Submăsura 4.2: Cererile de finanțare se depun din octombrie

Submăsura 4.2 devine activă din luna octombrie. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat lansarea, în perioada 8 octombrie 2021 – 7 ianuarie 2022, a primei sesiuni din 2021 de depunere a Cererilor de finanțare pentru Submăsura 4.2 „Sprijin pentru investiții în procesarea/ marketingul produselor agricole”, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Submăsura 4.2: fonduri  disponibile de 182.777.722 euro

Fondurile disponibile sunt de 182.777.722 euro, împărțite în două componente:
– Sprijin pentru investiții de modernizare în procesarea / marketingul produselor agricole – 143.611.067 euro;
– Sprijin pentru investiții noi, extindere și modernizare în procesarea / marketingul produselor agricole pentru plante proteaginoase – 39.166.655 euro

Cine sunt solicitanții eligibili

Solicitanții eligibili sunt întreprinderile, cooperativele, grupurile și organizațiile de producători care realizează investiții corporale și necorporale pentru procesarea și marketingul produselor agricole.
Rata sprijinului public nerambursabil va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile pentru IMM-uri și forme asociative, iar 40% pentru alte întreprinderi și nu va depăși pragul valoric menţionat mai jos, în funcţie de tipul de întreprindere:
• pentru microîntreprinderi și întreprinderi mici:
800.000 euro/proiect pentru investițiile noi permise în cadrul fișei
600.000 euro/proiect pentru celelalte investiții;
• pentru întreprinderi mijlocii:
1.200.000 euro/proiect pentru investițiile noi permise în cadrul fișei
1.000.000 euro/proiect pentru celelalte investiții
• pentru alte întreprinderi și forme asociative:
1.500.000 euro pentru investițiile noi permise în cadrul fișei
1.200.000 euro pentru celelalte investiții

Panificația mai așteaptă

Prin Submăsura 4.2 este finanțată doar prelucrarea primară a cerealelor (depozitarea și prelucrarea acestora) panificația urmând să facă obiectul unei scheme de ajutor de stat care va fi elaborată după aprobarea de către Comisia Europeană a Programului Național Strategic (PNS), precizează un comunicat ROMPAN.

Activități eligibile prin Submăsura 4.2

Prin activitățile eligibile prin Submăsura 4.2 se poate obține finanțare europeană pentru investiții privind colectarea materiei prime, depozitarea materiei prime sau a produselor finite, marketingul acestora (de exemplu: etichetare, ambalare), precum și investiții pentru comercializarea produselor doar ca o componentă secundară a proiectului. De asemenea se poate finanța extinderea și modernizarea de rețele locale de colectare, recepție, depozitare, condiționare, sortare și capacități de ambalare, comercializare (componentă secundară), cât și îmbunătățirea controlului intern al calității și conformarea cu noile standarde impuse de legislația europeană pentru prelucrarea și comercializarea produselor agroalimentare.

Submăsura 4.2 finanțează producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile

De asemenea, este eligibilă în cadrul Submăsurii 4.2 producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile (solară, eoliană, valorificarea energetică a biomasei, geotermală), a energiei produsă cu ajutorul pompelor de căldură, în cadrul unității în care se desfășoară o activitate finanțată prin Submăsura 4.2 exclusiv pentru consumul propriu, doar ca o componentă secundară a proiectului. Mai multe informații pe www. afir.info – Ghidul solicitantului și anexele aferente.

Înscriere la Newsletter

Articole similare

Comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Instagram

Articole recente

*Prin completarea câmpurilor ești de accord cu prelucrarea datelor cu caracter personal conform GDPR și înscrierea la Newsletter Arta Albă.