• O echipă de cercetători brazilieni de la Universitatea din São Paulo a obținut o varietate de pâine funcțională care ar putea ajuta la prevenirea astmului.
• Studiul oamenilor de știință deschide noi orizonturi în domeniul alimentelor funcționale și ar putea conduce la soluții inovatoare pentru gestionarea unor afecțiuni comune.
Astmul este una dintre cele mai frecvente afecțiuni respiratorii din lume, afectând aproximativ 20 de milioane de persoane doar în Brazilia și cauzând anual în jur de 350.000 de spitalizări în sistemul public de sănătate brazilian. Deși cauzele exacte ale acestei afecțiuni nu sunt pe deplin cunoscute, se știe că este legată de factori precum mediul, alimentația și microbiota intestinală.
Cercetătorii brazilieni au dezvoltat astfel o formulă de pâine funcțională, care conține o tulpină de drojdie de bere cu proprietăți probiotice, denumită Saccharomyces cerevisiae UFMG A-905. Această tulpină de drojdie a demonstrat capacitatea de a atenua simptomele astmului în testele efectuate pe șoareci. Drept urmare, a fost depusă o cerere de brevet pentru această formulă în Brazilia, marcând un pas important în potențiala utilizare a acestui produs pentru prevenirea astmului la oameni.
Pâinea cu probiotice a cercetătorilor brazilieni reprezintă o inovație remarcabilă în domeniul nutriției și sănătății publice, oferind o metodă potențial eficientă și accesibilă de prevenire a astmului și asta datorită faptului că este un aliment de bază consumat la scară largă și ușor de distribuit. Iar inovațiile de acest tip sunt esențiale pentru diversificarea opțiunilor de tratament și pentru îmbunătățirea calității vieții persoanelor afectate de astfel de afecțiuni cronice.
Studiul, care a fost publicat în revista Current Developments in Nutrition, a implicat colaborarea cercetătorilor de la mai multe instituții academice prestigioase din Brazilia, inclusiv Universitatea din São Paulo (USP), Universitatea de Stat din Campinas (UNICAMP) și Universitatea Federală din Minas Gerais (UFMG).
Testarea și rezultatele studiului
Pentru a evalua eficacitatea pâinii funcționale, cercetătorii au testat trei tipuri diferite de pâine: una fermentată cu drojdie comercială, alta cu S. cerevisiae UFMG A-905 și o a treia variantă care includea drojdia S. cerevisiae UFMG A-905 împreună cu microcapsule ce conțineau drojdie vie. Microcapsulele au fost adăugate pentru a îmbunătăți viabilitatea și activitatea probiotică a drojdiei în timpul procesului de coacere, protejând astfel compușii bioactivi și probiotici la temperaturi ridicate.
Șoarecii astmatici au fost hrăniți cu cele trei tipuri de pâine timp de 27 de zile. La finalul experimentului, s-a constatat că șoarecii care au consumat pâinea fermentată cu S. cerevisiae UFMG A-905 prezentau o reducere semnificativă a inflamației căilor respiratorii și a nivelurilor de biomarkeri specifici astmului, cum ar fi interleukinele 5 și 13 (IL5 și IL13). În plus, șoarecii care au consumat pâinea ce conținea drojdia microcapsulată au arătat o reducere a hiperreactivității căilor respiratorii și a nivelurilor de IL17A, un alt biomarker asociat cu astmul.
Chiar dacă studiul a fost promițător, cercetătorii recunosc că există unele limitări, cum ar fi faptul că nu a fost analizată și varianta de pâine fermentată cu drojdie comercială și microcapsule sau lipsa evaluării supraviețuirii microcapsulelor după coacere. Cu toate acestea, rezultatele obținute indică un potențial semnificativ pentru această pâine funcțională ca opțiune de prevenire a astmului. Următoarea etapă în cercetare va consta în dezvoltarea unui protocol pentru un studiu clinic care să observe efectele drojdiei S. cerevisiae UFMG A-905 asupra oamenilor.
Sursa articol: A Functional Bread Fermented with Saccharomyces cerevisiae UFMG A-905 Prevents Allergic Asthma in Mice
Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor-Șef Arta Albă
Citiți pe Arta Albă și: Coloranții alimentari obținuți prin procesul de fermentare