbim despre o pâine obișnuită sau de o baghetă.

Nu există însă o soluție unică pentru fiecare rețetă, colaborarea între brutari, morari și producătorii de ingrediente sau echipamente inovatoare fiind vitală pentru industria de panificație la nivel global. Cererea în creștere pentru produsele de panificație obținute prin tehnologii sustenabile, care arată și au un gust optim, dar în același timp păstrează și un profil nutrițional de calitate superioară, sunt punctele pe care trebuie să le atingă cei care își doresc un loc de top pe piața mondială de panificație.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă.

Citiți pe Arta Albă și: Băuturi pe bază de plante –  alternativele laptelui de origine animală

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.