CHEDO – Gluten Free, marchează Ziua Internațională a Bolii Celiace printr-un festival al plăcintelor

• În fiecare an, în 16 Mai, este marcată Ziua Internațională a Bolii Celiace, ce are rolul de conștientizare, educare și informare în fiecare colț al lumii cu privire la boala celiacă, iar cofetăria artizanală CHEDO – Gluten Free se alătură acestui demers printr-un festival al plăcintelor.

Astfel, în perioada 16 – 31 Mai CHEDO propune clienților săi un adevărat răsfăț al papilelor gustative cu plăcinte tradiționale dulci și sărate, inspirate din rețetele mai multor țări, precum:

  • Plăcinta DobrogeanăRomânia; o specialitate regională care îmbină brânza sărată cu foile subțiri de aluat, oferind un gust unic și crocant.
  • Tarta cu cremă de brânză și vișineStatele Unite ale Americii; realizată dintr-o bază de biscuiți, cremă de brânză dulce și vișine, ce oferă un echilibru între dulce și acrișor.
  • Crostata cu gem de caiseItalia; dintr-un aluat fraged și gem de caise, o tartă tradițională italiană savurată alături de o cafea.
  • Tarta cu lămâie și bezeaFranța; cu un aluat crocant, cremă de lămâie și bezea pufoasă, este un desert clasic franțuzesc cu un contrast între dulce și acrișor.
  • Szarlotka Polonia; o plăcintă poloneză cu mere, aromată cu scorțișoară și completată cu o crustă fragedă.
  • MustikkapiirakkaFinlanda; o tartă cu afine, având o bază crocantă și o umplutură de afine, dulce-acrișoară, perfectă pentru zilele însorite.
  • Plăcinta BanoffeeMarea Britanie; cu o bază de biscuiți, caramel, banane și frișcă, îmbină arome și texturi diferite.

Festivalul Plăcintelor CHEDO Gluten Free

Plăcinta, datorită varietății de umpluturi și aluaturi, este cel mai îndrăgit produs din portofoliul CHEDO, putând fi atât dulce, cât și sărată, umplută cu brânză, legume, fructe sau diverse creme și adaptându-se astfel pentru orice gust și ocazie. Plăcintele sunt ideale pentru o gustare rapidă, fie că sunt servite la micul dejun, prânz sau între mese.

Plăcinta ca simbol al tradiției și al legăturilor familiale

Prin Festivalul Plăcintelor, CHEDO punctează și faptul că plăcinta nu este doar o simplă gustare, ci și un simbol al tradiției și al legăturilor familiale.

„Pentru mine, plăcinta dobrogeană este cea care îmi aduce aminte de copilărie, de bunica, cea care ne făcea nouă, nepoților ei, această plăcintă delicioasă. Ne strângeam cu toții la masă, 4 generații: străbunicul, bunicii, părinții și copiii, iar plăcinta dobrogeană era atât un fel de mâncare, cât și o gustare între mese.

Mai târziu, mama a preluat rețeta, iar atunci când am deschis cofetăria mi-am dorit să aduc la vitrină cât mai multe produse ce ne aduc aminte tuturor de copilărie. Amintirea mea a fost legată de plăcinta dobrogeană, dar și de cornulețe, nuci umplute, Albă ca Zăpada. Așa că am stabilit să avem în fiecare lună, o săptămână a plăcintelor.

Acum, mă bucur să văd că și cei care ne trec pragul îndrăgesc plăcintele, pentru că este unul dintre cele mai vândute produse ale noastre”, transmite Ana-Maria Cheran – Pastry Chef CHEDO – Gluten Free.

Festivalul Plăcintelor CHEDO Gluten Free

Ana-Maria Cheran a fost diagnosticată cu boala celiacă în urmă cu 10 ani. Privind retrospectiv, această afecțiune i-a oferit curajul de a se reîntoarce la pasiunea pentru desert pe care o avea încă din copilărie. A început de la zero, după o carieră de inginer, în a pune bazele cofetăriei artizanale CHEDO – Gluten Free.

