Lipia – specialitate de panificație răspândită global

• Pâinea plată sau lipia se prepară simplu doar cu apă, făină și sare și există în diverse culturi din întreaga lume. Grosimea pâinii poate varia de la câțiva milimetri la câțiva centimetri.

Lipia, cu numeroasele sale variații, este o ilustrare a diversității culturale globale, schimbându-și textura și aroma pentru a se potrivi cu geografia și demografia variată a mapamondului.

Este pufoasă în anumite zone, friabilă sau crocantă în altele și chiar poate lua locul tacâmurilor, mulți oameni folosind pâinea plată precum romanii Panis Quadratus, drept „tacâm comestibil“ la numeroase preparate culinare.

Lipia

Pâinea plată este produsă, de obicei, dintr-o rețetă simplă de făină, sare și apă în proporții variabile. Diferite regiuni ale lumii au propriile ingrediente și stiluri de preparare a pâinilor plate – unele sunt prăjite, în timp ce altele prind formă pe o plită la foc de cărbuni. Deși pâinile plate sunt de obicei preparate din făină de grâu integral, se folosesc și cele rafinate sau amestecuri cu alte făinuri.

O varietate de adaosuri, cum ar fi usturoi, plante aromatice, diverse semințe sau legume, fac ca lipia să capete valențe deosebite în ceea ce privește gustul, aspectul și textura. Diferite regiuni au propriile ingrediente și stiluri de preparare a pâinilor plate, creând mai multe tipuri și variante servite la micul dejun, la ceai sau ca masă principală.

Diverse varietăți de pâine plată

În India, Maroc, Iran, dar și în alte locuri, acest produs de panificație are o legătură autentică cu cultura și patrimoniul țării, bucurându-se, ca aliment de bază, de o poziție privilegiată în gastronomia locală.

Lipia

Dintre varietățile de pâine plată, cea mai populară este chapati, originară din India sau echivalentul Orientului Mijlociu, lavash. Coaptă în mod tradițional pe o tigaie plată sau tavă, chapati este un disc plat din aluat făcut cu făină de grâu integral. Numele său este o referire la modul în care brutarii plesnesc aluatul între mâini înainte de a-l pune în tigaie. Secretul pentru a obține chapatis moi stă în procesul de frământare – cu cât se frământă mai mult timp, cu atât chapati-ul este mai moale.

Lipia Naan, dospită și întinsă sub formă ovală, este gătită în mod tradițional în tandoor, prin lipirea aluatului de pereții interiori ai cuptorului. Pufoasă și aerată în partea superioară, ușor crocantă pe partea inferioară, această pâine plată a fost coaptă în cuptoarele curților imperiale din India încă din epoca Mughal. Și în prezent se bucură de o mare popularitate, fiind un produs obișnuit și în meniurile restaurantelor.

Lipiile scandinave

Două sortimente interesante de lipie le găsim în Norvegia: Lefse și  Lompe. Se obțin din cartofi, sare și făină, iar aluatul se coace la foc mediu către mare, direct pe flacără sau în tigaie. Rețeta inițială nu conținea cartofi, dat fiind că în Norvegia cartofii au fost introduși abia cu 250 de ani în urmă, dar în prezent se preferă rețeta care conține și cartofi, datorită gustului său unic.

Și Suedia are varianta sa de lipie. Tunnbröd (în traducere „pâine subțire“) este o pâine plată tradițională suedeză. A fost creată din necesitate, deoarece putea fi păstrată pentru perioade mai lungi de timp. În prezent, se găsește în mai multe forme, obținute din diferite combinații de grâu, orz și secară sau diverse semințe.

Nan-e barbari este o pâine plată iraniană pe bază de grâu, care conține și drojdie. De obicei, aluatul este copt într-o formă ovală lungă, care este în mod tradițional unsă cu „roomal“, o glazură din făină care îi conferă o crustă ușor aurie, dar o menține ușoară și aerată în interior.

Înainte de a fi coaptă în cuptoarele tradiționale tandoor, pâinea este de obicei presărată cu semințe de mac, nigella sau susan. Numele de „barbari“ provine de la vechea denumire lipsită de considerație folosită pentru a se referi la grupul etnic Hazara. Se crede că aceștia au fost cei care au adus inițial tradiția preparării nan-e barbari la Teheran și în alte părți ale Iranului.

Această lipie crocantă este un produs de panificație de bază pentru micul dejun în Iran; cel mai adesea este servită proaspăt preparată și însoțită de creme tartinabile, brânză și o varietate de legume proaspete.

Bannock – lipia scoțiană

Din Ținuturile înalte ale Scoției vine Bannock o pâine plată nedospită, coaptă pe plită. Se prepară în mod tradițional cu un singur tip de cereale – orz, ovăz, grâu, secară sau chiar făină de mazăre – la care se adaugă apă sau lapte bătut.

Bannock-ul făcut dintr-un amestec de diferite făinuri este cunoscut sub numele de mashlum sau meslin bannock. Această pâine plată era cândva o parte esențială a vieții de zi cu zi și a diferitelor sărbători din Highlands, iar fiecare varietate de bannock primea un nume în funcție de festivalul galic tradițional pentru care era preparată.

Înainte de secolul al XIX-lea, pâinea bannock era coaptă pe un bannock stane – o piatră plată așezată pe cărbuni pentru a fi folosită ca suprafață de gătit. În prezent, se prepară în principal pe plită și există numeroase variante regionale care se îndepărtează de originile sale simple: de exemplu, bannock-ul Selkirk seamănă mai mult cu o prăjitură cu fructe, cu untură și stafide, în timp ce bannock-ul Pitcaithly este o pâine dulce cu coajă de fructe confiate.

Popularitate în creștere

Pâinea plată, indiferent de regiunea din care provine, câștigă din ce în ce mai multă popularitate în preferințele consumatorilor, datorită faptului că poate acompania o gamă largă de preparate. De asemenea, este facil de preparat, foarte portabilă și comodă – perfectă pentru consumatorul de astăzi, în continuă mișcare.

Conținutul ridicat de nutrienți al lipiei conferă o senzație de sațietate adecvată. Și mai este și flexibilitatea – pâinea plată se poate integra în aproape orice stil de viață și dietă. Având în vedere că se pune din ce în ce mai mult accentul pe cereale alternative și fără gluten, pâinea plată este percepută ca fiind mai sănătoasă decât pâinea tradițională – un factor care stimulează creșterea acestei piețe.

De altfel, conform unei analize efectuate de Global, Flatbread Market Opportunities and Forecast 2019-2026, piața de pâine plată crește cu o rată anuală compusă de creștere (CAGR) de 6,2% și se așteaptă să ajungă la 62,8 miliarde de dolari până în 2026. Iar producătorii continuă să introducă variante de lipii inovative – cum ar fi pâinile naan umplute cu Nutella comercializate în Australia – pentru a capta piața de pâine plată și pentru a se adapta gusturilor și preferințelor în schimbare ale consumatorilor.

Articol realizat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și: Produse de panificație din antichitate readuse la viață

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.