Îndulcitor CarobWay – alternativă la zahăr

• Start-up-ul FoodTech CarobWayTM, Ltd. a lansat primul său îndulcitor cu indice glicemic (IG) scăzut și cu etichetă curată.

Aducând beneficiile nutriționale ale străvechiului fruct de roșcove pe masa consumatorului modern, noul îndulcitor CarobWay este derivat din fructe întregi de roșcove, cunoscute și sub numele de carob, și susține sănătatea și starea de bine, oferind în același timp gust dulce preparatelor.

Arborele de roșcove (Ceratonia siliqua L.) aparține familiei Leguminosae (sin. Fabaceae) din ordinul Rosales și este cultivat pe scară largă în bazinul mediteranean. Turcia este unul dintre teritoriile natale ale roșcovelelor sălbatice și de cultură. Fructul este o păstaie cu pulpă și semințe, pulpa reprezentând 90% din greutatea sa totală când este uscat.

Îndulcitor CarobWay

Deși nu există statistici exacte disponibile cu privire la producția mondială anuală, se produc aproximativ 315.000 de tone de roșcove pe an. Turcia contribuie cu 4,8% din producția de roșcove, celelalte țări producătoare și exportatoare principale fiind Spania, Italia, Portugalia, Maroc, Grecia și Cipru.

Roșcovele – bogate în nutrienți

Roșcovele sunt o sursă bogată de zaharuri, minerale și antioxidanți polifenolici. Studii recente s-au concentrat în special asupra componentelor nutraceutice ale acestui fruct, iar carobul s-a dovedit a fi eficient în reducerea colesterolului LDL din sânge și a glicemiei postprandiale la pacienții cu diabet zaharat de tip II, datorită compusului numit D-pinitol, un carbohidrat care are un efect asemănător insulinei. De regulă păstăile de roșcove sunt măcinate și se folosesc sub formă de pudră, înlocuind parțial sau chiar total pudra de cacao.

Îndulcitor CarobWay

Înlocuitorul natural de zahăr produs de CarobWay se poate utiliza pentru a îndulci aproape orice produs alimentar sau băutură, adăugând acestora profilul nutrițional al roșcovelor. Spre deosebire de majoritatea îndulcitorilor pe bază de carob, care pot avea o ușoară notă amară, îndulcitorul CarobWay este curat și aromat, cu note de caramel delicate și plăcute.

Îndulcitorul CarobWay  produce zero deșeuri, este fabricat din păstăi fără semințe și este disponibil sub formă de sirop. Iar, în urma cercetărilor extinse, specialiștii companiei au ales pentru producerea lui soiuri specifice de carob care cresc la nivel local și ale căror fructe sunt deosebit de aromate.

De altfel, abordarea companiei CarobWay este axată pe potejarea mediului, misiune probată și de alegerea carobului pentru produsul inovator de îndulcire. Prin însăși natura lor, roșcovele au capacități mari de captare și stocare a carbonului și se pot cultiva cu succes pe terenuri marginale. Susțin diversitatea ecosistemelor și chiar ajută la prevenirea incendiilor de pădure.

Îndulcitor CarobWay

Protejarea mediului înconjurător

Start-up-ul CarobWay integrează în operațiunile sale programul „De la fermă la furculiță“, și se angajează să aplice practici de comerț echitabil, asigurând în același timp un lanț de aprovizionare stabil. Eliminând deșeurile și păstrând toate calitățile carobului, utilizează întregul fruct – semințe și pulpă – pentru a crea ingrediente inovatoare pentru industria alimentară, suplimente alimentare și produse cosmetice, cu eficacitate argumentată științific.

Compoziția unică a noului îndulcitor include diverse zaharuri, plus poliolul D-pinitol, precum și urme de fibre solubile și polifenoli. D-pinitolul, cu o dulceață de aproximativ 50% din cea a zaharozei, este un compus natural care se găsește în plante și, în special, în fructele de carob. Până în prezent, au fost dezvăluite peste 30 de bioactivități benefice ale D-pinitolului, prin intermediul a numeroase studii publicate în reviste de specialitate.

În primul rând, cercetările au arătat că persoanele care au consumat sirop și pudră de roșcove bogate în D-pinitol au avut niveluri mai scăzute de glucoză în sânge în comparație cu grupul de control. Cercetătorii sugerează că acest efect s-ar putea datora posibilei sale funcții asemănătoare insulinei și capacităților naturale puternice de antidiabetic și de reglare a insulinei. Dar, de asemenea, s-a dovedit a fi promițătoare și ca potențială substanță activă anti-Alzheimer, anticancerigenă, antioxidantă și antiinflamatoare, iar, în plus, are capacitatea de a susține imunitatea și sănătatea ficatului.

Potrivit în diete restrictive

CarobWay a efectuat un studiu de biodisponibilitate folosind modelul SHIME in vitro, un sistem de simulare dinamică care imită condițiile și funcționalitatea sistemului digestiv uman, permițând cercetătorilor să studieze activitatea enzimatică asupra compușilor alimentari atunci când aceștia întâlnesc stomacul și intestinul subțire.

Studiul a demonstrat că D-pinitolul este biodisponibil ( se absoarbe rapid și în cantitate suficientă pentru a fi eficient ), în timp ce celelalte zaharuri din roșcove sunt absorbite lent. Aceasta este o veste bună pentru consumatorii prediabeticii care pot în acest fel să se bucure de produse de patiserie și dulciuri.  În urma rezultatelor promițătoare ale studiilor efectuate de cercetătorii companiei CarobWay pe ingredientele pe bază de roșcove, start-up-ul israelian a lansat un baton energizant pe bază de plante și bomboane gumate cu îndulcitor CarobWay.

În condițiile în care consumatorii caută produse cu etichete curate, care sunt mai bune pentru sănătate și mai bune pentru planetă, este dificilă crearea unui îndulcitor care să respecte aceste cerințe. Însă îndulcitorul CarobWay este un îndulcitor natural, un ingredient care ajută companiile de produse alimentare și băuturi să obțină o etichetă mai curată pentru produsele lor.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: O nouă eră de instabilitate economică globală

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente