Proiectul European „EURO-PLANT-ACT”: O Cooperare Transnațională pentru Inovația în Domeniul Plantelor Medicinale

• Proiectul „EURO-PLANT-ACT”, intitulat „Cooperare pentru implementarea metodelor inovatoare de evaluare a plantelor medicinale cu roluri centrale în farmacie, agricultură și nutriție”, a fost un parteneriat strategic transnațional co-finanțat din fonduri europene, desfășurat între septembrie 2022 și august 2024.

Acest proiect, având ca manager pe Dr. ing. Daniela Voica, vicepreședinte ROMPAN,  a fost coordonat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, România, și a implicat parteneri de prestigiu din Europa, printre care se numără Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara, România, Universitatea Osip Juraj Strossmayer din Osijek, Croația, Universitatea din Calabria, Italia, și Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase (ROMPAN).

EURO-PLANT-ACT
Dr. ing. Daniela Voica, vicepreședinte ROMPAN, Manager de Proiect

Obiectivul principal al proiectului a fost dezvoltarea unei colaborări la nivel european pentru transferul de cunoștințe și bune practici în domeniul plantelor medicinale cu aplicații în agricultură, farmacie și nutriție. Printre realizările marcante ale proiectului se numără dezvoltarea unei curricule inovatoare pentru cursul „Managementul plantelor medicinale – de la cultivare la siguranța consumatorului”, destinat formării continue a specialiștilor și instruirea noilor experți, vizând un număr de 10 experți și 60 de tineri masteranzi și doctoranzi. De asemenea, informarea populației prin activități de diseminare a jucat un rol important.

Proiectul a subliniat, de asemenea, rolul esențial al plantelor medicinale în îmbunătățirea produselor din industria alimentară, evidențiind beneficiile acestora în produse de panificație și patiserie. ROMPAN a avut un rol activ în dezvoltarea conținutului referitor la activitatea plantelor medicinale împotriva bacteriilor patogene prevalente în industria alimentară și la utilizarea acestor plante ca ingrediente cu valoare adăugată în produsele de panificație și patiserie funcționale, organizând inclusiv un workshop dedicat tehnologiilor alimentare dietetice și plantelor medicinale, contribuind în acest mod la creșterea nivelului de inovare în industrie.

EURO-PLANT-ACT

„Tehnologia alimentelor dietetice și plantele medicinale”

Workshop-ul a fost organizat pe 28 martie 2024 de ROMPAN (Patronatul Român din Industria de Morărit, Panificație și Produse Făinoase), cu tema „Tehnologia alimentelor dietetice și plantele medicinale”. La acest workshop au participat 43 de specialiști din industria alimentară, unde au fost prezentate curricula și suportul de curs.

Plantele medicinale pot fi integrate sub formă de plante întregi, extracte sau uleiuri esențiale, având multiple beneficii, precum îmbunătățirea proprietăților senzoriale, creșterea capacității antioxidante și oferirea de proprietăți antimicrobiene.

Astfel, plantele medicinale, precum mărarul, pătrunjelul, salvia, busuiocul și cimbrul, sunt utilizate pentru a condimenta produsele și a le îmbunătăți caracteristicile senzoriale. De exemplu, adăugarea chimenului poate îmbunătăți parametrii de calitate ai pâinii, respectv volumul și porozitatea.

Extractele de plante, cum ar fi cele de Camellia sinensis (ceai verde), Asparagus racemosus și Curcuma longa, sunt eficiente în creșterea capacității antioxidante a produselor de panificație fără a afecta negativ proprietățile senzoriale.

EURO-PLANT-ACT

Uleiurile esențiale din plantele medicinale, în special din familiile Lamiaceae și Umbelliferae, au fost recunoscute pentru activitatea lor antimicrobiană. Aceste uleiuri pot prelungi termenul de valabilitate al produselor. Studiile au arătat că uleiurile esențiale extrase din semințele de muștar și chimen negru au prezentat activitate fungicidă împotriva diferitelor specii de ciuperci.

Proiectul subliniază beneficiile semnificative ale integrării plantelor medicinale în produsele de panificație și patiserie, contribuind la diversificarea și îmbunătățirea aspectelor nutriționale și funcționale ale acestora. Utilizarea cu succes a acestor ingrediente necesită o formulare atentă și o asigurare strictă a calității pentru a maximiza avantajele oferite.

EURO-PLANT-ACT

Sursa articol: Comunicat de Presă

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor-Șef Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Adunarea Generală ROMPAN 2024

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.