Gustul – criteriul definitoriu în alegerea produselor pe bază de plante

• Trendul din ultima perioadă determină consumatorii să se orienteze către alternativele pe bază de plante.

Studii recente demonstrează că preocupările legate de sustenabilitate și de sănătate au schimbat comportamentul consumatorilor, aceștia alegând, din ce în ce mai des, alternativele pe bază de plante la produsele convenționale.

Cu toate acestea, experiența gustativă a produselor din ingrediente alternative celor de proveniență animală continuă să fie percepută drept deficitară, arată un studiu realizat de Kerry Group, compania producătoare de ingrediente. Cercetarea a împărțit consumatorii în trei mari categorii: flexitarieni, vegani și vegetarieni.

Studiul a relevat faptul că flexitarieni, grupul cheie de consumatori care determină creșterea popularității produselor pe bază de plante, sunt mai critici decât consumatorii vegani și vegetarieni atunci când vine vorba de gust.

Gustul - criteriul definitoriu

Produsele pe bază de plante: sănătoase și ecologice

Unii consumatori declară că aleg produsele pe bază de plante pentru că le consideră mai sănătoase, în timp ce mare parte dintre aceștia își bazează alegerea pe considerente ecologice. Însă, chiar dacă durabilitatea este factorul determinant pentru a alege produsele pe bază de plante, consumatorii nu sunt dispuși să facă compromisuri în ceea ce privește gustul și caută produse care să fie cât mai aproape de experiența gustativă a celor cu ingrediente de origine animală.

Flexitarianismul este un regim alimentar, sau mai degrabă un mod de viață, care presupune o flexibilitate în ceea ce privește consumul de alimente de origine animală. Aceasta înseamnă nu eliminarea din alimentație, ci reducerea consumului de carne, pește și alte produse de origine animală. Se consideră că o astfel de alegere ar putea reprezenta soluția pentru limitarea încălzirii globale.

Consumatorul flexitarian se înscrie în grupul de consumatori care încearcă în mod activ să își reducă consumul de carne și lactate, determinând astfel creșterea sectorului de alimente pe bază de plante în întreaga lume. Cu toate acestea, deoarece consumă în continuare carne și produse lactate, așteptările lui privind gustul produselor din vegetale sunt determinate de aceste experiențe, fiind mai critic față de produsele pe bază de plante disponibile în prezent pe piață.

Gustul - criteriul definitoriu

Flexitarianul – mai critic cu produsele pe bază de plante

Pentru alimentele pe bază de plante, asigurarea unui gust deosebit poate fi o provocare pentru producătorii de materii prime, care se văd nevoiți să dezvolte și să furnizeze soluții nutriționale inovatoare și durabile pentru consumatorii din întreaga lume.

Asigurarea unei experiențe gustative deosebite – dobândită prin gust, aspect, textură – este extrem de complexă, iar în cazul alimentelor pe bază de plante este și mai dificilă, deoarece ștacheta este stabilită la un nivel ridicat, carnea, ouăle și produsele lactate reprezentând punctul de referință.

În același timp, cererea pentru noi alimente pe bază de plante nu dă semne de încetinire. Consumatorii au așteptări din ce în ce mai mari de la alternativele la carne, ouă și produse lactate, ceea ce a accelerat inovația în această categorie, creând o piață diversă, cu o gamă variată de produse din care se poate alege.

Gustul - criteriul definitoriu

Tehnologia alimentară avansează rapid pentru a ține pasul cu ritmul pieței, oferind soluții noi în materie de gust, textură și nutriție. Cu 10 miliarde de oameni care trebuie hrăniți în mod durabil până în 2050, tranziția la produse bazate pe plante este abia la început.

Oferirea unui gust deosebit, împreună cu o nutriție îmbunătățită și dovezi de sustenabilitate, vor reprezenta cheia succesului pentru această categorie de produs. Din acest motiv, producătorii, atât de materii prime cât și de produse finite, sunt într-un proces continuu de dezvoltare de noi produse alternative, experimentând și inovând pentru a satisface exigențele consumatorului prin produse sănătoase, hrănitoare, sustenabile și de origine vegetală.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Mixuri și concentrate pe bază de plante în panificație, patiserie și cofetărie

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.