• Cea mai scumpă înghețată din lume, deținătoare a titlului de Guinness World Records, Byakuya este cu siguranță o creație neobișnuită și prețioasă.
Brandul japonez de înghețată Cellato și-a propus să cucerească mult râvnitul titlu de Guinness World Records, creând un desert special, realizat din ingrediente rare. Înghețata „Noapte albă“ este descrisă pe site-ul Cellato drept un „gelato“, o aluzie la originile sale italiene, care „te va delecta până la nivel celular“.
Această experiență luxoasă oferită de desertul înghețat are și un preț pe măsură: o porție din deliciosul și emblematicul Byakuya costă 873.400 de yeni japonezi, echivalentul a 5.469 de lire sterline sau 6.696 de dolari, sumă deloc de neglijat.
Motivul prețului exagerat este reprezentat de ingredientele folosite în obținerea acestei înghețate, punctul culminant fiind trufa albă rară cultivată în Alba, Italia, la un preț de 2 milioane de yeni japonezi (aproape 12.000 de lire sterline; 15.192 de dolari) pe kilogram. Desertul este completat de o frunză de aur comestibil, două tipuri de brânză dintre care una este „Parmigiano Reggiano“ și „Sakekasu“, un ingredient sub formă de pastă, derivat din procesul de fabricare a sake-ului.
„Ne-a luat peste un an și jumătate să o dezvoltăm, cu o mulțime de încercări și erori pentru a obține gustul potrivit. Obținerea unui titlu Guinness World Records a făcut ca tot acest efort să merite.”, a declarat un reprezentant al companiei pentru Guinness World Records.
Cei care au avut plăcerea de a degusta produsul rezultat l-au descris drept bogat în gust și textură și asta deoarece „parfumul robust al trufei albe îți umple gura și nasul, urmat de aromele complexe și fructate ale Parmigiano Reggiano. Drojdiile de sake încheie experiența gustativă glorioasă.“
Gust și textură unice
Compania afirmă că misiunea sa nu se rezumă doar la realizarea unor deserturi scumpe și savuroase. Scopul declarat îl reprezintă crearea unei aventuri culinare care să îmbine ingredientele europene și alimentele tradiționale japoneze.
Pentru a face acest lucru, Cellato l-a adus la conducerea proiectului pe Tadayoshi Yamada, bucătarul-șef de la RiVi, un restaurant din Osaka cunoscut pentru bucătăria sa fusion plină de imaginație.
Înghețata vine și cu instrucțiuni foarte precise de consum, fiind ambalată împreună cu un recipient cu ulei de trufe albe și cu o lingură metalică specială, realizată artizanal din aceleași materiale care se regăsesc în unele dintre templele și sanctuarele din Kyoto.
Cellato stabilește pași meticuloși pentru a reglementa modul în care specialul desert trebuie consumat odată ajuns în posesia norocoșilor. Aceștia sunt instruiți să toarne uleiul de trufă albă atunci când înghețata ajunge la textura potrivită, exact când începe să se înmoaie, amestecând apoi cu lingurița de metal artizanală.
Aceștia sunt sfătuiți să lase înghețata să se dezghețe la temperatura camerei sau să o introducă în cuptorul cu microunde la 500 de wați timp de 10 până la 20 de secunde, dacă textura este prea tare.
Niciun aspect al degustării nu este lăsat la voia întâmplării. Astfel creatorii recomandă pentru o experiență gustativă deosebită acompanierea desertului cu sake sau cu un vin alb franțuzesc.
Cellato, care are în meniu și produse pe bază de trufe negre, a declarat că intenționează să își diversifice linia de produse de lux pentru a include în viitor și alte ingrediente high-class precum șampanie și caviar.
Sursă foto: www.foodandwine.com, www.guinnessworldrecords.com, CNN, cellato.tokyo.
Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă
Citiți pe Arta Albă și: Mierea – și răsfăț și sănătate.