Studiu: Produsele de unică folosință biodegradabile și riscurile migrației glutenului în alimente

• Un studiu recent realizat de cercetători de la Institutul de Tehnologie din Karlsruhe, Germania, scoate la iveală riscurile potențiale pe care accesoriile biodegradabile care vin în contact cu alimentele le pot prezenta pentru consumatorii cu boală celiacă sau alergie la grâu, din cauza migrației glutenului.

În contextul unei preocupări tot mai mari pentru mediu și a reglementărilor stricte privind utilizarea plasticului, industria alimentară se îndreaptă tot mai mult către utilizarea materialelor biodegradabile pentru produsele care întră în contact cu alimentele. Însă, această tranziție aduce cu sine noi provocări, în special în ceea ce privește siguranța alimentară.

Studiul realizat de cercetătorii germani atrage atenția asupra unui aspect important care până acum a fost în mare parte ignorat, dar care necesită acțiuni imediate din partea autorităților și a industriei alimentare.

Biopolimerii obținuți din resurse agricole, cum ar fi tărâțele de grâu, paiele de grâu și grișul, au fost integrați în produsele de unică folosință biodegradabile, ca parte a unui efort global de a reduce impactul plasticului asupra mediului. Cu toate acestea, materialele pe bază de grâu și secară pot transfera gluten în alimente, punând în pericol sănătatea anumitor categorii de consumatori. În Uniunea Europeană, unde unele materiale plastice de unică folosință au fost interzise, facilitând astfel adoptarea biopolimerilor în produsele de unică folosință pentru alimente, nu există în prezent cerințe legislative care să impună etichetarea alergenilor pe aceste produse.

Pentru a evalua riscul real de migrație a glutenului, cercetătorii germani au testat șase tipuri diferite de accesorii de unică folosință biodegradabile: farfurii, furculițe, cuțite, paie și pahare fabricate din diverse combinații de tărâțe de grâu, griș de grâu dur, acid polilactic, paie de secară și tărâțe de ovăz. Aceste materiale au fost supuse unor teste riguroase în condiții similare cu cele de utilizare normală, pentru a determina gradul de migrație a glutenului în alimentele solide și lichide.

Produsele de unică folosință biodegradabile

Migrarea Glutenului în Alimente

Studiul a relevat că migrarea glutenului depinde în mare măsură de proprietățile materialului din care este făcut produsul, precum și de durata contactului și de compoziția alimentelor. Dintre cele șase materiale testate, glutenul a migrat în lichide din patru dintre acestea: două tipuri de paie fabricate din griș de grâu dur, farfuriile din tărâțe de grâu și cupele dintr-o combinație de tărâțe de ovăz și făină de grâu. De asemenea, glutenul a fost detectat în alimente solide fără gluten, după ce acestea au fost în contact cu farfuriile biodegradabile.

Interesant este că nu a fost detectată migrarea glutenului din tacâmuri, probabil din cauza timpilor scurți de contact și a suprafețelor de contact reduse. De asemenea, paiul fabricat din paie de secară nu a prezentat migrarea glutenului, deoarece acest material nu conține gluten.

Produsele de unică folosință biodegradabile

Aceste descoperiri trag un semnal de alarmă privind necesitatea unei reglementări mai stricte și a unei monitorizări atente a accesoriilor biodegradabile care vin în contact cu alimentele, în special în contextul protejării sănătății consumatorilor vulnerabili, cum ar fi cei cu boală celiacă sau alergie la grâu.

Soluțiile sustenabile reprezintă calea de urmat pentru protejarea mediului, dar nu trebuie să compromită siguranța alimentară. Într-o perioadă în care produsele de unică folosință biodegradabile devin tot mai comune, este vital ca acestea să fie evaluate riguros pentru a preveni orice risc potențial asupra sănătății consumatorilor.

Sursa articol: Gluten migration from biodegradable food contact materials poses a risk to celiac disease patients, autori Johanna Mossburger și Katharina Anne Scherf.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Einkorn – soluția pentru un grâu de panificație mai rezistent?

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.