Puterea de cumpărare în Europa pentru anul 2022

• Puterea de cumpărare în Europa pentru anul 2022 a fost analizată de către compania de cercetare de piață GFK.

Compania de cercetare de piață GFK a efectuat un studiu în urma căruia a lansat harta puterii de cumpărare pentru Europa anului 2022. Pornind de la tonuri de albastru închis, care reflectă cea mai mică putere de cumpărare și mergând spre nuanțe de roșu sau vișiniu, reflectând cea mai ridicată putere de cumpărare, harta ilustrează și analiza fragmentată a fiecărui stat în parte, pe formele de organizare specifice țării respective: comitat, județ, oraș, regiune. Acest lucru este necesar datorită faptului că dezvoltarea zonelor nu este întotdeauna uniformă.

Puterea de cumpărare în Europa pentru anul 2022

Aceeași companie de cercetare de piață, citată de Ziarul Financiar, a analizat și puterea de cumpărare pentru România anului 2021, prognoza pentru anul 2022 fiind destul de sumbră, în perspectiva unei inflații la o valoare de peste 10%. La debutul anului 2022, în condițiile în care, la nivelul întregii țări, majorările salariale nu reușesc să egaleze scumpirile, analiștii prevedeau o scădere drastică în puterea de cumpărare a românilor.

Puterea de cumpărare a României

Analiza companiei GFK  arată că, pentru anul 2021, un locuitor al României a avut în medie 7.453 de euro pentru cheltuială. Asta înseamnă că în fiecare lună suma de cheltuit s-a ridicat la circa 620 de euro, cu 50% mai mică decât media europeană. Și totuși, la nivel național, zece județe din România, inclusiv Bucureștiul, au o putere de cumpărare mai mare sau egală cu media națională, ridicând cifrele statistice.

Puterea de cumpărare în Europa pentru anul 2022

La nivel european, România nu este printre cele mai sărace din zona sud-estică, deși puterea de cumpărare este redusă. În aceeași situație se află și țări precum Polonia și Ungaria. Datele oferite de compania de cercetare de piață GFK arată că cele mai sărace state din Europa sunt Ucraina, Republica Moldova, Albania și mare parte a Turciei. Statele aflate la cele două extreme sunt Ucraina, cu cea mai mică putere de cumpărare și Norvegia, cu cea mai mare putere de cumpărare la nivel european.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă.

Citiți pe Arta Albă și: Amarantul, o pseudocereală fără gluten

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.