Pasiune și curaj

„Singurul tratament pentru boala celiacă este dieta fără gluten, așa că, la momentul acela, m-am gândit: « ce ușor este ». Primul meu gând a fost că nu mă voi mai putea răsfăța cu deserturi. Dar lucrurile nu au fost chiar așa. Prin multă documentare mi-am dat seama de complexitatea situației – nu puteam mânca absolut nimic cu gluten; totul trebuia să fie 100% fără gluten, necontaminat, iar acest lucru nu este ușor într-o țară în care nici medicii nu au cunoștințe despre această boală, cu atât mai puțin personalul din HoReCa.

Dar pasiunea mea din copilărie și-a spus cuvântul. Poate că multe feluri de mâncare nu ridică probleme atunci când le adaptezi la varianta fără gluten, dar desertul? Am început să experimentez, să mă joc cu gustul, cu ingredientele, cu tehnicile până când s-a consolidat în mine curajul de a-mi urma intuiția. Curajul de a începe să scriu o nouă poveste, cea a deserturilor fără gluten”, a menționat Ana-Maria Cheran – Pastry Chef CHEDO – Gluten Free.

Festivalul Plăcintelor CHEDO Gluten Free

Studiile arată că 1% din populaţie suferă de această afecțiune, dar numai o mică parte este diagnosticată. Apariția bolii celiace depinde de moștenirea genetică, dar este influențată de diverși factori de mediu și de consumul de alimente care conțin gluten. În prezent, singurul tratament pentru boala celiacă este respectarea, pe tot parcursul vieții, a unei diete stricte fără gluten.

Ce este boala celiacă?

Este o afecțiune autoimună în care ingestia de gluten duce la deteriorarea intestinului subțire. Este important ca și persoanele care nu suferă de această afecțiune să fie informate cât mai corect.

Festivalul Plăcintelor CHEDO Gluten Free

  1. Înțelegerea simptomelor și a diagnosticării. Boala celiacă poate provoca o varietate de simptome, inclusiv probleme gastrointestinale (balonare, diaree, constipație), oboseală, anemie și erupții cutanate. Diagnosticul este realizat prin teste de sânge și biopsie intestinală.
  2. Impactul glutenului. Glutenul este o proteină prezentă în grâu, orz și secară. Pentru cei cu boala celiacă, consumul de gluten provoacă o reacție imună care dăunează mucoasei intestinului subțire, afectând absorbția nutrienților și ducând la malnutriție și alte complicații.
  3. Alimentație și dietă. Persoanele cu boala celiacă trebuie să urmeze o dietă strictă fără gluten. Este esențial ca etichetele alimentare să fie citite corect pentru a se înțelege ce alimente și produse conțin gluten pentru a evita contaminarea încrucișată.
  4. Contaminarea încrucișată. Chiar și urmele de gluten pot provoca probleme pentru persoanele cu boala celiacă. Este important să se evite contaminarea încrucișată în bucătărie, de exemplu, folosind ustensile și suprafețe separate pentru prepararea alimentelor fără gluten.
  5. Nediagnosticarea sau netratarea bolii celiace. Pot apărea diverse complicații, cum ar fi osteoporoza, infertilitatea, probleme neurologice, tumori maligne la nivel gastro-intestinal, deficienţe de vitamine și minerale sau apariţia altor boli autoimune.

Festivalul Plăcintelor CHEDO Gluten Free

Intoleranța la gluten și boala celiacă sunt afecțiuni diferite, dar ambele implică o reacție adversă la gluten, proteina găsită în grâu, orz și secară. Intoleranța la gluten, cunoscută și sub numele de sensibilitate non-celiacă la gluten, nu implică o reacție autoimună și nu dăunează intestinului, dar poate provoca simptome similare, cum ar fi disconfort abdominal, dureri de cap și oboseală. În ambele cazuri, evitarea glutenului este esențială pentru a gestiona simptomele și a îmbunătăți calitatea vieții.

Despre CHEDO – Gluten Free

CHEDO – Gluten Free este cofetăria artizanală specializată în realizarea de deserturi și produse de patiserie fără gluten. Portofoliul CHEDO oferă o gamă variată de prăjituri, de la consacratele deserturi ale copilăriei și până la rețete moderne reinterpretate în maniera fără gluten.

Festivalul Plăcintelor CHEDO Gluten Free

Sursa articol: Comunicat de Presă

Editat de Gabriela Dan, Redactor Arta Albă

Citiți pe Arta Albă și : „La plăcinte-nainte! “– istoria preparatului de patiserie iubit de mulți dintre noi

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_img

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.