Festivalul Kurtoskalacs de la Sfântu Gheorghe – ANULAT

UPDATE

Festivalul Kurtoskalacs şi al Deliciilor Dulci de la Sfântu Gheorghe a fost anulat. Evenimentul trebuia să aibă loc în zilele de 2 și 3 octombrie 2021. Organizatorii au decis la începutul săptămânii să renunțe la mai multe concerte, iar acum, ca urmare a evoluției situației pandemice, au anunțat anularea întregului eveniment, cu speranța „că în scurt timp vom sărbători din nou împreună desertul specific al Ținutului Secuiesc”.

Festivalul Kurtoskalacs şi al Deliciilor Dulci de la Sfântu Gheorghe va avea loc în zilele de 2 și 3 octombrie. Festivalul a fost amânat timp de un an din cauza pandemiei de COVID-19. La această ediție, la concursul pentru desemnarea celui mai bun colac secuiesc învelit în zahăr ars şi-au anunţat participarea 12 firme din zonă.

Festivalul Kurtoskalacs, ediția a 4-a

„După o pauză de un an, aromele inconfundabile ale cozonacului secuiesc vor umple din nou Piaţa Centrală din Sfântu Gheorghe, iar asta înseamnă că va prinde viaţă Ediţia a 4-a a mult aşteptatei Sărbători: Kurtoskalacs – Festivalul Deliciilor Dulci, programat a se desfăşura între 2 – 3 octombrie 2021. Festivalul a intrat deja în tradiţia comunităţii, drept urmare şi anul acesta se va desfăşura sub forma unei sărbători populare „, anunță organizatorii.

Festivalul Kurtoskalacs: 12 producători s-au înscris la concursul Kurtoskalacs-ul anului

La concursul Kurtoskalacs al anului s-au înscris 12 producători. În prima zi a festivalului, concurenții vor trebui să prepare kurtoskalacs după o reţetă tradiţională. Adoua zi trebuie să reinterpreteze reţeta tradiţională şi să prepare un colac secuiesc într-un mod creativ. Preşedintele juriului va fi maestrul cofetar Farkas Ferenc din Sfântu Gheorghe, premiat pentru creaţie artistică la prestigioase concursuri naţionale şi internaţionale.

Kurtoskalacs-ul este un desert de sărbătoare

„Kurtoskalacs-ul este un desert de sărbătoare, iar sărbătoarea reuneşte oamenii. Cred că acum, mai mult ca niciodată, avem nevoie de a petrece timp împreună. Iar festivalul este o sărbătoare demnă de acest simbol al gastronomiei secuieşti. În Ţinutul Secuiesc, kurtoskalacs-ul a colorat sărbătorile în familie, în acelaşi timp nu trebuie să uităm că el oferă astăzi un mijloc de trai pentru multe familii. Ne bucurăm că anul acesta avem posibilitatea de a organiza Festivalul Deliciilor Dulci”. Participanții vor avea ocazia să guste cele mai bune kurtoskalacs-uri din regiune. „Pe lângă acestea, Festivalul va oferi multe surprize, atât celor mici, cât şi adulţilor. Vom prepara Kurtoskalacs-ul din Bazinul Carpatic, ca simbol al solidarităţii şi al comuniunii”, anunță preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor.

Festivalul Kurtoskalac: „De la spic până la cozonac”

În programul festivalului sunt cuprinse diverse evenimente culturale, sportive, recreative şi educative. Potrivit organizatorilor, acestea se vor desfăşura cu respectarea reglementărilor sanitare în vigoare pentru limitarea răspândirii noului coronavirus. Activităţile pentru copii se vor desfăşura sub genericul „De la spic până la cozonac”. „Centrul de Cultură al Judeţului Covasna va organiza Şcoala micului maestru în prepararea kurtoskalacs-ului, unde copiii vor fi învăţaţi cum trebuie preparat cozonacul secuiesc, iar pe parcursul unor activităţi interactive, cei mici vor afla povestea spicului de grâu, cu toate episoadele sale: cum se face făina din cereale, cum se frământă aluatul dospit şi cum se coace kurtos-ul”, au mai precizat organizatorii.

Citește în Arta Albă și despre alți cozonaci tradiționali din lume.

 

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.